Levrek Balığı

Levrek Balığı

Favorilerime
Ekle

Levrek balığı, ortalama 50-60 cm boyundadır; ancak 1 metre uzunluktaki türlerine de rastlanmıştır. Yavruyken sürü halinde, yetişkinken yalnız yaşar. Kuytu ve karanlık yerleri sever. Kayalık ve batıklarda yuva kurar. Bayağı ve benekli olmak üzere iki tip levrek vardır. Benekli Güney Ege ve Akdeniz’de, bayağı ise bütün denizlerimizde bulunur. Levrek balığı, çipura ile birlikte ülkemizin en lezzetli balıklarından biridir. Ekonomik değeri yüksek bir balıktır. Eti dolgun, beyaz ve yağsızdır. Yavruyken yengeç, karides ve kurtçuklarla beslenir. Karadeniz’de ocak ve mart, diğer denizlerimizde ise nisan ve mayıs aylarında ürer. Üreme dönemlerinde eti lezzetini yitirir.

Levrek balığının içerdiği vitamin ve mineraller nelerdir?

Eti çok lezzetli olan levrek balığı, vitamin ve mineral bakımından çok zengin bir balıktır. Omega 3 ve Omega 6 yağ asitleri içerir. İçerisinde A, B1, B2, B3, B5, B6, B12, D ve E vitaminlerinin yanı sıra iyot, çinko, potasyum, selenyum, magnezyum, demir, kalsiyum ve bolca fosfor bulunur.

Levrek balığının faydaları nelerdir?

- A, B1, B2, B6, B12 ve D vitaminlerini içeren levrek balığı, nezle gibi kış hastalıklardan korunmada destekleyicidir.

- İçerisindeki magnezyum ve iyot gibi madensel tuzlar sayesinde, eklem ve kemikleri güçlendirir.

- Bol miktarda kaliteli protein içerir. İçerisinde nişasta ve karbonhidrat barındırmadığı için sindirimi oldukça kolaydır.

- Ülkemizde yaygın olan kolesterol rahatsızlıkları, kanser, kalp ve damar hastalıklarından korunmak için çok faydalıdır. Kalp ritmini düzeltmeye yardımcı olur.

- Şeker içermediği için diyabet hastaları için son derece uygun bir gıdadır. Ayrıca sağlıklı bedenler için doğru beslenmeyi sağlar.

- Haftada en az iki kere yenildiğinde vücuttaki bitkinlik seviyesini aşağıya çeker.

- Bol miktarda fosfor bulundurması neticesinde göz sağlığı için faydalıdır.

Pişirme yöntemi? Nasıl pişirilir?

Levrek balığı; beyaz etli ve çok lezzetli bir balıktır. Bütün olarak mangalda veya fırında yapılabilir. Fileto halinde ızgarası ve tavasının yapılması da mümkündür. Bu haliyle buğulama, haşlama ve yahni olarak da pişirilebilir. Kiremitte, kaşarla birlikte pişebilir. Ayıklanmış hali salatalarda da kullanılır. Bütün balıklarda olduğu gibi, kızartıldığında besin değerini yitirecektir.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?