Mutfakta mutlaka tavanız olsun
Önce işin araç gereç kısmından başlayalım. Evinde daha çok yemek yapmak isteyen her öğrencinin mutlaka sahip olması gereken birkaç temel şey var. Mutfağınızda mutlaka bir ocak, orta kalitede bir fırın (maliyeti 90-140 lira civarında) olsun. Fırınınızı indirimleri takip ederek hesaplı bir şekilde alabileceğiniz gibi, ikinci el ürünler satan dükkanlardan ve sitelerden rahatlıkla temin edebilirsiniz. Onlar mutfaktaki en iyi dostlarınız olacak, çok iş görecek. Güvenin bize.
Pişirme araçlarının dışında mutfağınızın olmazsa olmazı iyi bir tava. Kapaklı, hafif derinliği olan bir tava mutfaktaki en büyük dostunuz olacak. ''Ya tava kaç para biliyor musunuz? Ona vereceğim parayla kaç tane döner yerim.'' demeyin. Sandığınız kadar pahalı değil. Ortalama kalitede bir tavanın maksimum maliyeti 30-50 lira arasında. Ki yakmadığınız, çizmediğiniz sürece uzunca bir süre sağlam kalacaktır.
Tavanızı daha uzun süre kullanmak için birkaç noktaya dikkat etmeniz yeterli. Pişirme işlemine geçmeden önce hafifçe yağlamak, metal bıçak, çatal kullanmamak, tahta kaşıklarla pişirme işlemini gerçekleştirmek bunlardan bazıları.
O fırınla ne tatlılar yapacak, ne börekler pişirecek; o tavayla ne omletler, ne krepler yapacaksınız.
Temel malzemeler hep elinizin altında bulunsun
Araç gereçleriniz tamamsa gelelim temel malzemelere.
Un, şeker, sıvı yağ, tuz, pirinç, bulgur, makarna, zeytin... Hem düşük maliyetli hem de uzun süre dayanabilen temel malzemeleri elinizden geldiğince mutfağınızda bulundurun. İndirim dönemlerinde ya da bütçenize uygun olan zamanlarda bu tür malzemeleri alın, mutfağınızda stoklayın.
Bu malzemeler saklama koşullarına uyduğunuz sürece bozulmadan sapasağlam bir şekilde, ihtiyacınız olan her anda yardımınıza koşacaklardır. "Nasıl saklayacağız?" sorunuza da yanıtımız var. Ağızları kapalı bir biçimde, kuru ve serin ortamlarda saklamaya özen gösterin mutlaka.
Yazının devamında onlarla yapabileceğiniz muhteşem tariflerden de bahsedeceğiz. Hazır olun.
Sebze ve meyveleri nasıl saklamanız gerektiğini bilin
Temel malzemeleriniz de tamam. Pazarın, marketin, mahalle manavının yolunu tuttunuz. Ama bir durun! Sebzeler ve meyveler çok uzun süre dolabınızda dayanmayacaktır. Bütçeniz kısıtlı. Öyle tek seferden tüm sebzeleri, meyveleri alıp gelmeye çalışmayın.
Yola çıkmadan önce mutlaka bir liste çıkarın. Listenizin en tepesinde yine hesaplı ve çok uzun süre dayanabilecek sebzeler ve meyveler olsun. Örneğin; soğan, sarımsak, patates gibi sebzeler, elma, portakal, armut gibi meyveler daha uzun süre dayanacakları için bu listenin hep en başında olsunlar.
Yeşillikleri, domates, salatalık gibi sebzeleri, çilek, vişne gibi meyveleri ihtiyacınız kadar alın. Çok fazla almayın. Çünkü bu tür sebze ve meyvelerin dayanma süreleri diğerleri kadar uzun değil.
Örneğin; aldığınız yeşillikleri mutlaka bir kağıt havluya sarın ve bir kutunun içine koyun. Bu şekilde dayanabileceği en uzun süreye kadar yeşil kalacaktır. Diğer yeşilliklerin de saklama yöntemlerini bilin.
Diğer malzemelerin nasıl ve ne kadar süre dayandığını incelemek için içeriğimize göz atabilirsiniz.
Bknz: Hangi Yiyeceği Ne Kadar Süre Bozulmadan Saklayabilirsiniz? [İnfografik]
Dondurabileceğiniz her şeyi dondurun
Memleketten annenizin gönderdiği içli köfteleri, dışarıdan aldığınız lahmacunu, pizzayı, doğrayıp kızartmadığınız patatesleri, pazardan aldığınız taze fasulyeleri, hatta ve hatta muzları dahi buzlukta dondurabilirsiniz. Diyelim ki çorbanız arttı. Alüminyüm bir kabın içine döktükten sonra buzlukta dondurup, dilediğinizde çıkarıp çözdürerek tüketebilirsiniz. Pişmiş makarna fazlaca geldi, hiç sorun değil. Buzdolabı poşetlerinin içine aktarıp, ihtiyacınız olduğunda çıkarıp afiyetle tüketebilirsiniz.
