Yemek.com
Tokat'a Özel:

Hira Tatlısı Tarifi

Tokat yöresine ait bu nefis tatlıyı henüz denemediyseniz, geç kalmadınız. İşte fırsat ayağınıza geldi. Tokat’ta özellikle bayram günlerinde yapılan, sevgiyle ikram edilen, afiyetle yenilen nefis bir tatlı: Hira tatlısı tarifi!

Şerbetli bir tatlı lakin neredeyse hiç uğraştırmıyor. Pratik hamuru, çabucak hazırlanan şerbetiyle irmikli tatlı sevenlerin gönlünde özellikle taht kuracağınzı söyleyebiliriz. Çünkü hem içinde, hem de üstünde bolca irmik var. Ağızda dağılan bu güzelim tatlıyı bir an önce mideye indirmek isteyenleri mutfağa alalım, bu vesileyle tüm Tokatlılar’a da kucak dolusu sevgiler yollayalım. Afiyetler olsun efendim.

Hira tatlısı tarifi videosu burada:
KALORİ:1 adet için287/kcal

1 adet için;

  • 4 gram protein
  • 50 gram karbonhidrat
  • 8 gram yağ
*Bu değerler kullandığınız malzeme cinsine ve ölçülere göre değişiklik gösterebilir. Uygulayacağınız diyet planlarınızda uzman desteği almanızı tavsiye ederiz.

KAÇ
KİŞİLİK

12 adet

HAZIRLAMA
SÜRESİ

20 dakika

PİŞİRME
SÜRESİ

25 dakika

Bu tarif Yemek.com editörü tarafından üretilmiştir.

Malzemeler

  • 1 adet yumurta
  • 1/2 su bardağı yoğurt
  • 1/2 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı irmik
  • 1,5 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1/2 paket vanilin

Üstünü bulamak için:

  • 1/2 su bardağı irmik

Şerbeti için:

  • 2 su bardağı toz şeker
  • 2 su bardağı su

Eksik malzemeleri indirimli tamamlamanın kolayı var.

Et, sebze, meyve, baharat ya da ihtiyacın olan ne varsa; hem taptaze, hem sürpriz indirimlerle Yemeksepeti Market ve Yemeksepeti Mahalle ile yanında, eksik malzemelerin dakikalar içinde kapında!

Hira Tatlısı Tarifinin Püf Noktası

Hira tatlısının en öenmli püf noktası şerbetinin kaynatılmadan yapılıyor olması. Suyla şekeri tencereye aldıktan sonra sadece şeker eriyene dek karıştırın ve kaynamaya başlamadan altını kapatıp soğumaya bırakın. Pek çok şerbetli tatlı da olduğu gibi bu tatlıda da soğuk şerbetin, sıcak tatlının üstüne dökülmesi gerekiyor.

Nasıl Yapılır?

  1. Hira tatlısı için ilk olarak uygun bir tencereye su ve şekeri alın.

  2. Şeker eriyene kadar karıştırın. Kaynamaya başlamadan altını kapatın ve soğumaya bırakın.

  3. Yoğurma kabına hamur için gerekli tüm malzemeleri ekleyin. Bir spatula yardımıyla güzelce karıştırın.

  4. Ele yapışan bir hamur elde edeceksiniz. Hazırlanan hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın.

  5. Genişçe bir kaba aldığınız irmiğin içine atın ve her tarafını irmikle kaplanacak şekilde yuvarlayın.

  6. Tüm hamuru bu şekilde şekillendirin ve yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin.

  7. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında yaklaşık 25 dakika üzeri kızara kadar pişirin. Tatlılar fırından çıkar çıkmaz üstlerine soğuk şerbeti gezdirin. Şerbet tamamen çekene kadar tatlınızı dinlendirin.

  8. Hira tatlısı hazır. Şerbetini çekip dinlenen tatlılarınızı Antep fıstığıyla süsleyip servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Hira Tatlısı Pişirme Önerisi

25 dakika olan pişirme süresi fırınınıza göre +5 , -5 oynayabilir.

Hira Tatlısı Tarifinin Servis Önerisi

Üzerini Antep fıstığı ile süsleyerek servis edebilirsiniz.

Şerbetini Çekmeyen Tatlıya Ne Yapılır?

İster hira tatlısı gibi şerbetini kaynatmadan kolayca hazırladığınız tatlılar olsun ister baklava gibi şerbeti kaynatılarak hazırlanan tatlılar olsun, bir şerbetli tatlıyı yaparken en çok dikkat edilmesi gereken noktalardan biri tatlının şerbeti güzel bir şekilde çekip çekmediğidir. Tam da bu yüzden kıvamından sıcaklığına, birçok püf noktasına dikkat ederek şerbetlerimizi hazırlıyor, onu özenle tatlımızın üzerinde gezdiriyoruz. Peki ya tüm bu özene rağmen tatlı şerbetini çekmezse? İşte böyle bir sorunla karşılaşırsanız ne yapacağınızı bilin diye tatlı şerbetini neden çekmez, şerbetini çekmeyen tatlıya ne yapılır bir bir anlatıyoruz. Tüm püf noktalarını ve lezzet sırlarını öğrenmek isteyenleri hemen şöyle alalım: Şerbetini Çekmeyen Tatlıya Ne Yapılır?

Hira Tatlısı Nasıl Yapılır?

Tokat yöresine ait bir tatlı olan hira tatlısı için öncelikle şerbetini hazırlayın. Ardından hamuru için tüm malzemeleri derin bir kaba koyun ve yoğurun. Daha sonra ceviz büyüklüğünde parçalar alıp elinizde yuvarlayın ve irmik ile kaplayın. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında yaklaşık 25 dakika üzeri kızara kadar pişirin. Tatlılar fırından çıkar çıkmaz üstlerine soğuk şerbeti gezdirin. Şerbet tamamen çekene kadar tatlınızı dinlendirin ve afiyetle tüketin.