Yemek.com

"Hamsi Neye İyi Gelir?" Diye Düşünenlere: Hamsinin Şaşırtıcı Faydaları

26 Eylül 2023
Hamsinin faydaları nelerdir?

Başta Karadeniz Bölgesi olmak üzere ülkemizin dört bir yanında en çok sevilen balık çeşitlerinden olan hamsiyle ilgili konuşmamız gerekenler var. Kendisini lezzeti sebebiyle zaten çok seviyoruz ama hamsi ne işe yarar, neye iyi gelir ne kadar biliyoruz? Gelin, bugün hamsinin faydaları nelerdir öğrenelim, hamsinin besin değerleri ve kalorisi hakkında bilgi edinelim. Bununla da yetinmeyip hamsinin faydalarından yararlanabilmek için onu nasıl tüketmeliyiz, detaylarını da öğrenelim.

Tam bir omega 3 deposu olan, içinde bolca vitamin ve mineral bulunan hamsiyi tüm yönleriyle tanıyınca onu sofralarınıza daha çok konuk etmeye karar vereceksiniz. Hadi o zaman, sizi daha fazla merakta bırakmadan hemen anlatmaya başlayalım.

İçindekiler

  • Hamsinin faydaları nelerdir?

  • Beynin sağlıkla çalışmasına destek olur

  • Hamsi diğer birçok balık gibi omega 3 bakımından zengin bir balık olduğundan beynin fonksiyonlarını sağlıkla yerine getirmesine destek oluyor. Bu sayede genel olarak ileri yaşlarda ortaya çıkan Alzheimer gibi sorunlara karşı da koruyor.
    • Kolesterole iyi gelir

  • Hamsinin içerdiği omega 3 yağ asitleri kolesterolün dengelenmesine de yardımcı oluyor. Özellikle kötü kolesterolü düşürücü bir etki oluşturduğu söyleniyor.
    • Kalp ve damar hastalıklarından korur

  • İçeriğinde bulunan bolca omega 3 ve selenyum sayesinde hamsi, düzenli olarak tüketildiğinde tıpkı kolesterol gibi kalp ve damar sağlığına da iyi geliyor. Bu etkisiyle kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltıyor.
    • İltihaplanmaların hızlıca iyileşmesine destek olur

  • Yine içeriğindeki omega 3 yağ asitleri sayesinde hamsi, enfeksiyonların, iltihaplanmaların iyileşme süresini hızlandırabiliyor.
    • Uzun süreli bir tokluk sağlar

  • Doğru şekilde pişirildiğinde sağlık dolu bir protein kaynağı olan hamsi, içeriğindeki proteinler sayesinde uzun süreli bir tokluk sağlıyor.
    • Kilo vermek isteyenlere yardımcı olur

  • Uzun süreli tokluk sağladığı ve sağlıklı bir hayvansal protein kaynağı olduğu için hamsi bu özellikleriyle doğru şekilde pişirilip düzenli olarak yendiğinde zayıflamak isteyenlere de destek veriyor.
    • Vücudu hastalıklara karşı korur

  • İçeriğindeki vitamin ve minerallerin etkisiyle antioksidan özellikler de gösteren hamsi, bu sayede vücudu birçok hastalığa karşı koruyor, bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
    • Depresyona iyi gelir

  • Beynin sağlıkla çalışmasına ve serotonin hormonun salgılanmasına destek olması sebebiyle hamsi, düzenli olarak tüketildiğinde sinir sistemine de iyi geliyor. Depresyon, stres gibi durumlara karşı vücudun yanında yer alıyor.
    • Hamsinin kalori ve besin değerleri nelerdir?

    Hamsinin faydalarını sıraladık, işte bu faydaların ardındaki nedenler de hamsinin içerdiği zengin vitamin ve mineraller başta olmak üzere besin değerleri aslında. Tabii ki hamsiden elde edebileceğiniz besin değerleri onu ne şekilde pişirip yediğinize göre büyük farklılıklar gösterecektir ancak aşağıdaki tabloda yaklaşık 100 gram hamsinin kalori ve besin değerlerini ortalama olarak görebilirsiniz.

    Bu besin değerleri ve kalorileri yaklaşık olarak hesaplanmıştır ve pişirme şeklinize, porsiyonlama miktarınıza bağlı olarak tabii ki farklılaşacaktır. Eğer takip ettiğiniz özel bir diyet, perhiz varsa mutlaka doktorunuza ve diyetisyeninize danışmalı ve onun önerdiği tarifleri uygulayıp onun önerdiği porsiyon miktarlarında hamsi yemelisiniz, bizden hatırlatması.

    • Hamsi nasıl tüketilmeli?

    Hamsi nasıl tüketilir ve nasıl tüketilmeli sorularına cevap vermeden bu yazıyı bitirmek olmaz. Bildiğiniz gibi ülkemizde hamsi kızartması yapılan, fırında, tavada, ocakta, hatta airfryer'da dahi kolayca pişirilen, buğulaması hazırlanan özel bir balık türü.

    Üstelik hamsi ile yapabileceklerimiz bu kadarla da sınırlı değil. Özellikle Karadeniz taraflarına doğru ilerlediğimizde turşusunun ve reçelinin dahi yapıldığını bildiğimiz hamsiyle mis gibi çorbalar, mücverler, pilavlar, börekler, poğaçalar, çörekler, ekmekler ve daha birçok farklı hamur işleri, salatalar, dolmalar, sarmalar yapıldığını biliyoruz. Bunca zenginlik içinde onu nasıl tüketirsek fayda sağlayacağını ise unutmamamız gerekiyor. Zira ne kadar lezzetli olduğunu bilsek de hamsiyi bol yağda kızartmamız beslenme uzmanları ve birçok doktor tarafından pek önerilmiyor. Çünkü bu şekilde hazırlanan hamsi besin değerlerinin önemli bir kısmını kaybediyor. Bu nedenle onu mümkün olduğunda buğulama şeklinde hazırlamak sağlıklı bir alternatif oluyor. Detaylı bilgi ve tarif için böyle buyurun: Hamsi Buğulama Tarifi

    Buğulamayı pek tercih etmiyorsanız fırında, az miktarda yağ ilavesiyle de hamsilerinizi pişirebilirsiniz: Fırında Hamsi Tarifi

    Şu yazılarımız da tam size göre:

    Evde Pratik Bir Şekilde Hamsi Nasıl Temizlenir, Nasıl Ayıklanır?

    Karadeniz'in Değerlisi Hamsiyi Size Daha Çok Sevdirecek 9 Nefis ve Farklı Tarif

    Denizin Bereketine Hoş Geldin Diyen 20 Farklı ve Nefis Balık Tarifi

    Balık Pişirmenin Püf Noktaları: Hangi Balık Nasıl Pişirilir?

    Hangi Mevsimde Hangi Balık Yenir ve Nasıl Pişirilir?