Unu kısık ateşte rengi koyulaşana kadar kavurmak gerekir ve unu yakmamak için sürekli olarak karıştırmalısınız.
Un Helvası Tarifi
Kaşıktan tane tane dökülen irmik helvası da güzeldir ama un helvası tarifinin topladığı takdirler, gönüllerde bıraktığı izlenim ayrı bir yerdedir. Un helvasının en kolay ve en pratik tatlı tariflerinden biri olması da artısı.
İrmik helvasında olduğu üzere uzun süre kavrulması esastır ancak sanki bir tık daha kolay şekilde hazırlanır un helvası. Zamansızdır o, evde olan malzemeler ile aklınıza geldiği anda yapılabilir, son dakikada gelen konuklar için kurtarıcı bir tatlıdır. Mutfakların en sevilen lezzeti, tam ölçüsüyle karşınızda! Sütlü un helvasını da deneyebilirsiniz. Hafif lezzetleri sevenler için sütlü un helvası harika bir tercih olacaktır.
Dilerseniz un helvanızın şerbetini bizim gibi su ve şekerle hazırlayabilirsiniz. Dilerseniz sütle hazırlayabilir içerisine bolca ceviz ilave ederek lezzetine lezzet katabilirsiniz. Un helvası tarifi nasıl yapılır diyorsanız, işin sırrı un helvasını uzun uzun, orta ateşte, sabırla kavurmakta saklı. Bekledikçe sertleşen bir kıvamı olacağı için ocaktan alır almaz şekil verin deriz. Biz bu tarifi "4 kişilik un helvası nasıl yapılır?" diyenler için hazırladık, ölçüsünü kendinize göre ayarlayabilirsiniz. Üzerine bolca ceviz serperek servis edin, afiyet olsun!
"Tam kıvamlı un helvası nasıl yapılır?" diyenlerin tam ölçülü un helvası tarifimize de göz atmasını öneririz.
KAÇ
KİŞİLİK
4 kişilik
HAZIRLAMA
SÜRESİ
20 dakika
PİŞİRME
SÜRESİ
20 dakika
Malzemeler
Un helvası için:
- 170 gram tereyağı (12 yemek kaşığı)
- 1,5 su bardağı un
Un helvasının şerbeti için:
- 2 su bardağı su
- 1 su bardağı toz şeker
Un Helvası Tarifinin Püf Noktası
- Tatlının şerbetini arzuya göre süt yerine suyla hazırlayabilir, helva yapımında ceviz içi yerine fındık ya da Antep fıstığı kullanabilirsiniz.
- Tereyağı yerine aynı miktarda margarin ile de hazırlayabilirsiniz.
Nasıl Yapılır?
Un helvasının şerbeti için bir tencerenin içerisinde su ve şekeri eriyene kadar güzelce karıştırın. Hafif sıcak hale gelince ocaktan alıp kenarda bekletin.
Ardından un helvası için tabanı kalın, yanmaz yapışmaz bir tavaya 170 gram (12 yemek kaşığı) tereyağını alın ve eritin.
Ardından üzerine elenmiş unu azar azar ilave edin.
İlave ettiğiniz unu kavurmaya başlayın.
Kavurdukça rengi dönecek ve sıvı halde bir kıvam alacaktır. Kavurma işlemi 10-15 dakika kadar sürebilir. Bu işlemi orta ateşte yapın.
Kıvama gelince şerbetini de verin. Hazırladığınız ve hafif soğuyan şerbeti sıcak helvanıza azar azar vermeye başlayın.
Öteki yandan da güzelce karıştırın. Şerbetini içine emdikçe helvanız koyulaşmaya başlayacaktır.
Kıvamı iyice oturunca ve katılaşınca servis etme aşamasına gelmiş demektir.
Tahta kaşık, dondurma kaşığı ya da yemek kaşığı yardımıyla sıcak un helvanıza şekil verin. Soğudukça katılaşacaktır kıvamı. Tam soğumadan şekil vermeniz daha kolay olur. Şekil verdiğiniz helvaları bir süre dinlendirdikten sonra üzerini ceviz ya da farklı yemişlerle süsleyin. Un helvası servise hazır! Afiyetler olsun!
