Glutensiz Beslenenler İçin Glutensiz Ramazan Tarifleri
19 Şubat 2024Bereketin, paylaşmanın, hep birlikte aynı sofranın etrafında bir araya gelmenin ayı ramazan gelmişken çölyak hastaları ve gluten intoleransı olanlar başta olmak üzere glutensiz beslenmesi gereken ya da glutensiz beslenmeyi tercih edenler için birbirinden nefis önerilerimizle karşınızdayız bu kez. Glutensiz beslenenler ramazanda nelere dikkat etmeli, glutensiz beslenenler için ramazan menüsü nasıl oluşturulur, iftara en uygun glutensiz ramazan tarifleri nelerdir gibi bu konuda aklınıza takılabilecek sorulara yanıt vermek üzere sizi hiç vakit kaybetmeden aşağıdaki başlıklarımıza doğru alalım.
Hepimiz için ramazan ağız tadıyla, huzurla, mutlulukla, bol bereketle geçsin! Glutensiz beslenen, beslenmesi gereken herkes de bu güzel ayı ağız tadıyla geçirebilsin.
İçindekiler
-
Glutensiz beslenenler ramazanda nelere dikkat etmeli?
Glutensiz beslenenler ramazan ayı boyunca nelere dikkat etmeli madde madde sıralayarak başlıyoruz. Aklınıza takılabilecek "Çölyak hastaları oruç tutabilir mi?" sorusuna da yanıt vermeyi ihmal etmiyoruz:
- Çölyak hastaları doktorlarına da danışarak oruç tutabilir, bunun için beslenme düzenlerini uygun hale getirmeleri yeterli olacaktır.
- Glutensiz beslenenlerin sahurda yumurta gibi uzun süre tok tutan ve vücuda enerji veren glutensiz besinleri tercih etmeleri önerilir.
- Yine sahurda glutensiz ekmek, glutensiz ramazan pidesi gibi ürünler gönül rahatlığıyla tüketilebilir.
- İftarda başlangıcı sebze çorbalarıyla yapabilir, pirinç gibi glutensiz ürünlerle çorbalar ve iftarda yenebilecek ara sıcak ve ana yemek gibi diğer yemekler zenginleştirilebilir.
- Gluten içermeyen sebze, et, tavuk, balık yemekleriyle doyurucu iftar menüleri oluşturulabilir.
- Günlük su ihtiyacının karşılanabilmesi için iftar ile sahur arasında bol bol su içmek ise ihmal edilmemelidir.
- Gün içinde ve iftar sonrası hafif egzersizler ve hafif tempolu yürüyüşler yapılmalıdır.
- Tatlı olarak da tabii ki yine glutensiz, mümkünse sütlü hafif tatlıları tercih edilmelidir.
- Glutensiz beslenenlerin zor durumda kalmamak adına ramazan alışverişini önceden planlamaları, güvenilir yerlerden glutensiz olduğundan emin oldukları ürünleri almaları da önemlidir.
- İftar ve sahur öğünlerinde kullanılan tüm tahılların ve unlu mamullerin gluten içermediğinden emin olunması gerekir.
- Eğer hazır gıda ya da paketli ürünler kullanılacaksa içeriğinin detaylı bir şekilde incelenmesi ve gluten içerip içermediğinin kontrol edilmesi de büyük önem taşır.
- Yemeklerde kullanılabilecek sosların, garnitürlerin ve salataların da içerikleri mutlaka kontrol edilmelidir.
- Eğer dışarıda, restoranlarda iftar ya da sahur yapılacaksa mekanın mutlaka gluten içermeyen menüleri olduğundan emin olunmalıdır.
- Gluten içeren ürünlerle temasın önlenmesi için mutfak ekipmanları ve yüzeyler titizlikle temizlenmeli ve tamamen ayrı malzemeler kullanılmalıdır.
- Çapraz kontaminasyon riskini en aza indirmek için gluten içeren ve içermeyen yiyecekler mutlaka ayrı yerlerde pişirilmeli ve servis edilmelidir.
-
Glutensiz beslenenler için ramazan menüsü
İftara uygun birbirinden nefis ve glutensiz raman tarifleri ile devam ediyor ve glutensiz beslenenler için ramazan menüsü hazırlamanın en lezzetli yollarını bir bir açıklıyoruz. Siz yine de çölyak hastasıysanız ya da gluten intoleransınız varsa bu tarifler arasından seçtiklerinizi yapmadan önce mutlaka doktorunuza danışın, onun önerileri doğrultusunda hareket edin, bizden hatırlatması diyor ve hızlıca glutensiz ramazan tariflerimizi sıralamaya başlıyoruz.
-
Glutensiz krep tarifi
Sahur için hazırlayabileceğiniz nefis bir krep tarifiyle başlıyoruz. Onu dilerseniz sahurda hazırlayıp yine glutensiz kahvaltılık malzemelerle yiyebilir dilerseniz bu krebi hazırlayıp içine glutensiz et, tavuk ya da sebze yemeklerini koyup dolu dolu ana yemeklere dönüştürebilir ve iftar menünüze ekleyebilirsiniz.
Tarifi için: Glutensiz krep tarifi
-
Chialı meyveli bowl tarifi
Uzun süre tok tutmasıyla bilinen glutensiz malzemelerden chia tohumu da sahurda tıpkı yumurta gibi bol bol destek alabileceğiniz isimlerden. Onunla şöyle renkli ve doyurucu kaseler yapabilirsiniz mesela.
