Yemek.com

Kullandığınızda Profesyonel Şef Gibi Hissedeceğiniz 13 Tarif Malzemesi

15 Aralık 2016

Hep aynı ayakla kapıdan çıkmak, hep aynı yoldan işe gitmek, hep aynı kıyafetleri giymek, hep aynı yemekleri yapmak... Hayat hep aynı şeyleri yapmanıza izin vermeyecek kadar sürprizlerle dolu. Mutfak da öyle. Küçücük bir bitki, yemeğe güçlü aromasını cömertçe sergilerken, farklı bir pirinç türü Asya'dan bize kadar uzanırken, minnacık bir jelatin, tatlınızın dayanıklılığını artırırken siz neden hep aynı şeyleri yapasınız ki?

Hep TV'de gördüğünüz şefler de sizin yollarınızdan geçti. Pişirdiler, beğenmediler, yeni baştan yaptılar, farklı malzemeler kattılar, yeniliklere açık oldular.

Bulgur pilavını, sebzeli tavuğu, sütlacı her zaman yaparsınız. Şimdi tarif defterinizi kapatın ve sizi profesyonel şef gibi hissettirecek malzemelere doğru adım atın. Gerisi çok kolay gelecek...

Pastane pastalarını evde yapmak için: Kuvertür çikolata

Hani geçen gün bir mekanda yediğiniz ve çok beğendiğiniz pasta var ya, işte onun çikolatası kuvertür çikolatayla hazırlanmıştı. Nereden mi biliyoruz? Yüksek kakao içeriği ve katkı maddesi içermeyen yapısıyla hem lezzetli, hem sağlıklıdır. Pastalarda, tatlılarda kullanılır. Misafirleriniz tatlılarınızı beğensin istiyorsanız, hemen mutfağınızda ona yer açın.

Bu tarifin içinde: Kakao kaplı trüf çikolata

Vanilyalı yumuşacık kekler pişirmek için: Vanilya özütü

Vanilya Özütü Tarifi

Keklerin temel malzemeleri un, süt, yumurta, kabartma tozu ve vanilya vardır. Biz de programlanmış gibi hep aynı malzemeleri kullanır, vanilya ve kabartma tozunu paket alırız. Halbuki vanilyayı evde daha doğal, daha aromatik ve lezzetli olarak kendiniz yapabilirsiniz. Nasıl mı? Doğru cevap vanilya özütü. Vanilya özütünün yapılışını anlatmıştık, yumuşacık vanilyalı kekler için kolları sıvayın.

Tarifi: Vanilya özütü tarifi

Bu tarifin içinde: Orman meyveli pavlova

Mimari tasarım gibi pastalar yapmak için: Şeker hamuru

Zaman değiştikçe yediklerimiz ve pişirdiklerimiz de değişiyor. Tıpkı pastalar gibi. Çocukken pastane vitrinine burnumuzu dayar, çikolatalı, krokanlı, beyaz çikolatalı, meyveli pastaları izler dururduk. Sonra zaman değişti, yeni trendler pastacılık sektörüne de geldi ve şeker hamuru yaygınlaştı. Şimdilerde butik pastacıların çeşit çeşit yaptığı, adeta birer sanat eseri olan tasarım pastalar, hep bu şeker hamuruyla hayatımıza girdi. İyi ki girdi, pastalara renk geldi.

Bu tarifin içinde: Şeker hamurlu kurabiye

Uzak Doğu mutfağını tanımak için: Pirinç sirkesi

visegradlive.com

Elmaydı, üzümdü pek severiz ama pirinç sirkesi bizim için çok yeni. Beyaz yapışkan dokulu beyaz bir pirinçten elde edilen pirinç sirkesi, en çok Çin ve Japonya'da kullanılır. Halk arasında "beyaz sirke, sirke ruhu" gibi isimlere de sahiptir. Bu hafif tatlımsı sirke, özellikle balık ve suşilerin üzerine dökülür, salatalara eklenir, turşulara konur. Yemeklerin haricinde doğal parlatıcı olduğu için tonik olarak yüze ve bulaşıklara da kullanılır.

Bu tarifin içinde: Chili thai sos

Misafirlere hava atmak için: Beyaz şarap sirkesi

hfmagazineonline.com

Kafkaslara ve Mezopotamya'ya kadar uzanan uzun bir geçmişi vardır beyaz şarap sirkesinin. Üzüm önce şarap, sonra sirke olur. Salatalar, yemekler, turşular... Sirkenin kullanıldığı her yerde beyaz şarap sirkesini de kullanabilirsiniz. Hem vitaminli, mineraller, uçucu olmayan yağ asitleri, aminoasitler ve polifenoller açısından zengin olan beyaz şarap sirkesinin Hipokrat ve İbn-i Sina tarafından tavsiye edilmesi de tesadüf değil elbette. O zaman denemekte fayda var.

Bu tarifin içinde: Eggs florentine

Profesyonel tatlıcı olmak için: Jelatin

saglikafiyet.com

Pasta ve tatlı sektöründe olanlar jelatinin bir kağıt olmadığını bilir. Bilmeyenler ise yedikleri tatlıda kağıt olma ihtimalini düşünüp bir an dehşete düşer. Halbuki bu jelatin, başka jelatin. Yiyeceklerin kıvamını sıkılaştırmaya, dayanıklılığını artırmaya yarar. Aslında memeli canlıların kas ve kemiklerinin bağlantı noktalarında yer alan yağ dokularındaki kolajen yapıdan çıkarılan bir protein türüdür.