Un Helvası Pişirme Önerisi
Un Helvası Tarifinin Servis Önerisi
En Kolay Un Helvası Nasıl Yapılır?
Evde en kolay un helvasını yapmak için her evde olan malzemeleri hazırlamanız yeterli. Yapılışı çok kolay un helvası için tereyağı, un, toz şeker ve su ile hemen un helvasını hazırlayıp, misafirlerinize ikram edebilirsiniz.
Sade Un Helvası Nasıl Yapılır?
Sade un helvası için şerbetini sütsüz olarak hazırlamak gerekir. Bir tencerenin içerisinde su ve şekeri eriyene kadar güzelce karıştırın. Hafif sıcak hale gelince ocaktan alın. Ardından tereyağında unu güzelce kavurun. Hazırladığınız ve hafif soğuyan şerbeti sıcak helvanıza azar azar ekleyin, sürekli karıştırın. Kıvam alınca sade un helvası hazır olacak. Dilerseniz sütlü un helvası tarifini de deneyebilirsiniz.
Un Helvası Yapmanın Püf Noktaları Nelerdir?
Hem yaparken hem de yerken keyif veren un helvası tarifini yapmanın az bilinen püf noktaları var! Az malzemeli bir tarif olsa da yapım aşamasındaki dikkatsizlikler ya da ölçülerin doğru olmaması nedeniyle kıvamı istenilen gibi olmayabiliyor. Un helvası yapmanın tüm püf noktalarını bildikten sonra bir daha böyle bir sorunla karşılaşmayacağınızdan eminiz. Öyleyse sizi şu içeriğimize alalım: Un Helvasının Püf Noktaları
Un Helvasının Topaklanmaması İçin Ne Yapılır?
Un helvası tarifinin en önemli aşaması ununu kavurmak ve ardından şerbetle buluşturmak pek tabii ki. Ancak tam da bu aşamasında birçoğumuz problem yaşıyor, un helvamızı istediğimiz kıvamda yapamıyoruz. Bu ufak püf noktaları sayesinde un helvanızın topaklanmasını engellemek sizin elinizde. O zaman sizi şu kapsamlı içeriğimize alabiliriz: Un Helvasının Topaklanmaması İçin Ne Yapılır?
Un Helvası Kaç Kalori?
1 porsiyon un helvası 451 kaloridir.
Un Helvası Sütsüz Yapılır Mı?
Un helvası sütsüz olarakta yapılabilir. Geleneksel un helvası tarifinde genellikle su kullanılır. Sütsüz un helvası, laktoz intoleransı olanlar için ideal bir seçenektir.
Un Helvası Şerbeti Sıcak Mı? Soğuk Mu Olmalı?
Un helvasının şerbeti genel olarak sıcak hazırlanır ve kavrulmuş unun üzerine sıcak olarak dökülür. Bu yöntem, şerbetin helvaya daha iyi karışmasını ve daha homojen bir kıvam elde edilmesini sağlar. Soğuk şerbet de kullanılabilir, ancak kıvamı ve lezzeti farklı olacaktır.
Un Helvasına Nasıl Şekil Verilir?
Un helvasına şekil vermek istediğimizde farklı kalıplar ve mutfak aletleri kullanabiliriz. Helva daha sıcakken kaşık veya dondurma kaşığı ile toplar yapabilirsiniz. Yine aynı şekilde kare veya dikdörtgen bir kalıba alıp soğuduktan sonra keserek daha dekoratif şekiller verebilirsiniz.
Un Helvası Kaç Dakika Kavrulur?
Kullanılan malzemeye göre değişkenlik gösterebilir. Unun renginin, altın kahverengiye dönene kadar kavrulması için ortalama 20-25 dakika kavrulması önemlidir.
Sıvı Yağ İle Un Helvası Yapılır Mı?
Evet, un helvası sıvı yağ ile de yapılabilir. Geleneksel tariflerde tereyağı kullanılsa da, sıvı yağ kullanımı daha hafif ve daha az yağlı bir helva elde etmeyi sağlar. Zeytinyağı veya ayçiçek yağı gibi sıvı yağlar tercih edilebilir.