Ajvar Tarifi
Ajvarın yapımı, lezzet yolculuğunun en özel durağını oluşturuyor. Kırmızı ve yeşil biberler közlenirken, mutfak dolusu keyifli aromalar tüm havayı sardığında anlarsınız ki doğru yoldasınız. Sonrasında biberler özenle soyulur ve çekirdeklerinden ayrılır. İşte tam da bu an, ajvarın büyülü lezzetini ortaya çıkaran kritik bir adımdır. Balkan sosları arasında en meşhurlarından biri olan ajvar sosunun yapımında başka sırlar da var elbette.
Közlenmiş biberler, titizlikle ezilirken her bir harekette sebzelerin içindeki tatlı ve baharatlı notalar serbest bırakılır. Baharatlar ve zeytinyağı ile buluştuğunda, ortaya çıkan karışım iştah kabartıcı bir dokuya ve enfes bir kırmızı renge sahip olur. Kızarmış ekmekle tüketmeye doyamazsınız. İşte bu sos tarifimiz sizin için geliyor; ekmeklerinizi hazırda tutmanızı öneririz. Afiyet olsun!
KAÇ
KİŞİLİK
11 küçük boy kavanoz
HAZIRLAMA
SÜRESİ
2 saat
PİŞİRME
SÜRESİ
2 saat
Malzemeler
- 8 kilogram kırmızı kapya biber
- 4 kilogram patlıcan
- 1 baş sarımsak (10 diş)
- 40 gram toz şeker
- 80 gram tuz
- 500 ml. sıvı yağ
Nasıl Yapılır?
Biberlerin sap ve çekirdeklerini çıkartıp mangalda ya da ocakta közleyip, kabuklarını soyun.
Patlıcanların üstüne çatal ile delikler açıp mangal ya da ocakta közleyip, kabuklarını soyun ve saplarını keserek alın.
Patlıcan ve biberleri ayrı ayrı kıyma makinasından geçirin. Patlıcanları kıyma makinasından geçirirken içine kabukları soyulmuş sarımsakları da ekleyin, böylelikle onlarda harca daha kolay karışacaktır.
Geniş bir tencereye yağın yarısını ve biberleri koyup yüksek ateşte sürekli karıştırarak kavurun.
Biberler suyunu çekip, koyulaşıp salça gibi bir kıvam alınca sarımsaklı patlıcan püresini, şeker ve tuzu da tencereye aktarın.
Karışım koyulaşıp bütünleşince tencereye kalan yağı azar azar ekleyip ajvara yedirin. Her yağ ekleyişinizde ajvarı hafifçe döverek macunumsu bir hal alıp tencereden kolayca ayrılana kadar pişirmeye devam edin.
Kavanoz ve kapaklarınızı kaynar suda 4-5 dakika bekletin.
Sıcak kavanozların içine kaynar haldeki ajvarı içinde boşluk kalamayacak şekilde doldurun ve kapaklarını sıkıca kapatıp tezgaha ters çevirin. Bu şekilde 5-6 ay kadar sosunuzu saklayabilirsiniz.
Çok daha uzun süreli bir saklama yöntemi için kapaklarını kapattığınız kavanozları derin bir tencereye alın, üstlerine sıcak su koyup yarım saat daha kaynatın. Bu aşamadan sonra kavanozları yine ters çevirip oda sıcaklığına gelene kadar dinlendirin.
Ardından kavanozları serin ve karanlık bir yerde saklayın. Kapağını açtıktan sonra da mutlaka buzdolabında muhafaza edin. Afiyet olsun.