Yemek.com
Pürüzsüz Kıvam:

Humus Tarifi

Zeytinyağı, tahin ve taze sıkılmış limon suyunun da katkılarıyla haşlanmış nohuttan hazırlanan en güzel mezelerin başında gelir humus tarifi. Tarifte yer alan diğer malzemelerle kıvam kazanan humus, kimyon ve sarımsakla çeşnilenir. Kabukları tek tek ayıklanan nohutlar, eski usul havanda dövülerek ya da blender yardımıyla karıştırılarak krema kıvamına getirilir. Pastırmalı da hazırlanabilen humus, toz kırmızı biberli kızgın yağla servis edilir. Kızarmış ekmek dilimleri üzerine sürülebildiği gibi bir atıştırmalık ya da dip sos olarak mısır cipsleri eşliğinde ikram edilebilir. Yemek tariflerine en iyi eşlikçi o olabilir.

Arzuya göre pancar turşusu ile renklenebilir, salatalık turşusu küpleriyle farklı bir tada ulaşabilir. Haşlanmış nohutların tek tek ayıklanması gözünüzü korkutmasın. Avuç içinizde hafifçe ovalayarak kabukların kolayca sıyrılmasını sağlayabilirsiniz. Hadi o zaman, humus yapıyoruz.

Humus tarifi videosu:
KALORİ:1 porsiyon için320/kcal

1 porsiyon için;

  • 10 gram protein
  • 16 gram karbonhidrat
  • 24 gram yağ
*Bu değerler kullandığınız malzeme cinsine ve ölçülere göre değişiklik gösterebilir. Uygulayacağınız diyet planlarınızda uzman desteği almanızı tavsiye ederiz.

KAÇ
KİŞİLİK

4 porsiyon

HAZIRLAMA
SÜRESİ

5 dakika

PİŞİRME
SÜRESİ

30 dakika

Bu tarif Yemek.com editörü tarafından üretilmiştir.

Malzemeler

Nohutları Islatmak İçin:

  • 2 su bardağı nohut
  • 1 tatlı kaşığı karbonat (arzuya göre)
  • 1/2 su bardağı tahin
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağı
  • 2 adet limon
  • 2 diş sarımsak
  • 1,5 çay kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • 1-2 yemek kaşığı su (kıvamına göre)

Üzeri İçin:

  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tutam maydanoz
  • 1 tutam nar taneleri
  • 1 tutam toz kırmızı biber
  • 1 tutam kimyon

Eksik malzemeleri indirimli tamamlamanın kolayı var.

Et, sebze, meyve, baharat ya da ihtiyacın olan ne varsa; hem taptaze, hem sürpriz indirimlerle Yemeksepeti Market ve Yemeksepeti Mahalle ile yanında, eksik malzemelerin dakikalar içinde kapında!

Humus Tarifinin Püf Noktası

Kullandığınız nohutun cinsine göre pişme süresi artıp azalabilir. Daha pürüzsüz bir humus elde etmek istiyorsanız nohutun kabuklarını soymalısınız.

Nasıl Yapılır?

  1. Humus tarifi için nohutları 1 gece veya en az 4-5 saat öncesinden ıslatın.

  2. Sindirimi kolaylaştırması ve daha kolay pişmesi için suyuna 1 tatlı kaşığı karbonat ekleyin.

  3. Ertesi gün suyunu süzün ve tekrar sudan geçirin.

  4. Nohutları tencereye alıp üzerine su ekleyin ve pişmeye bırakın. Çelik tencerede 45 dakika kadar pişecektir. Nohutlar iyice yumuşadıktan sonra ocaktan alın.

  5. Haşlanan ve suyu süzülmüş nohutları mutfak robotuna alın.

  6. Üzerine tahin, zeytinyağı, limon suyu, sarımsak ve tuzu ekleyin.

  7. Pürüzsüz bir kıvamda oluncaya kadar robottan geçirin.

  8. Son aşamada kimyonu ekleyin ve tekrar robottan geçirin.

  9. Eğer mutfak robotu zorlanıyorsa, azar azar su ilave ederek dilediğiniz kıvama ulaşmasını sağlayın.

  10. Ardından servis tabağına alarak tatlı kaşığıyla ortasına bir yuvarlak çizin. Son olarak humusun üzerine zeytinyağını gezdirip, üzerine kıyılmış maydanoz, toz kırmızı biber ve kimyon serpin.

  11. Humus hazır, afiyet olsun!

Humus Pişirme Önerisi

Önceden suda beklettiğiniz ve suyunu süzdükten sonra, duru suda haşlayacağınız nohutları düdüklü tencerede daha kısa sürede pişirebilirsiniz. Haşlanmış nohutların kabuklarını tek tek ayıklamanız humusun kıvam ve kalitesini arttıracaktır.

Humus Tarifinin Servis Önerisi

Üzerine zeytinyağını gezdirip toz biber ve kimyon serperek servis edin.

Buzlukta Nohut Nasıl Saklanır?

Mutfakta bazı hamleler oldukça zaman kazandırıyor. Mesela baklagilleri haşlayıp buzlukta saklamak! Canınız humus çektiğinde, konserve haşlanmış nohut almak yerine kendi haşlayıp sakladığınız nohutları kullanmak gibisi yok. Nohutları muhafaza etmenin püf noktalarını derlediğimiz bu yazımıza alalım sizleri; Buzlukta Nohut Nasıl Saklanır?

Nohut Nasıl Haşlanır?

Konu baklagilleri pişirmeye gelince herkesin kendine has püf noktaları oluyor. Bir gece önceden ıslatmak gibi... Peki o kadar zamanınız yoksa? Bir gece önceden ıslatmadan dahi, nohut haşlama işlemini kolayca yapabilmek için sizi bu yazımıza alalım: Nohut Nasıl Haşlanır?