Yemek.com

Birkaç Yöntemle Mükemmel Kıvamı Yakalamak Elinizde: Aşure Sulu Olursa Ne Yapılır?

1 Ağustos 2022

Aşure Günü geliyor, raflarda aşurelik buğdaylar, aşure karışımları ve malzemeleri daha sık karşımıza çıkmaya başlıyor bu aralar. Hadi o zaman biz de tüm hazırlıklarımızı tamamlayalım, tam kıvamında aşure yapmanın tüm püf noktalarını öğrenelim, aşure sulu olursa ne yapılır aklımızın bir köşesinde bulunduralım.

İçine kuru fasulyeden incire, kayısıdan portakal kabuğuna, çeşit çeşit malzeme konulabilen, en bol malzemeli lezzetlerimizden aşureyi tam kıvamında yapmak için uygulamamız gereken önemli lezzet sırları var. Malzemelerin ve içine ilave edeceğiniz suyun miktarını dengede tutmak gibi. Eğer o dengeyi tutturamazsanız ne yazık ki aşureniz çok sulu kalabilir. Ama endişelenmeyin, onun da çözümü var.

Buyurun, aşure sulu olursa ne yapılır, adım adım anlatmaya başlayalım.

Aşure neden sulu kalır?

Yapacağınız aşurenin sulu kalmasını istemiyor, tam istediğiniz o mükemmel kıvamı yakalamak istiyorsanız kullanacağınız malzemelerin miktarını ve ekleyeceğiniz suyun miktarını doğru ayarlamalısınız tabii ki. Aksi halde ne yazık ki aşureniz çok sulu kalabilir ya da tam tersi çok katı olabilir.

Özellikle ilk aşamada kullanacağınız buğday ve su miktarını doğru ayarlamanız önemli. Zira eğer suyu az koyarsanız buğday suyu çekeceğinden aşureniz çok katı olacaktır. Aynı şekilde suyu buğdaya göre çok koyarsanız bu sefer de buğday suyu yeterince çekemeyecek ve aşureniz sulu olacaktır.

Bunun dışında eğer aşurenizin içine pirinç gibi su çekip şişebilecek malzemeler koyacaksanız bunu da öncesinde hesaba katmalısınız. Aksi halde yine aşurenizin kıvamını doğru tutturamayabilirsiniz.

Bunların yanında ilave edeceğiniz şekerin, kaynatma sürenizin ve saklama koşullarının da aşurenin sulu kalmasına sebep olabileceğini unutmamalı ve şu adımları aklınızda bulundurmalısınız:

  • Şekeri ilave edeceğiniz aşamayı doğru ayarlamalısınız. Şekeri ilk başta değil, sona doğru ilave etmelisiniz.
  • Aşureyi ocakta az ya da fazla tutmamalı, tüm malzemeler güzelce harmanlanana kadar kaynatmalısınız.
  • Aşurenin içindeki malzemelerin suyu ne kadar koyulaştırabileceğini unutmamalı, saklama koşullarınızı da düşünerek hareket etmelisiniz.
  • Aşureniz bekledikçe koyulaşacaktır, unutmamalısınız.
  • Aşure sulu olursa ne yapılır?

    Diyelim ki uyguladığınız aşure tarifinin tüm aşamalarına dikkat etmenize rağmen bir sebeple aşurenizin kıvamının sulu kaldığını fark ettiniz. Endişeye mahal yok, onun da çözümü var. Aşağıdaki adımlardan size uygun olanları seçerek aşurenizin koyulaşmasını ve kolayca tam istediğiniz kıvama gelmesini sağlayabilirsiniz:

  • Elinizde kaldıysa sulu kalan aşurenin içine buğday ilave ederek koyulaşmasını sağlayabilirsiniz.
  • Aynı şekilde pirinç ilave edip bir süre daya pişirerek de kısa sürede koyulaşmasını sağlayabilirsiniz.
  • Eğer elinizde pirinç ya da buğday kalmadıysa aşureyi tekrar ocağa alıp kaynatabilirsiniz. Yalnız dikkat, içindeki kuru fasulye gibi malzemeler aşırı kaynamadan dolayı dağılabilir, dağılmamaları için aşureyi karıştırırken dikkatli olmayı unutmamalı, fazla karıştırmamaya da özen göstermelisiniz.
  • Tüm bunları yapamıyorsanız az miktarda nişastayı temiz içme suyuyla açıp aşurenin içine karıştırarak ilave edebilir, koyulaşana dek pişirmeye devam edebilirsiniz.
  • Aşurenizi yapmaya başlamadan önce şu yazılarımıza da mutlaka göz atın:

    Zamanı Geldi: Püf Noktalarıyla Adım Adım Aşure Yapımı

    Kıvamını Bozmadan Şekerini Dengelemek Mümkün: Aşure Şekerli Olursa Ne Yapılır?

    Bozulmadan, Uzun Süre Saklamak Mümkün: Aşure Nasıl Saklanır?

    Bilmeniz Gereken Tüm Püf Noktalarıyla: Beyaz Aşure Nasıl Yapılır?

    Rengi, Tadı ve Kıvamı Hep Şahane Olsun: Aşurenin Kıvamı Tutmazsa Ne Yapılır?

    Rengine, Kıvamına Hayran Kalınsın: Aşurenin Kararmaması İçin Ne Yapılır?

    Evde Aşure Yaparken Hemen Herkesin Yaptığı 9 Fena Hata