Sulun Eti

Sülün Eti

Favorilerime
Ekle

Sülün, eti en lezzetli av hayvanı olarak da bilinir. Tombul vücutlu ve yuvarlak kanatlı sülün, dünyanın en süslü kuşları arasında yer alır. Erkekleri renkli uzun kuyruklu ve yelelidir. Dişi sülünler ise kuyruksuz ve yelesizdir, renkleri ise serçeye benzer. Adi sülün, Japon sülünü, altın sülün, halkalı sülün ve gümüş sülün gibi çeşitleri vardır. Protein bakımından oldukça zengin olan sülün eti, az yağlı ve kalorisi düşük bir besindir. Sülünlerin kesim için en uygun dönemi 14. ve 22. haftalar arasındadır. Daha fazla bekletilirse eti sertleşir. Sülün eti tüketimi daha çok sonbahar ve kış aylarında artmaktadır.

Sülün etinin faydaları nelerdir?

-Sülün eti bünyesinde barındırdığı bol miktarda protein sayesinde zihni güçlendirir.

-Ödünün zihinsel hastalıklara ve vesveseye iyi geldiğine inanılır. Etini birkaç gün arka arkaya tüketmek de bu tür hastalıklarda iyi gelir .

-Sülün eti, proteinin yanı sıra demir, potasyum, fosfor ve folik asit açısından da oldukça zengin bir besindir.

-Yapılan araştırmalara göre sülün etinde yüksek oranda selenyum bulunmaktadır. Selenyum bağışıklık sistemini güçlendirir ve içerdiği antioksidanlar sayesinde kanser riskini azaltmaktadır.

-Aynı zamanda depresyondan kurtulmaya da yardımcı olur.

Sülün eti seçerken nelere dikkat etmek gerekir?

Sülün bir av hayvanıdır ve pek çok av hayvanı gibi daha lezzetli olduğu dönemleri mevcuttur. Sülün etinin en lezzetli olduğu dönemler sonbahar ve kış mevsimleridir. İyi bir sülünün temizlendikten sonra yaklaşık 900 gram gelmesi gerektiği unutulmamalıdır. Ayrıca av hayvanları kasap hayvanları gibi kesilmediğinden içlerinde biriken kirli kandan dolayı renkleri koyudur. Bundan kurtulmak için sülünleri avladıktan sonra tüyleri yolunmadan ve içi temizlenmeden ılık mevsimlerde 3 gün, soğuk mevsimlerde ise 8 ile 10 gün arasında ayaklarından asarak bekletmek gerekir. Aksi taktirde eti lezzetli olmaz.

Sülün eti pişirme yöntemleri nelerdir?

Sülün etinin kızartmasından haşlamasına, kebabından buğulamasına kadar pek çok farklı pişirme yöntemi mevcuttur. Fakat en çok tercih edileni sos içinde, fırında ya da ocak üzerinde uzun sürede, kısık ateşte pişirme metodudur. Kısık ateşte pişirmek, eti daha yumuşak ve sindirilebilir hale getirir, bakterileri yok eder, yemeğin lezzetini artırır ve renginin daha parlak görünmesini sağlar.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?