Yemek.com
Balkanların Bal Kabaklı Böreği:

Tikvenik Tarifi

Tikvenik, özellikle Bulgaristan ve Sırbistan civarında yapılan bal kabaklı bir börek. Kış aylarının sevilen malzemelerinden biri olan bal kabağının tatlısı da çorbası da inanılmaz lezzetli oluyor. Haydi gelin bu sefer bu pratik börek tarifini bal kabaklı deneyin, lezzetine hem şaşıracak hem de bayılacaksınız!

Türk mutfağından gül böreğinin yapılışına oldukça benzeyen tikvenik; şeker, tarçın, ceviz ve bal kabağının mükemmel birleşiminden oluşuyor. Rulo haline getirdiğiniz bal kabaklı yufkaları gül böreği gibi tepsiye diziyor ve fırından çıkarıp pudra şekeri serperek servis ediyoruz. Bu tatlı hem ev halkı hem misafirleriniz bayılacak! Şimdiden ellerinize sağlık diyor, tarife buyur ediyoruz.

Tikvenik videosu için:
KALORİ:1 kişi için300/kcal

1 kişi için;

  • 5 gram protein
  • 30 gram karbonhidrat
  • 15 gram yağ
*Bu değerler kullandığınız malzeme cinsine ve ölçülere göre değişiklik gösterebilir. Uygulayacağınız diyet planlarınızda uzman desteği almanızı tavsiye ederiz.

KAÇ
KİŞİLİK

8 kişilik

HAZIRLAMA
SÜRESİ

30 dakika

PİŞİRME
SÜRESİ

40 dakika

Bu tarif Yemek.com şefi tarafından üretilmiştir.

Malzemeler

  • 3 adet yufka
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 500 gram bal kabağı
  • 1 çay bardağı şeker
  • 1,5 su bardağı ceviz içi (ince çekilmiş)
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 4 yemek kaşığı pudra şekeri (üzeri için)

Eksik malzemeleri indirimli tamamlamanın kolayı var.

Et, sebze, meyve, baharat ya da ihtiyacın olan ne varsa; hem taptaze, hem sürpriz indirimlerle Yemeksepeti Market ve Yemeksepeti Mahalle ile yanında, eksik malzemelerin dakikalar içinde kapında!

Tikvenik Tarifinin Püf Noktası

Dilerseniz bal kabaklı karışımı böreğin içine koymadan önce soteleyebilir ve daha yumuşak bir börek elde edebilirsiniz. Böreğin daha çıtır olmasını isterseniz harcınızı sotelemeden kullanın.

Nasıl Yapılır?

  1. Tikvenik için bal kabağını rendenin ince kısmı ile rendeleyin, cevizleri bıçaktan geçirin. Şeker ve tarçın ile harmanlayın.

  2. Yufkaları ortadan ikiye kesin. Her bir yufkanın içini fırça ile yağlayın, kenarlara fazla gelmeyecek şekilde harçtan serpin ve karlardan kapatıp rulo gibi sarın.

  3. Sardığınız ilk ruloyu içe doğru dolayın ve önceden tabanı, kenarları yağlanmış yuvarlak bir fırın tepsisinin ortasına yerleştirin. Kalan diğer yufkaları rulo yaptıktan sonra tepsinin içine dolayarak yerleştirin.

  4. Yufkaların üzerini de yağlayıp önceden ısıtılmış 180 derecelik fanlı fırında yaklaşık 35-40 dakika kızarana kadar pişirin.

  5. Tikvenik piştikten sonra oda sıcaklığında yarım saat dinlendirin ve pudra şekeri serperek servis edin. Afiyet olsun.

Tikvenik Pişirme Önerisi

Fırında pişirme süresini tarife uygun bir şekilde takip edin, böylece tikvenik iç kısmı tamamen pişmiş ve dış kısmı ise güzelce kızarmış olur.

Tikvenik Tarifinin Servis Önerisi

Üzerine pudra şekeri serperek veya dilimlerin üzerine bir miktar tarçın ekleyerek servis yapabilirsiniz.