Bu tarifin içinde: Mandalinalı panna cotta

Aromalı kahveler ve tatlılar için: Kakule

Batı ve Güney Hindistan ile Güneydoğu Asya'nın sıcak bölgelerinde yetişen bir bitki olan kakule, zencefilgiller ailesinin bir ferdidir. Mesela hiç kakuleli kahve içtiniz mi? Tohumuyla toz haline getirilerek kakuleli kahve yapılır, hatta günümüzde pek çok menüde de yer alır. Sadece kahve mi? Tatlılarda, hoşaflarda, çaylarda da kullanılır. Pek de faydalıdır üstelik. İdrar söktürür, bronşite iyi gelir, migreni hafifletir, mideyi rahatlatır. Vücudun pek çok yerine şifa verir.

Bu tarifin içinde: Bal kabağı helvası

Yumuşacık, nemli ekmekler yemek için: Ekşi maya

Buğdayın hikayesiyle başlayan ekşi maya, Mısır'da ve Mezopotamya'da görülüyor ilk. Ekşi hamur kültürü yerleşik hayatla yerleştikçe mayalar saklanıyor, mis gibi, yumuşak dokulu, nemli, lezzetli mi lezzetli ekmekler yapılıyor. Eskiler değerini iyi bilmiş, biz biraz geç hatırladık. Halbuki tadı ne de güzelmiş, nemli dokusunun tadına bakınca anladık. Ve ekşi mayalı ekmeğin peşine düşer olduk. İster evde deneyin, ister artisan ekmekçilerden alın. Ama ekşi mayalı ekmeği sofranıza mutlaka alın.

Bu tarifin içinde: Ekşi mayalı ekmek

Sağlık kazanmak için: Hindistan cevizi yağı

coconutoilguru.com

Yararlı yağ olur mu, sorusunun zeytinyağı ile birlikte açık ara birincisi Hindistan cevizi yağı. Hindistan cevizinin etli bölümünden elde edilen ve içinde laurik asit içerdiği için çok faydalı olan bu enfes yağdan daha önce Hindistan cevizi yağının faydaları yazımızda bahsetmiştik. Şimdilerde hem sağlıklı, hem lezzetli olmasıyla çok popüler. E, siz de bu popülariteden geri kalmayacaksınız ve adeta bir şef gibi mutfağınızda bu yağı kullanacaksınız değil mi?

Bu tarifin içinde: Meyveli pekmezli bar

Gurme mantarları öğrenmek için: Shiitake mantarı

Mantar Kavurma Tarifi

Profesyonel şeflerin en sevdiği şeylerden biri de bir gıdanın farklı türleriyle farklı yemekler yapmaktır. Mesela biz hep marketin aynı rafında duran aynı mantarı alır aynı çorbayı yaparız. Ama şef öyle mi? Alır shiitake mantarını, temizler, bir de üstüne tarif çıkarır, oldu mu sana mis gibi mantar kavurma? Uzak Doğu'nun bu efsane mantarı soğuk algınlığına iyi gelme, kolesterolü düşürme, şekere iyi gelme gibi süper özelliklere de sahip üstelik.

Bu tarifin içinde: Mantar kavurma

Tarifte belirtilenden az şeker kullanmak için: Agave şurubu

Güney Amerika'da yetişen agave bitkisinden yapılan agave şurubu, doğal tatlandırıcı olarak da bilinir bizim mutfağımızda. Örneğin tarifte 1 bardak şeker mi var? Siz onu azaltıp yerine 1/3 oranında agave şurubu kullanabilirsiniz. Glisemik indeksi düşük olduğundan şeker hastalarının dahi kullanabildiği, tok tutma ve kolesterolü düşürme gibi özelliklere de sahiptir. Hala denemediyseniz, denemeye değmez mi?

Bu tarifin içinde: Tam tahıllı pancake

Daha da ünlü olacak: Oyster sos (istiridye sosu)

Soya sosu gibi koyu renkli, dünya mutfaklarının ülkemizde yaygınlaşmasıyla bizim sofralarımızda da yer almaya başlayan bir sostur. İçerisinde soya sosu, istiridye aroması, deniz tuzundan elde edilir. Özellikle Asya'da çok yaygın olarak kullanılır. Noodle'lar, tavuklar ve dana etleri istiridye sosuyla ayrı bir aroma kazanır, tatlımsı tadıyla dahil olduğu yemekte hemen fark edilir. Eğer yemeklerde tatlı aromaları seviyorsanız, misafirlerinize şov yapabilirsiniz. Neden olmasın?

Bu tarifin içinde: Çin böreği

Babaanne bonusu: Sade yağ

kandidabyebye.wordpress.com

Sade yağ hakkında uzun bir yazı yazmış, hatta tarif bile vermiştik. Kısaca bahsedelim yine. Yabancı dilde ghee olarak bilinen, tereyağın sudan ve kuru maddelerden uzaklaştırılmış saf halidir. Yemeklerden tatlılara pek çok tarifte kullanılır. Öyle güzeldir ki sade yağ, katıldığı yemeğe lezzet verir, damaklara iz bırakır. Osmanlı mutfağında en çok kullanılan yağ olan sade yağ, günümüzde eskisi kadar çok bilinmese de babaanne mutfaklarından sırrı açığa çıkmaya devam eder.

Daha detaylı bilgi için: Sade yağ nedir?

Bu tarifin içinde: Hollandez soslu kuşkonmaz