İsli Kuru Et Tarifi
Aslında geleneksel bir Balkan lezzeti olan kuru et, bizim de sofralarımızda tuzlu atıştırmalık ve meze olarak yer almış. Günümüzde kasaplarda ve marketlerde rahatlıkla bulabildiğimiz kuru eti evde yapmak da mümkün.
Ev yapımı isli kuru et yapmak oldukça uzun sürüyor olsa da uygun koşullarda saklanırsa 3 ay kadar dayanıyor. Üstelik hiçbir pişirme yöntemini kullanmadan, tuz ve baharatlar ile olgunlaştırarak servise hazır hale geliyor. Arzuya göre talaş ve yaş meyve ağacı dallarıyla is sağlayıp tütsüleme de yapılabilir. Eğer tütsülemek için uygun ortam sağlayamıyorsanız da üzülmeyin. Yaklaşık 10-15 gün uygun koşullardan kurutularak hazırlanan kuru eti tütsülemek şart değil. Farklı aromalar sağlaması için tütsüleme yöntemini tercih edebilirsiniz ya da ince ince dilimleyerek hemen tüketebilirsiniz.
KAÇ
KİŞİLİK
40 dilim
HAZIRLAMA
SÜRESİ
45 dakika
PİŞİRME
SÜRESİ
0 dakika
Malzemeler
- 1 kilogram dana bonfile (yağsız)
Temizlemek İçin:
- 3 yemek kaşığı sirke
- 3 yemek kaşığı su
Marine Etmek İçin:
- 500 gram kaya tuzu
- 2 yemek kaşığı tane karabiber (iri çekilmiş)
- 1/2 yemek kaşığı sarımsak tozu
- 1 yemek kaşığı toz kırmızı biber
- 1 yemek kaşığı kimyon
- 1 yemek kaşığı toz kişniş(isteğe bağlı)
İsli Kuru Et Tarifinin Püf Noktası
Nasıl Yapılır?
Eti bakterilerden arındırmak için öncelikle sirkeli su karışımından bir fırça yardımıyla her tarafına eşit şekilde sürün. Bir kenarda 5 dakika bekletin.
Derin bir kaba eti alın ve kaya tuzu ile her yerini kaplayacak şekilde kaplayın.
Buzdolabına koyup 1 gün bekletin. Bu sürede et suyunu salacak. Bu suyu akıtıp üzerindeki tuzu temizleyip eti güzelce kurulayın. Tekrar her tarafını tuz ile kaplayın. Bu işlemi et su salana kadar devam edin. Etin kalınlığına ve tazeliğine göre tuzda bekletme süresi değişecektir. Kullandığımız et 3 gün sonra sertleşmiş oldu.
Ardından üzerini geçecek kadar soğuk su eklediğiniz kaba alın ve buzdolabında 1 gün bekletin ve fazla tuzundan arındırın. Buzdolabından çıkardığınız etin suyunu boşaltın ve güzelce kurulayın
Marine etmek için baharat karışımını hazırlayın.
Baharatları havanda dövün ve harmanlanmasını sağlayın.
Hazırladığınız baharat karışımı ile etin her yerini güzelce kaplayın.
Ardından yağlı kağıt ile rulo şeklinde eti sarın.
Rulo şeklinde sarılmış eti streç filmle 3 kat sarın. Bir kürdan yardımıyla birkaç noktadan delin. Bu sayede hava almasını sağlayacaksınız.
Eti karşılıklı deldiğiniz üst kısmından kalın bir ip geçirin ve etrafını sarın. Daha sonra üst kısmından asabilmek için bir düğüm atın. Buzdolabının rafına eti asıp en az 1 hafta bekletin.
Son olarak tütsülemek için ıslatılmış odun talaşı eklediğiniz kapaklı mangalın ızgara kısmına koyup duman ile tütsüleme işleme yapılabilir. Arzuya göre tütsülemeden dilimleyerek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.