Kısacası buzluğa koyabileceğiniz, dondurabileceğiniz her türlü malzemeyi ve yemeği dondurun ki işiniz kolaylaşsın. Acil durumlarda şıp diye ortaya çıkarabilin.
Neleri dondurabiliyoruz buzlukta diyenleri de şu içeriğimize bekliyoruz: Derin Dondurucunuzda Saklayabileceğinizi Büyük İhtimalle Bilmediğiniz 9 Yiyecek
Nasıl donduracağınızın yanıtı da burada: Taktiğini Bilirseniz Kolay: Sebze ve Meyveler Nasıl Dondurulmalı?
Yemek yapmaya pratik tariflerle başlayın
İlk aşamada hiç kimse sizden calzone yapmanızı, tane tane dökülen pilavlar yapmanızı beklemiyor. O yüzden mutfağa ilk adım atışınızda öyle büyük iddialara sahip olmayın. Öncelikle temel, yapımı pratik, doyurucu tarifler deneyerek başlayın.
Örneğin; menemen yapmak, fırında patates, karnabahar yapmak, mercimek çorbası pişirmek iyi birer başlangıç olacaktır. Mercimek çorbasını ele alalım. Dışarıda en kötü ihtimalle 4 liraya içtiğiniz bir kase çorbayı, evde aynı fiyata bir tencere pişirebilirsiniz. Üstelik mercimek temel malzemelerden ve uzun süre malzeme dolabınızda dayanabiliyor.
Fırın patates, karnabahar, kabak, patlıcan gibi özellikle fırında pişen yemekler hayat kurtarıcınız olacak. Biraz baharat, sıvı yağ ve tuzla harmanladığınız çoğu sebzeyi fırında pişerebilir, yancı olarak tüketebileceğiniz gibi, yoğurda bana bana da afiyetle yiyebilirsiniz.
Tavayı çok kullanacağız demiştik. Lavaş gibi hazır satılan ürünlerle tavada kendi pizzanızı yapmak, omlet, soslar, kavurmalar yapmak mümkün. Canınız tatlı mı çekti? İmdanınıza az malzemeli, pişme derdi olmayan tarifler yetişecektir.
İlham vermesi için birkaç tarif listesini de şuraya bırakıyoruz.
Pratik mi pratik tarifler için: “Öğrenci Yemeği Makarnadır” Klişesini Pratikliğiyle Yerle Bir Eden 12 Nefis Tarif
Ekonomik olsun diyenlere: Her Üniversite Öğrencisinin Evine Konuk Olması Gereken 11 Ekonomik Tarif
Baharatları sıkça kullanın
Baharat kullanmaktan çekinmeyin. Yediğiniz birçok yemeğin en büyük kurtarıcısı baharatlar aslında. Karabiberi ve kimyonu mutfağınızdan eksik etmemeye özen gösterin. Tavuklardan etlere, sebze yemeklerinden makarnalara kadar birçok tarifte karabiberi kullanabilirsiniz. Kimyonu özellikle kuru fasulye gibi kuru bakliyatları pişirirken 1 çay kaşığı kadar kullanın deriz.
Tarçın da özellikle tatlılardaki en büyük yardımcınız olacaktır. Köri, pul biber, toz biber gibi baharatları bütçeniz el verdiğince alın ve saklayın. Dışarıda yediğiniz körili tavuğu evinizde çok daha az maliyete yapacaksınız bu sayede. Maliyetleri hem çok düşük, hem de yemeklerinize, tatlılarınıza verecekleri lezzet çok çok başka baharatların.
Mutfağa yeni yeni alışıyorsanız en iyi dostlarınız onlar olacak.
Mutlaka domates sosu yapmayı bilin
Çünkü dostlar domates sosu yapmak ciddi anlamda hayat kurtarıyor. Çok klasik bir köfte yaptınız diyelim. Üzerine koyduğunuz domates sosu onun tadını birden bire değiştirecek ve seviye atlatacaktır. Aynı durum klasik haşlanmış bir tavuk için, makarna için, kızartılmış sebzeler için ve daha birçok tarif için geçerli. Çok iyi domates sosu yapmayı bilirseniz, tüm yemekleriniz çok daha lezzetli bir hale gelir.
