Yemek.com
Pamuk Pamuk:

Yumuşak Poğaça Tarifi

Özellikle kahvaltınızda şöyle yumuşacık, pamuk gibi, mis kokulu bir poğaça varsa eğer, o günün güzel geçeceği şimdiden bellidir. Yanında da bir bardak güzelce demlenmiş bir çay varsa eğer, o hamur işi aşka gelir, tadına tat katılır sanki.

İşte size ilk görüşte aşık olacağınız, ilk dokunuşta vazgeçilmez sayacağınız ve ilk ısırışta bir daha onsuz asla yapmam diyeceğiniz kadar iddialı bir poğaça tarifi geliyor.

Üstelik de pratik, mayalanmasını beklemek böyle bir keyif için devede kulak sayılır. Haydi o zaman biraz un ve biraz mayayla ve yine mutfakta harikalar yaratacaksınız. Yumuşak poğaça tarifini deneyenlere afiyetler olsun.

Yumuşak poğaça tarifi videosu burada:
KALORİ:1 adet için213/kcal

1 adet için;

  • 7 gram protein
  • 21 gram karbonhidrat
  • 11 gram yağ
*Bu değerler kullandığınız malzeme cinsine ve ölçülere göre değişiklik gösterebilir. Uygulayacağınız diyet planlarınızda uzman desteği almanızı tavsiye ederiz.

KAÇ
KİŞİLİK

15 adet

HAZIRLAMA
SÜRESİ

15 dakika

PİŞİRME
SÜRESİ

15 dakika

Bu tarif Yemek.com editörü tarafından üretilmiştir.

Malzemeler

Hamuru için:

  • 1 çay bardağı ılık su
  • 1 çay bardağı süt
  • 1/2 çay bardağı sıvı yağ
  • 2 adet yumurta akı
  • 2 yemek kaşığı (tepeleme) yoğurt
  • 3 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 paket kuru maya
  • 8 çay bardağı un
  • 2 yemek kaşığı oda sıcaklığında tereyağı

Arası İçin:

  • 200 gram beyaz peynir

Üzeri İçin:

  • 2 adet yumurta sarısı
  • 1 yemek kaşığı süt
  • 1/2 çay bardağı susam

Eksik malzemeleri indirimli tamamlamanın kolayı var.

Et, sebze, meyve, baharat ya da ihtiyacın olan ne varsa; hem taptaze, hem sürpriz indirimlerle Yemeksepeti Market ve Yemeksepeti Mahalle ile yanında, eksik malzemelerin dakikalar içinde kapında!

Yumuşak Poğaça Tarifinin Püf Noktası

Unu ilave ederken azar azar ilave edin. Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edene dek yoğurun, kullanacağınız un miktarı, kullandığınız unun markasına ve kalitesine göre farklılık gösterebilir.

Nasıl Yapılır?

  1. Yoğurma kabına bir çay bardağı ılık su, bir çay bardağı süt, yarım çay bardağı sıvı yağı koyun. Karışımın sıcak olmamasına lütfen dikkat edin. Sıcak olursa hamurunuz kabarmaz. Üzerine 2 yumurta akı, 2 yemek kaşığı dolusu yoğurt, 3 tatlı kaşığı şeker, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 paket toz maya ekleyin ve güzelce karıştırın.

  2. Karışıma 8 çay bardağı un ekleyin ve tahta kaşıkla karıştırıp elinizle biraz yoğurun.

  3. Tam bu aşamada 2 yemek kaşığı tereyağını ekleyip yoğurmaya devam edin. Hamur sakız gibi bir kıvama ulaşana kadar yaklaşık 5 dakika yoğurun ve yaklaşık 20 dakika mayalanmaya bırakın.

  4. Hamur kabarınca, biraz karıştırıp ortaya doğru katlayarak havasını çıkarın.

  5. Hamurun havasını çıkarttıktan sonra elinizle parçalar koparın ve yuvarlayarak mutfak tezgahına alın. Yuvarladığınız bezeleri ellerinizle açarak ortasına peynir harcınızı yerleştirin 

  6. Bezeleri dışı pürüzsüz olana dek tekrar yuvarlayın.

  7. Elleriniz arasında son kez yuvarladıktan sonra bir pişirme kağıdı serdiğiniz tepsinin üzerine yerleştirin. Hamurları tepsi mayası için 30 dakika bekletin. Hamurlar iki kat kabarınca hamurunuz mayalanmıştır. İki yumurta sarısına bir yemek kaşığı süt ekleyin ve güzelce çırpın. Poğaçaların üzerine sürün. Daha sonra üzerine isterseniz susam, isterseniz çörek otu, isterseniz her ikisini serpin.

  8. Önceden ısınmış alt üst ayar 200 derece fırında 30-35 dakika pişirin.

  9. Fırından çıkardıktan sonra çabuk soğuması için bir tel üzerine alabilirsiniz. Yumuşak poğaça tarifi hazır! Afiyet olsun.

Yumuşak Poğaça Tarifinin Servis Önerisi

Peynir ve söğüş tabağı ile servis edebilirsiniz.

Faydalı Bilgiler: Poğaçanın Sertleşmemesi İçin Ne Yapılır?

Yumuşacık, puf puf poğaçalar çay saatlerimizin, kahvaltılarımızın ve pikniklerimizin yıldızı. Yumuşacık dokusuyla yiyenlerden tam puan alacak poğaçalar hazırlamanın bazı kuralları da yok değil. Haydi sizi yumuşacık poğaçalara giden püf noktaları derlediğimiz yazımıza alalım: Poğaçanın Sertleşmemesi İçin Ne Yapılır?

Faydalı Bilgiler: Puf Puf Poğaça Hamuru Nasıl Yapılır?

"Poğaça dediğin kocaman puf puf kabarır, yumuşacık olur, her lokmada mest eder!" diyen ama istediği poğaça dokusunu tutturmak için ne yapması gerektiğini henüz bilmeyenler için leziz mi leziz bir yazımız var. İşini şansa bırakmak istemeyenleri böyle alalım: Puf Gibi Kabaran Poğaçalar İçin Bilmeniz Gereken 11 Püf Noktası

Faydalı Bilgiler: Evde Yumuşak Poğaça Nasıl Yapılır?

Yumuşacık ev poğaçaları yapmak için mayalı bir hamur tercih etmelisiniz. Hamurunuzu hazırladıktan sonra güzel yoğurup oda sıcaklığında mayalanmaya bırakmalısınız. İki katına çıkan hamura şekil verip çok bekletmeden fırında pişirmelisiniz.