Yemek.com

Bulgurun Öğrenince Her Gün Tüketmek İsteyeceğiniz Kadar Etkileyici 10 Nefis Faydası

25 Şubat 2019

Dahil olduğu her tarifin lezzetini perçinleyen, hem doyurucu, hem çok lezzetli hem de ekonomik olduğu için mutfağımızın demirbaş malzemeleri arasında yerini alan bulguru daha yakından tanıyalım diyoruz bugün.

Kendisini zaten çok seviyor, sık sık kullanıyor, şöyle tane tane pilavından tutun köftesine, çeşit çeşit tarifte başrolü ona veriyoruz ama olay sadece lezzetli, doyurucu ya da ekonomik olması mı sadece?

Elbette değil.

Bulgurun faydaları öyle çok ki eminiz görünce şaşıracak, "Bulgurdan bu kadarını da beklemezdim" diye düşüneceksiniz.

Sözün kısası, size gönül rahatlığıyla daha çok bulgur tüketme sebebi verecek bu nedenleri mutlaka öğrenmelisiniz.

Buyursunlar, karşınızda bulgurun şaşırtıcı faydaları....

Minik bir not: Bulgurun faydalarını öğrenince onu daha çok tüketmek isterseniz şu tariflerimize de mutlaka göz atın deriz: Her Mutfağın Demirbaşı Olması Gereken Bulgurla Yapabileceğiniz 14 Farklı Tarif

Bulgur nerede bulunur?

Bulgurun faydalarını sıralamaya başlamadan önce bulgur satın almak isteyenleri ve "Kaliteli bulgur nereden alınır?" diye düşünenleri böyle alalım. Onu doğal ürün satışı yapan güvenilir market ve mağazalardan temin edebilirsiniz.

Bulgur tam bir mineral ve vitamin deposu olması sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiriyor

Bulgur protein, mineral, vitamin ve besin lifi açısından oldukça zengin bir yiyecek. Üstelik bunların yanında karbonhidrat oranı da tahmin edebileceğinizden çok daha düşük. Başka bir ifadeyle ana yemeklerin yanında pirinç pilavı ya da makarna servis etmekten, tüketmektense bulgur tüketmeniz çok daha sağlıklı bir tercih.

Çünkü bulgur içinde bulunan B vitamini, folik asit, magnezyum başta olmak üzere birçok mineral ve vitamin sayesinde bağışıklık sistemimizizn zaman içinde güçlenmesini sağlıyor. Düzenli olarak bulgur tükettiğimizde bir süre sonra vücudumuz hastalıklara karşı çok daha korunaklı bir hale geliyor.

Bulgur, kan şekerinin dengelenmesini sağladığından şeker hastalarının sorunlarına çare oluyor

Bulgur içindeki bolca besin lifi, mineraller ve vitaminler sayesinde kan şekerinin dengelenmesinde de önemli roller üstleniyor. Bu da uzun vadede vücudu şeker ve kolesterol gibi rahatsızlıklardan korurken var olan rahatsızlıkların da olumlu yönde seyretmesini sağlıyor. Tabii bulgur faydalı diye çok tüketmemek, ölçüyü elden bırakmamak da bu noktada bir hayli önemli oluyor.

Kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini en aza indiriyor

Kan şekerini düzenlemesi sayesinde uzun vadede sadece kolesterolden değil aynı zamanda diğer birçok kalp ve damar hastalığından da vücudu koruyor. Kanın damarlarda rahatlıkla akmasını sağlayan, başka bir ifadeyle kan dolaşımının düzenli bir şekilde sürmesine destek olan bulgur, bu etkisiyle kalp krizi, felç, inme gibi aniden gelişebilecek kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini en aza indiriyor.

Bulgur, sindirim sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasına destek oluyor, hazmı kolaylaştırıyor

Bulgurun içinde bolca B vitamini var demiştik. Özellikle içerdiği B1 vitamini ve besin lifi sayesinde bulgur, sindirim sisteminin de sağlıkla fonksiyonlarını yerine getirmesine destek oluyor. Bu da sık sık hazımsızlık ve buna bağlı gelişen mide ağrısı, kramplar çekenler için lezzetli bir kaçış noktası oluyor.

