Yemek.com
Sağlıklı Mutfaklara:

Baklalı Enginar Tarifi

Baharın habercisi olan enginar için en zengin sebzelerden biri dersek yanılmış olmayız. Karaciğer dostu olması, yüksek miktarda vitamin ve antioksidan içeriyor olması ve düşük kalori oranıyla sağlığımıza faydalı bir çok özelliği var. Ayrıca eşsiz tadı ve tereyağı gibi ağızda eriyen dokusu sayesinde eklendiği tüm yemeklere lezzet katar. Zeytinyağlı yemeğinden enginar dolmasına kadar pek çok çeşidi yapılır.

İç bakla ile büyük bir uyum yakalan enginarlarımız, havuç ve taze otlarla birleşerek hem renkleri hem de enfes kokusuyla dikkatleri üzerine çekiyor. Havalar ısınmaya başladıysa, enginarları alıp mutfağa girme vakti!

KALORİ:1 adet için212/kcal
1 adet için;
  • 8 gram protein
  • 20 gram karbonhidrat
  • 11 gram yağ
*Bu değerler kullandığınız malzeme cinsine ve ölçülere göre değişiklik gösterebilir. Uygulayacağınız diyet planlarınızda uzman desteği almanızı tavsiye ederiz.

KAÇ
KİŞİLİK

4 adet

HAZIRLAMA
SÜRESİ

20 dakika

PİŞİRME
SÜRESİ

50 dakika

Bu tarif Yemek.com editörü tarafından üretilmiştir.

Malzemeler

Sosu İçin:

  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 adet limon suyu
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağı
  • 1/2 su bardağı su
  • 1 çay kaşığı tuz

Enginarlar İçin:

  • 4 adet ayıklanmış enginar
  • 300 gram iç bakla
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 adet havuç
  • 1/2 demet dereotu
  • 1/2 bağ taze soğan

Eksik malzemeleri indirimli tamamlamanın kolayı var.

Et, sebze, meyve, baharat ya da ihtiyacın olan ne varsa; hem taptaze, hem sürpriz indirimlerle Yemeksepeti Market ve Yemeksepeti Mahalle ile yanında, eksik malzemelerin dakikalar içinde kapında!

Baklalı Enginar Tarifinin Püf Noktası

Enginar çanaklarını hazırlamak için enginarları dikkatli bir şekilde ayıklayın. Diğer malzemeleri hazırlayana kadar kararmamaları için limonlu suda bekletin.

Nasıl Yapılır?

  1. İç baklaların hepsini ortasından ince bir çizik atarak kabuklarından ayırın. Bol suyla güzelce yıkayın.

  2. Havucu soyun ve küçük küplere kesin. Baklalarla karıştırarak bir tabağa alın.

  3. Soğanı yemeklik doğrayın ve geniş bir tencereye alın. Zeytinyağını da ekleyerek kısık ateşte pişirmeye başlayın.

  4. Öldürdüğünüz soğanları ocaktan alın ve enginar çanaklarını soğanların üzerine yerleştirin.

  5. İç baklaları ekleyin.

  6. Taze soğanı ve dereotunu doğrayın. Bakla ve enginarların üzerini lezzet vermesi adına doğranmış taze soğan ve dereotuyla kaplayın.

  7. Sosu için gerekli malzemeleri bir kasede karıştırın. Arzuya göre limon suyu miktarını arttırın.

  8. Sosu enginarları üzerine gezdirdikten sonra kapağı kapalı tencerede, gerektikçe su ilavesi yaparak enginarları yumuşayana kadar pişirin.

  9. Pişen iç baklalı enginarları içi dolu çanaklar halinde servis tabağına dizip oda sıcaklığında bekletin. Ilık hale geldikten sonra buzdolabında soğutup sevdiklerinizle paylaşın.

Baklalı Enginar Pişirme Önerisi

İncecik kıyılmış taze soğan yerine kabuğunu soyduğunuz bütün arpacık soğanları da kullanabilirsiniz.

Baklalı Enginar Tarifinin Servis Önerisi

Servis tabağına alıp soğuması için beklettiğiniz iç baklalı enginar çanaklarının üzerine ekstra zeytinyağı gezdirebilir, dereotu ilavesiyle servis edebilirsiniz.

Enginar Nasıl Soyulur?
Enginar yemekleri tariflerini yapmadan önce en önemli püf noktası enginar nasıl ayıklanır konusunu bilmekten geçiyor. İlk olarak aldığınız enginarları soğuk suda iyice yıkayın; yaprak aralarının da iyice temizlendiğinizden emin olun. Çanak haline getireceğimiz enginarın önce üstten iki parmak kadarını bir bıçak yardımıyla keskin ve geri kalan sert yapraklarını elinizle ayıklayın ya da bıçakla kesin. Yaprakları iyice temizledikten sonra enginarın içindeki tüylü kısmını bir kaşık yardımıyla kazıyarak çıkartın.
Enginar Ne Zaman Çıkar?
Şifa deposu enginar Mart ayında toplanmaya başlar ve Nisan ayında sebze reyonlarında rahatlıkla bulabilirsiniz. Taze taze toplanan enginarlar ile enginar tarifleri yapmak için enginarlı farklı tarifler içeriğimize mutlaka göz atın.
Enginar Buzlukta Nasıl Saklanır?
Buzluk veya derin dondurucuda enginar saklamak için güzelce ayıklanan ve temizlenen enginarlar limonlu suda bekletilerek kararması engellenir. Daha sonra bir tencerede kaynayan kaya tuzlu ve limonlu suda 3 dakika kadar haşlanan enginarlar alınıp buzlu suya atılır. Böylece enginarlara şoklama işlemi yapılmış oluruz. Son olarak enginarlar güzelce kurulanıp buzdolabı poşetlerine yerleştirilip dondurucuya ya da buzluğa kaldırılarak 12 ay boyunca saklanabilir.
Buzluktan Çıkan Enginar Nasıl Pişirilir?
Enginarları uygun koşullarda buzlukta sakladıktan sonra pişirmeden önce oda sıcaklığında buzlarının açılmasını beklememeniz gerekir yoksa kararır. Hemen pişireceğiniz kabın içine alıp üzerine soğuk su ve limon suyu sıkın ve ardında enginarlı tariflerinden yararlanarak yemeğinizi pişirin.