kolyoz balığı

Kolyoz

Favorilerime
Ekle

Büyük Okyanus'ta sürüler halinde yaşayan kolyoz, ülkemizde Batı Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz'de yerli çeşitleri de bulunan bir balıktır. Temmuz - Ağustos arasında yumurtalarını denize bırakan kolyozlar, boy olarak 15 ila 50 cm arasındadır.

Kolyoz balığı nasıl temizlenir?

Kolyoz temizlenirken öncelikle, solungaç ya da yüzgecinin ucundan tutulup kaldırılarak, bu bölgeyi en dibinden keskin bir bıçakla balıktan ayırmak gerekmektedir. Bu işlem sırasında mutlaka balığın etine zarar vermeyecek bir teknik kullanılmalıdır. Akabinde, özenli bir şekilde balığın iç organlarının temizliği yapılmalıdır. Kolyoz ve uskumru gibi balıklarda iç organları temizlemek için balığın anüs kısmından bıçakla enlemesine bir kesik atılarak karın bölgesi yarılır, bu şekilde balığın iç organları kolayca temizlenir. Bundan sonraki aşamada balığı bol suyla iyice yıkayarak tüm kalıntılardan arındırmak gerekmektedir. Yıkarken özellikle kılçık üzerindeki siyah zarların titizlikle temizlenmiş olmasına özen gösterilmelidir. Yoksa kolyoz balığı tam olarak temizlenmiş olmayacağı için, pişirdikten sonra da iyi bir lezzet vermeyecektir.

Kolyoz balığı nasıl pişirilir?

Uskumrugiller ailesinden gelen bir tür olan kolyoz balığıyla tava, buğulama, pilaki gibi pişirme tekniklerinin yanı sıra tuzlama da yapılabilmektedir. En yağlı olduğu zaman ocak ayı olan kolyoz balığının bu dönemde tuzlaması yapılırsa lezzet açısından iyi bir sonuç alınacaktır. Kolyoz balığı denizden çıktıktan 4-5 saat sonra kıvama gelmeye başlamaktadır. Kılçıkları temizlendikten sonra balık, maden suyu dolu geniş bir kapta marine edilmelidir. Bu işlemin ardından balıklar una bulanarak kızgın yağda pişirilmeye bırakılır. Tadı yavan olan bu balığın, kızartılarak ya da tuzlama şeklinde yenilmesi alınan lezzeti artıracaktır.

Kolyoz balığı ızgara olarak da tüketilebilir. Bunun için ızgara yapılacak balıkların lezzetli olmaları açısından, yağlı olduğu dönemlerin tercih edilmesi gerekmektedir. Izgara yapılacak olan kolyoz balıkları temizlenip yıkandıktan sonra tuz ve karabiber ilave edilerek dinlendirilmelidir. Bu şekilde marine olan balıkların ızgaraya konulmadan önce yapışmaması için mutlaka dikkatli bir şekilde yağlanması gerekmektedir. Kısık ateşte ve balıklar ateşten yeterince yüksekte tutularak ızgara yapılması, hem lezzet hem de sağlık açısından çok daha faydalı olacaktır.

Kolyoz balığı nasıl saklanır?

Taze olarak alınan balık, oda sıcaklığında (20 °C) 20 saat kadar saklanabilmektedir. Buzdolabında (5 °C) 3 gün, buzlukta ise (0-5 °C) 14 gün boyunca muhafaza edilebilir.

Görsel kaynak: lafsozluk.com


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0 yorum yapılmış

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?