Melanur

Melanur

Favorilerime
Ekle

Ülkemizde Akdeniz, Ege ve Marmara'da bulunan melanur balığı, 25 cm ile 40-45 cm arasında bir boya sahiptir. Kıyıya yakın kayalık bölgelerin birleştiği yerlerde ve mağara girişlerinde sürüler halinde yaşarlar. Parlak nesnelere hassasiyeti ile bilenen melanur balığı kıvrak, hızlı ve zeki bir balık türüdür.

Melanur balığı nasıl pişirilir?

Genelde ızgarası ve tavası yapılan melanur balığı, meze yapımında kullanılır. Fakat mangalda ve köz içinde farklı pişirme yöntemleri de vardır. Melanur balığı, temizlendikten sonra üzeri iki veya üç kez çizilerek folyo kâğıdına konur. Aynı folyo kâğıdına domates, biber ve soğanda eklenerek hava almayacak şekilde kapatılır ve mangal kömüründe köz içinde pişirilir. Köz dışında genelde tavada pişirilen melanur, fazla yağlı bir balık olmadığı için kızartırken yağ kullanılmalıdır. Mangalda ise çok kuru olacağı için ideal pişirme yöntemi tavadır. Küçük parçalara bölündüğü taktirde; zeytinyağı, limon suyu, sarımsak, karabiber ve tuzdan oluşan karışımda dört saat kadar dinlendirilirse çiğ olarak da yenilebilir.

Melanur balığı püf noktaları

-Öncelikle balığın lezzetli olması için taze olması gerekir. Balığın taze olup olmadığı gözlerinden ve pullarından anlaşılır. Melanur, hassas pullara sahip bir balık olmasına rağmen pulların ele gelmemesi gerekir. Pullarının yanı sıra gözleri parlak ve canlı bakmalıdır.

-Pişirme sırasında ise az yağlı bir balık olduğu için farklı bitkisel yağlar, domates sosu ve şarap gibi malzemelerle birlikte pişirilir. Izgara yapılacağı zaman ise sıvı yağ, karabiber ve tuz karışımına bulanarak ızgaraya yapışması önlenir.

Melanur balığı temizleme ve saklama

Genelde yaz sonunda olgunlaşan melanur balığı, az kılıçlı ve pulları çok hassas bir balıktır. Onun için temizlenmesi oldukça kolaydır. Pullarını temizlemek için bıçağı balığın her iki tarafında bir iki defa gezdirmek yeterli olur. İç organlarını temizlemek için ise balığı boğazından dip kısmına kadar kesmek gerekir.

Melanur balığını saklamak için ise önce tuzlamak gerekir. Tuzlandıktan sonra üç gün buzdolabında, on beş gün kadar ise buzlukta saklanabilir.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?