Çipura

Favorilerime
Ekle

Serranidae familyasının üyelerinden olan çipura balığı, ülkemizde Ege, Akdeniz ve bu denizlerin nehirlerle karıştığı alanlarda yaşar. Çupra olarak da bilinen çipura balığı, ortalama 25-35 cm boyundadır ancak 60 cm uzunluktaki türleri de görülmüştür.

Aynı bölgede sabit olarak yaşayan çeşitleri olsa da, genellikle göç halinde yaşayan çipura balığı, kumlu ve çamurlu alanları sever. Güçlü bir çeneye sahip olan çipura, kabuklu deniz canlıları ve balıkları kolaylıkla yiyebilen etçil bir balıktır.Çipura, levrek ile birlikte ülkemizin en lezzetli balıklarından biridir.

Ekonomik değeri oldukça yüksek bir balık olan çipuranın eti dolgun, az kılçıklı ve beyazdır. Doğduğunda dişi olan çipura balıkları 3-4 yaşına geldiklerinde hermafrodit özellikleri nedeniyle erkeğe dönüşür. Ülkemizde küçüğüne ısparoz ve lidaki, 200 gramdan iri olanlara çipura, çok iri olanlara alyanak denilmektedir. Çiftlikte üretime son derece uygun olan çipura, günümüzde Türkiye, Yunanistan, İsrail ve İspanya'da yoğun olarak üretilmektedir.

Çipura balığının içerdiği vitamin ve mineraller nelerdir?

Eti çok lezzetli olan çipura balığı, vitamin ve mineral bakımından da zengin bir balıktır. Omega 3 ve Omega 6 yağ asitleri içerir. İçerisinde A, B1, B2, B6, C, D ve E vitaminlerinin yanı sıra demir, kalsiyum ve bolca fosfor bulunur.

Çipura balığının faydaları nelerdir?

- Haftada en az iki kere yenildiğinde vücuda zindelik kazandırır.

- Kış hastalıklarından korunmada destekleyicidir.

- İçerisindeki demir ve kalsiyum sayesinde, eklem ve kemikleri güçlendirir.

- Kaliteli protein yönünden zengin olduğundan ve karbonhidrat barındırmadığından sindirimi oldukça kolaydır.

- Kalp ritmini düzeltmeye yardımcı olur. Kolesterol, kanser, kalp ve damar hastalıklarından korunmak için destekleyicidir.

- Yapısındaki demir sayesinde kan yapıcı özelliktedir.

- Diyabet hastalarının her gün tüketebileceği gıdalar arasındadır.

- Bol miktarda A vitamini ve fosfor barındırdığı için göz sağlığı için faydalıdır.

Çipura nasıl pişirilir?

Çipura balığı beyaz etli ve lezzetli bir balıktır. Genelde ızgara olarak tüketilen çipura bütün olarak fırında veya mangalda pişirilebilir. Fileto halinde tavada kızartılması veya ızgarada pişirilmesi de mümkündür. Fileto çipura, yahni usulü ve buğulama yöntemiyle yapılabilir. Kiremitte, sebzeli ve kaşarlı formda pişirilmeye de uygundur. Balık salatalarında da kullanılan çipuranın besin değeri, diğer balıklarda da olduğu gibi, kızartıldığında azalmaktadır.

Görselin kaynağı: http://cipuratarifi.com


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0 yorum yapılmış

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?