istakoz

Istakoz

Favorilerime
Ekle

Değişik renkleri ve boyutları bulunan ıstakoz, 35 cm uzunluğa ve 5 kilo ağırlığa ulaşabilen ve yenilebilen bir deniz canlısıdır. Istakoz, değişik lezzeti ve zor bulunan yapısıyla diğer deniz ürünlerine göre çok daha pahalıdır. 19. yüzyılda ' böcek' gözüyle bakılan, genelde fakir kesime ve mahkumlara verilen bir yiyecek olan ıstakozun yıllar içinde değeri artmıştır.

Istakoz nasıl pişirilir?

Farklı pişirme yöntemleriyle pişirilebilen ıstakozun ilk olarak mutlaka suda haşlanması gerekir. Haşlandıktan sonra ıstakozlar ızgara ya da buğulama yöntemiyle de pişirilebilmektedir. Istakozların pişirme süreleri, ağırlıklarına göre değişir: 500 gram civarında olan bir ıstakozun yaklaşık 10 dakika, 750 gram olan ıstakozların 13 dakika, 1000 gram olanları 18 dakika, 2000 gram olanların ise 30 dakika civarında haşlanması gerekir. Istakozları pişirmenin püf noktası; deniz suyu kullanılarak haşlama yapılmasıdır.

Istakozun içerdiği vitamin ve mineraller nelerdir?

Bütün deniz canlıları gibi ıstakoz da vücut için yararlı bir besindir. Vücuttaki kan hücrelerini arttıran, sinir sistemini geliştiren, beyin sisteminde görülen yaşlılık belirtilerini gerileten B12 vitamini ıstakozda bulunur. 100 gram ıstakoz, günlük B12 vitamini ihtiyacınızı rahatlıkla karşılayabilir. Protein deposu olan ıstakoz; sodyum, fosfor ve potasyum açısından yüksek değerlere sahiptir.

Istakoz nasıl ayıklanır?

Istakozlar sert kabuklu canlılar olduğu için, yenme aşamasında yardımcı olması için küçük ıstakoz makası ya da pensleri kullanılır. Istakozların kuyruklarının itilerek kopartılması ve içindeki etin çıkarılması gerekir. Karın kısmında ve kıskaç bölgesinde bulunan etin tüketildiği ıstakozun diğer bölümleri yenilebilir değildir.

Istakozun zararları nelerdir?

Istakozun zararsız olması için canlı bir şekilde pişirilmesi gerekir. Canlıyken kaynar suya atılan ıstakoz, bu sıcak suda hemen ölecek ve pişmeye başlayacaktır. Eğer bu işlem tercih edilmezse ve ıstakoz ölmüş halde pişirilirse kesinlikle yenemez. Çünkü ıstakozlar, ani bir şekilde ve kaynayan suyun etkisiyle ölmezlerse salgıladıkları zararlı bir madde yüzünden kişinin zehirlenmesine yol açabilir.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?