Yemek.com

Kısır Kaç Kalori?

7 Haziran 2022

Çay saatlerinin olmazsa olmazı, altın günlerinin aranan ismi kısır; ince bulgur, yeşillikler ve baharatların birleşiminden oluşan nefis bir salata. Her evde yapılan, ekonomikliği, pratikliği ve doyuruculuğuyla kalbimizi kazanan kısır yeri geliyor kalorisiyle de aklımızda soru işaretleri oluşturuyor.

Baktığınızda aslında masum gözüken kısır, diyet yaparken ya da daha hafif ve sağlıklı beslenmeye başladığınız zamanlarda "Kısır kaç kalori?", "Kısır kilo aldırır mı?", "Kısır diyetteyken yenir mi?" gibi soruları da akıllara getiriyor.

Kısırın kalorisinden besin değerlerine aradığınız tüm cevaplar ise içeriğimizde saklı.

Kısır kaç kalori?

Kısırın kaç kalori olduğu yapacağınız tarifin malzeme listesine ve malzeme miktarlarına, servis ederken nasıl porsiyonladığınıza göre büyük değişiklikler gösterecektir. Biz kısırın kalori ve besin değerlerini şu kısır tarifimize göre uzman diyetisyenlerimizle belirledik. Siz de bu tarifimizi uygulayarak aşağıdaki kalori ve besin değerlerine sahip klasik bir kısır hazırlayabilirsiniz.

  • 1 porsiyon kısır kaç kalori? 1 porsiyon kısırın kalorisi: 360/kcal
  • 1 yemek kaşığı kısır kaç kalori? 24/kcal

1 tabak kısır kaç kalori?

Yemeye başladığımız anda porsiyon porsiyon yemek istiyoruz o nefis kısırları. Yanında bolca yeşillikle, ayranla da tadına tat katılıyor. Ancak yerken akıllara o soru da mutlaka düşüyor. 1 tabak kısır kaç kalori? Bu sorunun cevabını şöyle verelim.

  • 1 tabak kısır kaç kalori? 1 porsiyon tabak kısırın kalorisi: 360/kcal

Karnabahar kısırı kaç kalori?

Bulgursuz da kısır yapılabilir hem de gerçeğinden çok daha hafif bir lezzette olur. Karnabahardan yapılan bu kısırın kalori değerlerine gelecek olursak klasik kısırdan çok daha az.

  • Karnabahar kısır kalorisi, 1 porsiyon karnabahar kısır kalorisi: 114 kalori

Kinoalı kısır kaç kalori?

Daha önce belki de hiç denemediğiniz kısır tariflerinden biri karşınızda! Bulguru çıkarıyor yerine kinoa koyarak nefis bir tarif hazırlıyorsunuz, doya doya tadını çıkarıyorsunuz. Bu tarifin kalori değerleri ise şöyle.

  • Kinoa kısır kalorisi, 1 porsiyon kinoa kısır kalorisi: 349 kalori

Diyet kısır kaç kalori?

Diyetteyken de kısır tüketmek istiyorsanız porsiyon kontrolü oldukça önemli. Porsiyon kontrolüne dikkat ederek kısırlarınızı afiyetle tüketin. Diyet kısır kaç kalori sorunuzun yanıtı da bizden.

  • Diyet kısır kalorisi, 1 porsiyon diyet kısır kalorisi: 149 kalori

Mercimekli kısır kaç kalori?

Hem doyurucu, hem besleyici aynı zamanda da sağlıklı bir alternatif mercimekli kısır. Kısırın içerisine mercimek ilavesiyle hazırlanıyor. Yemelere doyum olmuyor. Mercimekli kısır kaç kalori diye merak edenleri de buradan alalım.

  • Mercimekli kısır kalorisi, 1 porsiyon mercimekli kısır kalorisi: 490 kalori

Tahinli kısır kaç kalori?

Birkaç malzemeyle çay saatlerinin vazgeçilmez klasiği kısırı başka bir boyuta taşımak mümkün. İçerisine tahin ilave edildiğinde sosuyla lezzeti zirveye çıkıyor. Bu nefis tarifin kalorisi ise şöyle:

  • Tahinli kısır kalorisi, 1 porsiyon tahinli kısır kalorisi: 924 kalori

Kısır besin değerleri


1 porsiyon kısır yediğinizde vücudunuza ne kadar karbonhidrat, protein ve yağ giriyor öğrenmek istiyorsanız uzman diyetisyenlerimizin hesapladığı besin değerleri ise şöyle:

1 porsiyon kısırın besin değerleri:

Protein: 6 gram
Karbonhidrat: 51 gram
Yağ: 14 gram

Kısır kilo aldırır mı?