Doğru şekilde pişirildiğinde zayıflamak isteyenlere destek oluyor

Bulgurun içerdiği besin liflerinin ve doymamış yağların marifetleri saymakla bitmiyor desek yeri. Zira sindirim sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasına destek olmakla kalmayan bulgur, doğru şekilde pişirilip tüketildiğinde zayıflamak isteyenlere de yardımcı oluyor. Uzun süre tok tutması, sindirim sistemini bol bol çalıştırması yağ yakım sürecinin hızlanmasında önemli bir rol oynuyor.

Sinir sistemini de olumlu yönde etkileyen bulgur, sinir, stres, zihinsel yorgunluk gibi problemler yaşayanlara iyi geliyor

Magnezyum, çinko, folik asit gibi birçok yararlı maddeyi içinde barındıran bulgur, sinir sistemimizin de sağlıkla çalışmasına yardım ediyor. Bu özelliği sayesinde sık sık sinir, stres, zihinsel yorgunluk, konsantrasyon bozukluğu gibi problemler yaşayanlara iyi geliyor.

Kemiklerin güçlenmesini sağlarken kansızlık sorununun çözümünde de destek oluyor

İçinde hatırı sayılır miktarda kalsiyum ve demir de bulunan bulgur, düzenli olarak tüketildiğinde hem kemik sağlığını koruyor ve destekliyor hem de anemi, yani kansızlık problemi yaşayanlara destek oluyor. Ancak bu özelliklerinden faydalanmak için bulguru mutlaka ama mutlaka düzenli olarak (aşırıya kaçmadan) tüketmek gerekiyor.

Başta kolon kanseri olmak üzere birçok kanser türüne yakalanma riskini azaltıyor

Bulgurun içerdiği bu kadar çok vitamin ve mineral varken tabii ki bizi sadece grip, nezle gibi kış hastalıklarından koruyacağını düşünmemeli. Daha en başta söylediğimiz gibi kendisi bağışıklık sistemimizi güçlendirme konusunda destek alabileceğimiz en lezzetli ve en ekonomik seçeneklerden. Düzenli olarak tüketildiğinde bulgurun başta kolon kanseri olmak üzere birçok kanser türüne yakalanma riskimizi de azalttığı tam da bu yüzden söyleniyor.

Bulgur, kabızlık sorunu yaşayanlara çare oluyor, bağırsakların sağlıkla çalışmasına yardım ediyor

İçindeki sindirilebilir besin lifleri sayesinde bulgur, bağırsaklardaki hareketliliğin devamlılığını sağlıyor. Bu da sık sık kabızlık sorunu çekenler için en önemli destekçilerden biri oluyor. Siz de kabızlık problemiyle baş etmek zorunda kalırsanız beslenme programınızın içinde bulguru daha çok dahil ederek bu sorundan kısa sürede kurtulabilir, bağırsaklarınızın sağlıklı bir şekilde çalışmaya devam etmesini sağlayabilirsiniz.

Son olarak, bulgurun anne karnındaki bebeklerin zeka gelişimini olumlu yönde etkilediği de biliniyor

Bulgurun en önemli faydalarından biri de hamilelik dönemindeki kadınları ilgilendiriyor. Gebelikte bebeğin sağlıklı bir şekilde gelişebilmesi için alınması gereken folik asit nedeniyle bulgur hamile kadınlara sıklıkla öneriliyor. Bolca folik asit içerdiğinden bulgur tüketen hamilelerin bebeklerinin gelişiminin, özellikle de zeka gelişiminin olumlu yönde etkileneceği söyleniyor.

Tabii siz yine de hamilelik dönemindeyseniz mutlaka doktorunuza danışmalı ve onun önerileri doğrultusunda hareket etmelisiniz, bizden hatırlatması.