Zeytinyağlı Enginar Tarifi
İçerdiği vitamin ve mineral değerleriyle tüm yemek tarifleri ve zeytinyağlılar içinde kendine ayrı bir yer bulması yetmezmiş gibi baharı müjdeleyen ve sağlık dostu sebzelerin başında gelen enginarı, zeytinyağı ve garnitür olarak bilinen sebze karışımıyla pişirmeye ne dersiniz?
Mart ayının gelişiyle pazar tezgahlarında yavaş yavaş yerini almaya başlayan enginarın gelişini sağlıklı bir sofra hazırlayarak kutlamak gerek. Zeytinyağlı tariflerinin en sevilenlerinden zeytinyağlı enginar adım adım resimli ve videolu anlatımıyla karşınızda!
Unutmadan: Enginarı sadece lezzeti için değil sağlık için de tüketenlerdenseniz, yaprak kısımlarını ziyan etmeyin. Bu tarifte yerleri olmayabilir ancak onları çiğ ya da zeytinyağlı olarak salata yapımında kullanabilirsiniz.
KAÇ
KİŞİLİK
8 adet
HAZIRLAMA
SÜRESİ
30 dakika
PİŞİRME
SÜRESİ
1 saat
Zeytinyağlı Enginar Tarifi İçin Malzemeler
Zeytinyağlı enginar için:
- 1/2 su bardağı zeytinyağı
- 1 adet orta boy kuru soğan
- 1 adet patates
- 1 adet büyük boy havuç
- 1 su bardağı dondurulmuş bezelye
- 8 adet ayıklanmış enginar
- 2 adet taze sıkılmış limon suyu
- 1 su bardağı su
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 1 çay kaşığı tuz
Zeytinyağlı enginarın üzeri için:
- 1/4 demet dereotu
Zeytinyağlı Enginar Tarifinin Püf Noktası
Zeytinyağlı Enginar Tarifi Nasıl Yapılır?
Zeytinyağlı enginar için bir tavada yarım su bardağı zeytinyağı ile 1 adet küp doğranmış soğanı hafif pembeleşinceye kadar kavurun.
Üzerine küp doğranmış ve haşlanmış, 1'er adet patates ve havucu da ekleyip 2-3 dakika bu şekilde kavurun.
1 su bardağı bezelyeyi de üzerine ekledikten 3-4 dakika sonra garnitürünüzü ocaktan alın.
Enginarları pişireceğiniz sosu hazırlamak için bir kapta 2 adet sıkılmış limon suyu, 1 su bardağı su, 1 tatlı kaşığı toz şeker, 1 çay kaşığı tuz ve 2 yemek zeytinyağını karıştırın.
Geniş bir tencereye 8 adet enginarı yerleştirin ve üzerlerine hazırladığınız garnitürden koyun.
Limonlu su karışımını da tencereye aktarın.
Ardından kapağını kapatıp, enginarlar yumuşayana kadar pişirin.
Zeytinyağlı enginar hazır. Ilık ya da soğuk tüketebilirsiniz. Afiyet olsun.
Zeytinyağlı Enginar Pişirme Önerisi
Zeytinyağlı Enginar Tarifinin Servis Önerisi
Enginar Nasıl Temizlenir?
Enginarın besin değerini kaybetmemesi için temizleme ve soyma işlemlerini, yemeğinizi pişirmeden hemen önce yapmalısınız. Enginarın baş kısmındaki kararmış sert yapraklarını, etli kısma en yakın yerden ama etli kısma değmeyecek şekilde enine doğru kesin. Daha sonra enginarın çanak bölgelerindeki yapraklarını keserken enginarı döndürerek bir bıçak yardımıyla düzgün bir şekilde kesin. Kalan dış yaprakları ve sert kısımlarını elinizle alın. Enginarın iç kısmında bulunan tüyleri bir kaşıkla kazıyarak ya da oyularak çıkartın. Çanağın iç kısmını limonla ovun ve kararmaması için limonlu suda bekletin. Enginar nasıl temizlenir konusunda detaylı içeriğimiz de aşamalı anlatımıyla size yardımcı olabilir.
Enginar Nasıl Saklanır?
Karaciğer dostu enginarı derin dondurucuda saklayarak her mevsim tüketebilirsiniz. Temizlemiş olduğunuz çanak enginarları saklamak için bir tencereye 2 su bardağı su, 1 adet limon ve 1 yemek kaşığı kaya tuzunu ekleyin ve 4 adet çanak enginarı koyun. Ardından 4 dakika haşlayın ve şoklama yapmak için buzlu suya atın. İyice kurulayarak kilitli buzdolabı poşetlerine koyun. Bu şekilde sakladığımız enginarları derin dondurucuda 12 ay saklayabilirsiniz.
Karaciğer İçin Enginar Nasıl Tüketilmelidir?
Enginarın sağlığa faydaları ve özellikle karaciğer üzerinde yarattığı faydalar artık birçok kişi tarafından biliniyor. Enginar besin öğeleri içeriği bakımından çok zengin bir sebze ve aynı zamanda karaciğer hastalıklarında onarıcı özelliği sayesinde enginar suyu şeklinde kür olarak tüketiliyor. Her ne kadar çok ciddi bir zararı bilinmese de enginar suyunu düzenli olarak kullanmaya başlamadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız.
Enginar Nasıl Pişirilir?
Birbirinden farklı pişirme yöntemleriyle hazırlanabilen enginarı seçerken de dikkat edilmesi gereken birkaç nokta var. Örneğin; yaprakları açılmamış, sıkı ve çürüksüz olmasına özen gösterin. Tazeliği ise diğer bir önemli konu. Sapını salladığınızda elastik bir şekildeyse enginarınız taze demektir. Bu şekilde enginarlar varsa elinizde hadi pişirmeye başlayalım. Tüm püf noktaları için: Enginar Nasıl Pişirilir?
Zeytinyağlı Enginar Kaç Kalori?
1 adet zeytinyağlı enginar 130 kaloridir.
Enginar Pişirilmeden Önce Haşlanır mı?
Hayır, enginar pişirilmeden önce haşlanmaz.
Enginar Temizlerken Kararmayı Önlemek İçin Neler Yapılmalıdır?
Enginar temizlenirken kararmasını önlemek için limonlu su kullanabilirsiniz. Temizlenen parçalar doğrudan soğuk limonlu suya atabilir ya da doğrudan limonla ovabilirsiniz.
Enginar Pişirirken İçine Hangi Malzemeler Konmalıdır?
Enginar pişirilirken havuç, patates, bezelye ve soğan gibi sebzeler eklenebilir.
Zeytinyağlı Enginar Yemeği Kaç Dakika Pişirilmelidir?
Zeytinyağlı enginar yemeği, kısık ateşte yaklaşık 30-40 dakika pişirilse yeterli olur.
Enginar Yemeği Soğuk mu Sıcak mı Servis Edilmelidir?
Zeytinyağlı enginar yemeği soğuk ya da oda sıcaklığında servis edilebilir tercihe göre. Meze olarak sunulacaksa, dinlenmiş haliyle daha iyi olur.
Enginar Yemeğinde Hangi Otlar ve Baharatlar Kullanılmalıdır?
Enginar yemeğinde dereotu, maydanoz ve taze soğan gibi taze otlar kullanılır.