"Kısır kilo aldırır mı?", "Diyette kısır yenir mi?" gibi sorularınız varsa bu sorunun cevabı aslında kısırda kullandığınız malzemeler ve ölçülerde gizli. Örneğin eğer diyetteyken kısır tüketmek istiyorsanız yağ, tuz ve sos miktarını minimumda tutmanız gerekiyor.

Bu şekilde ara öğünlerde birkaç yemek kaşığı kısır tüketebilirsiniz. Ancak tüm öğünü kısıra ayırmalı, ekstra bir şey tüketmemelisiniz. Bu şekilde kilo aldırmayacaktır.

Ancak ölçüsüz, bol porsiyonlu yenilen kısırın kilo aldıracağı da bir gerçek. Bu yüzden önce tabii ki diyetisyeninize danışmalı ve onun önerdiği malzemelerle tarifinizi hazırlamalı ve porsiyonu ayarlamalısınız. Gerektiğinde kısır yiyeceğiniz gün, diyetisyeniniz diğer öğünlerinizi ona göre dengeleyecektir, endişeniz olmasın.

Diyete Uygun Az Kalorili Kısır Tarifleri

Klasik kısırdan farklı olarak daha düşük kalorili kısır tarifleri arıyorsanız onları da hemen aşağıda listeledik.

  • Kinoalı kısır tarifi

Bu hafif yaz çay saati tabağı keyfinize keyif katmaya geliyor! Daha önce belki de hiç denemediğiniz kinoa kısır hafifliği ve lezzetiyle favoriniz olmaya hazır.

Detaylı tarifi için buraya: Kinoalı kısır tarifi

  • Karnabahar kısırı tarifi

Bulgursuz da kısır yapabilirsiniz desek? Sizlere öyle bir tarif hazırladık ki, kase kase yeseniz pişman olmazsınız. Porsiyonu sadece 114 kalori.

Detaylı tarifi için buraya: Karnabahar kısırı tarifi

  • Karabuğdaylı kısır tarifi

Sadece hafif beslenenleri değil glutensiz beslenenleri de memnun edecek bir tarif var sırada. Buğday kullanmak istemeyen ancak güzelim kısırdan da vazgeçmek istemeyenlere bulguru aratmayacak nefis bir tarif geliyor.

Detaylı tarifi için buraya: Karabuğdaylı kısır tarifi

  • Fit kısır tarifi

O çok sevdiğimiz kısırı hafifletiyor ve ince bulgur yerine karnabahardan fit bir kısır yapıyoruz. Hiç karnabahar tadı gelmiyor, gerçek kısır lezzetinden de hiçbir eksiği yok.

Detaylı tarifi için buraya: Fit kısır tarifi

Önemli not: İçeriğimizde yer alan kısır kalori ve besin değerleri, uyguladığımız tarife özel olarak uzman diyetisyenlerimiz tarafından belirlenmiştir. Ancak ciddi/kronik bir rahatsızlığı olanlar ve özel bir diyet uygulayanlar başta olmak üzere yediklerinin kalorisine özen gösterenlerin, sağlığına dikkat edenlerin kesin ve doğru bilgiyi edinmek için mutlaka doktorlarına, diyetisyenlerine ve/veya beslenme uzmanlarına danışmaları gerekmektedir. Yapacağınız kısırın kalorisi ve besin değerleri kullanılan malzeme listesine, malzeme miktarına, hatta porsiyonlama miktarına göre farklılık gösterecektir. En doğru bilgi ve size uygun miktarları yine diyetisyenlerinize, beslenme uzmanlarınıza danışarak öğrenebilirsiniz.

Önemli Uyarı

Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Bir beslenme uzmanı ve/veya diyetisyene danışmadan hiçbir beslenme programını ya da diyeti uygulamamalısınız. Ciddi, kronik bir rahatsızlığı olanların kendi doktorlarına da danışmaları gerektiğini hatırlatalım.