Lüfer

Favorilerime
Ekle

Pomatomidae familyasının üyelerinden olan lüfer balığı, tropik ve ılıman denizlerde yaşayan lezzetli bir balık türüdür.Ülkemizde Karadeniz, Marmara ve Akdeniz'de bol miktarda bulunan lüfer balığı, göçmen ve kendinden büyük balıklara saldırabilen yırtıcı bir balıktır. Lüfer balığının uzunluğu 110 santimetreye, ağırlığı 11,5 kilograma kadar ulaşabilir.

Ömrü 15 yıldan fazla olabilen lüfer, yandan hafif yassı ve uzun bir vücuda sahiptir. Yan çizgide yaklaşık 100 adet pulu olan lüferin sırtı koyu mavi ve yeşil, karnı ise beyazdır.
Yavruları mikroorganizmalarla beslenen lüferin yetişkinleri, boylarına göre istavrit, izmarit, zargana, uskumru, sardalya ve hamsi gibi balıkları yiyerek beslenirler. Eti yağlı, beyaz ve lezzetli olan lüfer, çipura, levrek, mezgit ve uskumru gibi ekonomik değeri son derece yüksek olan bir balıktır.

Lüfer balığının boylarına göre çeşitleri şöyledir: 10 santimetreye kadar olanlara yaprak veya defneyaprağı, 18 santimetreye kadar olanlara çinekop, 25 santimetreye kadar olanlara sarıkanat, 30 santimetreye kadar olanlara lüfer, 50 santimetreye kadar olanlara kofana, 50 santimetreden büyük olanlara sırtıkara denilmektedir.

Lüfer balığı nasıl seçilir?

Lüfer seçimi yaparken dikkat edilecek ilk noktalar mevsimi ve boyudur. Lüfer neslinin devamı için ülkemizde düzenlenen çeşitli kampanyalar ile birlikte eylül ve ocak ayları arasında 25 santimetrenin altında satılan lüferlerin tüketilmemesi önerilmektedir. Üreme dönemleri olan mayıs, haziran ve temmuzda avlanması yasaktır. Mevsimi gelen taze lüfer balığının gözleri parlak ve dışa doğru, solungaçları ise kırmızı olur.

Solungaçların kırmızı mürekkep balığı ile boyanıp boyanmadığı ancak solungacına dokunarak anlaşılabilir. Taze lüfere parmak ile bastırıldığında ortaya çıkan çukurluk hızla düzelirken, bayat lüferde çukurluk kalır. Taze lüferin kokusu güzeldir ve oksitlenmediği için sadece deniz kokar.

Lüfer balığının içerdiği vitamin ve mineraller nelerdir?

Lüfer balığında A, B2, B6, bol miktarda B12, thiamin, niasin, pantotenik asit vitaminleri bulunur. Selenyum, demir, magnezyum, fosfor, potasyum, çinko, bakır ve sodyum minerallerini de barındıran lüfer balığında, Omega 3 ve Omega 6 yağ asitleri de bol miktarda vardır.

Lüfer balığının faydaları nelerdir?

- Eksikliğinde yorgunluk hissi, halsizlik ve uykusuzluk gibi belirtilerin ortaya çıktığı niasin yönünden zengin olması sayesinde vücuda zindelik katar.

- Enfeksiyonlara karşı vücut direncini arttırır.

- Cildin, sinirlerin ve sindirim sisteminin sağlığını korumasına yardımcı olur.

- Hücre koruyucudur.

- Antioksidan özelliği vardır.

Lüfer balığı nasıl pişirilir?

Lüfer; eti lezzetli, dolgun ve beyaz bir balıktır. Bu nedenle ızgara, fırınlama ve buğulama yoluyla tüketilebilir. Fileto şeklinde kiremitte pişirilebilen lüferin kızartılması, besin değerini ortadan kaldıracağı için önerilmez. Ebadına göre lüferler ayrıca haşlama, tuzlama, köfte ve salata olarak da tüketilebilmektedir.

Görselin kaynağı: http://www.zaman.com.tr


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0 yorum yapılmış

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?