Yemek.com
Gaziantep'ten Şifa:

Beyran Tarifi

Gaziantep'in en sevilen yöresel yemeklerinden biri olan beyran, yörede genellikle kış aylarında kahvaltılarda tüketilen nefis bir etli çorba. Aslında çorba demek de pek doğru sayılmıyor, zira yapımı oldukça uzun süren ve bir çorbaya nazaran ana yemek gücünde ve lezzetinde bir yemek tarifi kendileri. İçindeki sarımsak ve Gaziantep'in acı pul biberiyle sizi dinçleştiren ve sabahları kendinize getirecek bir lezzet de diyebiliriz.

Genellikle lokantalarda hazırlanan beyran tarifini evde de denemek isteyebileceğinizi düşündük. Gaziantep'te sipariş verildiğinde servise hazırlanan bu tarif için geniş ve çukur bakır kapların içine önce biraz pirinç, üzerine didiklenmiş et ve az miktarda dövülmüş sarımsakla pul biber konulur. Ardından etin haşlama suyundan dökülerek bu bakır kaplar ateşte tekrar ısıtılır ve bu şekilde sunulur. . Bakır kaplarınız varsa fırında veya ocak üzerinde ısıtarak da kullanabilirsiniz tabii ki Deneyecek olan herkese şimdiden bol şifa ve afiyet olsun diyoruz

KALORİ:1 porsiyon için480/kcal

KAÇ
KİŞİLİK

4 kişilik

HAZIRLAMA
SÜRESİ

1 saat

PİŞİRME
SÜRESİ

1 saat

Bu tarif Yemek.com editörü tarafından üretilmiştir.

Malzemeler

  • 1/2 kilogram kuzu gerdan
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı toz biber
  • 4 diş sarımsak

Beyran Tarifinin Püf Noktası

Beyran, geleneksel olarak kuzu etinden yapılır ve kuzu eti uzun saatler haşlanır. Etlerin kemikten ayrılana kadar pişmesi ve pişerken üzerinde biriken köpüklerin temizlenmesi elzemdir.

Nasıl Yapılır?

  1. Beyran için önce eti genişçe bir tencereye alarak üzerine etlerin hizasına gelecek kadar su ekleyin. Orta-kısık ateşte, harlı bir şekilde kaynatmadan pişirmeye başlayın.

  2. Et pişerken su üzerine köpük birikecektir. Bir kevgir veya kepçe yardımıyla devamlı olarak bu köpüğü temizleyip kemikli et suyunun temiz kalmasını sağlayın. Ardından pişen etin suyunu ayrı bir tencereye aktarın.

  3. Et suyunu tekrar kaynatın. Kaynayınca pirinci ekleyerek yumuşayana kadar pişirin. Tuzunu da ilave edin.

  4. En az 1 saat pişen etleri ardından didikleyin.

  5. Ayrı bir tavada tereyağı, toz biber ve sarımsağı kavurun.

  6. Çorbanın üzerine ilave edin. Etleri de aktarın, biraz tıkırdatıp altını kapatın.

  7. Ardından ocakta kaynamış olan sıcacık et suyunu kepçeyle kaselere paylaştırın. Beyran hazır. Afiyet olsun!

Beyran Pişirme Önerisi

Etler en iyi şekilde kısık ateşte ve uzun saatler boyunca pişer. Böylece ilikli kemik suyundan elde edilmiş verim daha çok olur ve lezzeti daha yerindedir. Öğlen kaynatmaya başlayarak akşam üzeri servise hazırlamak isterseniz çok daha iyi bir sonuç elde edebilirsiniz.

Beyran Tarifinin Servis Önerisi

Her öğünde tüketebilirsiniz.