İstavrit

Favorilerime
Ekle

Uskumrugiller ailesinin temsilcilerinden olan istavrit balığı, ılık ve sıcak denizlerde yaşayan küçük boyutlu bir balık türüdür.İstavrit, yanlardan basık bir görünümü olan, gözleri iri, dişleri küçük ve ince, kuyruğu çatallı bir balıktır. İstavrit, Atlas Okyanusu, Akdeniz, Marmara ve Karadeniz’de yaygın bulunur. Ortalama 20-30 cm uzunluğa sahip istavritin sırtı yeşilimtırak mavi veya grimsi kahverengidir.

Yan çizgide bulunan ortalama 70-80 arasında değişen kemiksi pulları nedeniyle kolay tanınır. Suda çok hızlı hareket eden balıklardan olan istavritin kıyıdan 20-30 km içerilere bıraktığı yumurtalarında yağ damlacığı bulunur. Bu yağ damlacığı sayesinde istavrit yumurtaları yüzeye yakın bir şekilde kalarak dibe batmaz.

Gezici bir tür olan istavrit balığının yavruları planktonlarla, yetişkinleri ise hamsi, çaça ve çamuka gibi balıkların yanı sıra yumuşakçalarla da beslenirler. Hamsi, sardalya ve palamut gibi balıkların aksine, eti çok lezzetli olmasa da ekonomik bir balık olduğu için tüketim oranı yüksektir.

Küçüğüne kıraça denen istavritin ülkemizde yetiştikleri bölgeye göre sınıflanan sarıkanat veya sarıkuyruk istavrit ve karagöz istavrit olarak iki türü vardır. Dünya üzerinde büyük hali küçüğünden lezzetsiz olan ender balıklardan birisi olan eşek istavriti ise ekonomik değere sahip değildir.

İstavrit balığının içerdiği vitamin ve mineraller nelerdir?

Eti çok lezzetli olmamasına karşın istavrit balığı, pek çok balık gibi bol miktarda vitamin ve mineral içerir. İstavrit balığında A, B2, B6, B12, C, thiamin, niasin, pantotenik asit vitaminleri bulunur. Selenyum, demir, magnezyum, fosfor, potasyum, çinko, bakır ve sodyum minerallerini de barındıran istavritte Omega 3 ve Omega 6 yağ asitleri oranı azdır.

İstavrit balığının faydaları nelerdir?

- Hormon seviyesini düzenler.

- Damarların esnekliğini güçlendirir.

- Kötü kolesterol seviyesinin ve yüksek kan basıncının düşürülmesine yardım eder.

- Selenyum sayesinde kanserle savaşmada destekleyicidir.

- Hafıza güçlendirici etkisi vardır.

- Metabolizmayı düzenleyerek bağışık sistemini güçlendirir.

İstavrit nasıl pişirilir?

İstavrit balığı küçük, kılçıklı ve yağsız bir balıktır. Bu nedenle genellikle tavada kızartılarak tüketildiği görülür. Izgara, fırınlama ve buğulama yoluyla da pişirilebilir. İstavrit balığından çorba, içli köfte, dolma ve yahni yapılabilse de oranı çok düşüktür. İstavriti pişirirken suyunu salmamasına, yerken de sırtındaki dikenli yüzeyin mutlaka çıkartılmasına dikkat edilmelidir.

Görselin kaynağı: http://www.bolbalik.com


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0 yorum yapılmış

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?