Tarifi için: Chialı meyveli bowl tarifi
-
Mantarlı omlet tarifi
Sahurda yumurta yiyebileceğinizi söylemiştik ama daha bol proteinli bir lezzet hazırlamak isterseniz yumurtayı mantarlarla bir araya getirip nefis bir omlet yapabilirsiniz. Böylesi çok daha besleyici.
Tarifi için: Mantarlı omlet tarifi
-
Biber dolması tadında çorba tarifi
Biber Dolması Tadında Çorba Tarifi
İftar menülerine çok yakışacak, aynı zamanda farklılık katacak bir çorbayla devam ediyoruz şimdi. Glutensiz besleniyorsunuz diye hep aynı birkaç çorbayı yapmak zorunda değilsiniz.
Tarifi için: Biber bolması tadında çorba tarifi
-
Zerdeçallı, havuçlu pilav tarifi
Zerdeçallı, Havuçlu Pilav Tarifi
Glutensiz iftar menüsünü doyurucu hale getirmenin en güzel yollarından biri pirinçten destek almaktan geçiyor, bu pilav da glutensiz beslenen ya da beslenmeyi tercih edenler için ideal bir iftar lezzetine dönüşüyor. Et, tavuk ya da sebze yemekleriyle onu servis edebilirsiniz.
Tarifi için: Zerdeçallı, havuçlu pilav tarifi
-
Etli patates yemeği tarifi
Tıpkı pirinç gibi patates de glutensiz beslenenlerin tercih edebileceği gluten içermeyen malzemelerden olduğuna göre onu da iftar menülerimize dahil edebilir, suyuna glutensiz ekmek ya da glutensiz ramazan pidesi banabileceğiniz şöyle bir anne yemeği yapabiliriz.
Tarifi için: Etli patates yemeği tarifi
-
tarifi
Glutensiz beslenenler et, tabuk, balık ya da sebze yemeklerinin birçoğunu gönül rahatlığıyla yiyebiliyor neyse ki. Evde lezzetli bir kebap keyfi yapmak ve iftar menünüzü ziyafete dönüştürmek isterseniz mesela hemen bu tarifimizi uygulayabilirsiniz.
Tarifi için: Adana kebap tarifi
-
Tavuk sote tarifi
Tıpkı et gibi tavuk yemeklerini de glutensiz malzemelerle, sebzelerle zenginleştirip renklendirebilir, glutensiz iftar menüleri oluşturmak için ondan da bol bol destek alabilirsiniz. İşte böyle...
Tarifi için: Tavuk sote tarifi
-
Fırında palamut tarifi
Et ve tavuk gibi balık yemeklerini de glutensiz bir şekilde hazırlayabilir, sadece lezzetli değil, aynı zamanda çok sağlıklı iftar menüleri oluşturabilirsiniz.
Tarifi için: Fırında palamut tarifi
-
Ratatouille tarifi
Sıra geldi renk renk sebzelerle şahane bir iftar menüsü yapmaya. Bakmayın adının yabancı durduğuna, o bizim damak tatlarımıza da çok tanıdık bir lezzet aslında.
Tarifi için: Ratatouille tarifi
-
Kinoalı mercimek köftesi tarifi
Kinoalı Mercimek Köftesi Tarifi
İftar menünüzü nefis meze ve salatalarla zenginleştirmek isterseniz glutensiz bir şekilde hazırlayabileceğiniz bu nefis mercimek köfteleriyle sizi hemen tanıştırmak isteriz.
Tarifi için: Kinoalı mercimek köftesi tarifi
-
Karabuğday salatası tarifi
Renk renk sebzelerle yapabileceğiniz birçok salata tarifi zaten gluten içermiyor ama siz, daha doyurucu bir salata hazırlamak isterseniz gluten içermeyen karabuğdaydan da destek alarak şöyle renkli bir salata yapabilirsiniz.
Tarifi için: Karabuğday salatası tarifi
-
Glutensiz muhallebi tarifi
İftar sonrası canınız tatlı yemek istiyorsa glutensiz malzemelerle hafif bir muhallebi hazırlayabilir ve midenizi çok yormadan ağzınızı tatlandırabilirsiniz.
Tarifi için: Glutensiz muhallebi tarifi
-
Glutensiz puding tarifi
Sadece 5 malzemeyle mükemmel kıvamlı bir puding de hazırlayabilir ve glutensiz beslenenlerin de ağız tadıyla tatlı yiyebileceğinin en lezzetli ve pratik kanıtlarından birine imza atabilirsiniz.
Tarifi için: Glutensiz puding tarifi
Şu yazılarımıza da mutlaka göz atın:
Gluten Nedir, Glutensiz Beslenme Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?
Gluten İntoleransı Olanlara Uygun Nefis ve Şifa Dolu 12 Glutensiz Çorba Tarifi
Gluten İntoleransı Olanlar ve Çölyak Hastaları İçin 9 Glutensiz Tarif
Gluten İntoleransı Olanlara Uygun Sağlık Dolu 12 Glutensiz Yemek Tarifi
Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Bir beslenme uzmanı ve/veya diyetisyene danışmadan hiçbir beslenme programını ya da diyeti uygulamamalısınız. Ciddi, kronik bir rahatsızlığı olanların kendi doktorlarına da danışmaları gerektiğini hatırlatalım.