Domates sosu yaparken işe domatesleri rendeleyerek başlayın. Rendeniz yoksa kabuklarını soyarak doğrayabileceğiniz en minik biçimde doğrayın. Sıvı yağ, varsa bir miktar salça, aynı şekilde çok minik doğranmış soğanları tavanızın içine alın. Soğanların rengi değişene kadar kavurduktan sonra domatesleri ekleyin. Domatesler güzelce sularını bıraksın, kaynasın.
İşin sırrı içine şeker atmakta. Tam bu sırada içine tuzla birlikte 1 çay kaşığı şeker ya da yarım küp şeker atın. Mümkünse biraz karabiber, biraz da kekik attınız mı, gelmiş geçmiş en güzel domates soslarından birini elde etmiş olursunuz.
Daha ayrıntılı tarifimiz de var: Domates sosu tarifi
Yemek yaparken bu püf noktalarını aklınızın bir köşesinde bulundurun
Pilav yapmak için mutfağa girdiniz diyelim. Pirincinizi mutlaka ölçerek kullanın. Pirinçleri önden mutlaka güzelce yıkayın. Tavanızda tereyağıyla birlikte saydamlaşana kadar kavurun. Bu onun tane tane olmasını sağlar. 1 su bardağı pirinç pişiyorsanız 2 su bardağı oranında su kullanın. Mutlaka limon suyu kullanın. Böylece lapa olma ihtimalini ortadan kaldırırsınız.
Pilav fasulyesiz olmaz. Kuru fasulye yapacaksanız mutlaka bir gece önceden ıslatın. Aynı anda pişirmeye kalkmayın. Pişmez. Mide rahatsızlıkları önlemek adına fasulyeyi pişirirken içine mutlaka kimyon atın.
Omlet, menemen yaparken yağ kullanmaktan kaçınmayın. Tavanızı mutlaka yağlayın ki yapışmasın, yanmasın. Patates kızartırken yağın içine bir dilim elma, birkaç dal maydanoz atın ki ev kokmasın. Et pişirirken tavanızı önceden orta yükseklikte ateşte ısıtın. Buzluktaki etlerinizi, tavuklarınızı, balıklarınızı bir gece önceden dolaba indirerek çözdürün. Çözülmemiş hiçbir et ürününü doğrudan ısıya maruz bırakmayın.
Bu bilgiler öğrencilerin mutfakta en çok düştüğü hatalardan. Bunlara mutlaka dikkat edin.
Sizler için daha birçok püf noktamız var. Örneğin; Öğrendiğinizde Daha İyi Yemek Yapmanızı Sağlayacak 14 Şaşırtıcı Püf Noktası
Bu da şurada dursun: Öğrendikten Sonra Herkesle Paylaşmak İsteyeceğiniz 12 Şaşırtan Püf Noktası
Tek tencereli tarifler ya da fırın tarifleri deneyerek bulaşık derdini en aza indirin
Bütün malzemeleri tek tencerede pişirdiğiniz, bulaşık derdini en aza indiren, neredeyse çok az bulaşık çıkaran tarifler var şu hayatta dostlar.
Bu tarifleri bilin, işiniz kolaylaşsın. Bulaşık sorununuz ortadan kalksın. Fırında pişen yemekler de size aynı kolaylığı sağlayacaktır, unutmayın.
Fırın tarifleri için sizi şöyle alalım: Yemekte Sağlık ve Lezzeti Aynı Anda Arayanlar İçin En Güzel 12 Fırın Yemeği
Bulaşık derdi olmayan tarifler için de şu taraftan buyurun: Tabak Kirletmeden Afiyetle Yiyebileceğiniz Bulaşık Derdi Olmayan 10 Tarif
Ve en önemlisi... Yemek yapmaktan korkmayın! Üşenmeyin!
''Ben yeteneksizim'' diyerek mutfaktan kaçmayın. Yukarıda da anlattığımız gibi işin püf noktalarını bildikten ve temel birkaç tarife hakim olduktan sonra arkası sular seller gibi gelecektir.
''Aman bir çiğ köfte söylerim'' demeyin. Her gün dışarıdan söyleyeceğiniz o yemekler yerine kaynatacağınız bir çorba, yapacağınız bir pilav hem daha sağlıklı, hem daha az maliyetli olacaktır. Unutmayın.
İnanın, evde yemek yapmaya başladığınızda cebinize de, midenize de geri dönüşü fazlasıyla olacak. Bunlardan sonra ortamların en iyi yemek yapanı olmanız kaçınılmaz.
Öğrenciliğinizin tadını daha çok çıkarın!