Hazırladığınız sıvı harcın tepsinin alt kısmına ulaşmasına izin veriyorsunuz
İlk kat yufkaları yağlanmış fırın tepsisine serdikten sonra sıvı harcın tabana ulaşmasına mutlaka engel olmanız gerekiyor. Aksi takdirde böreğiniz tepsiye yapışacak ve hatta yanacaktır.
Sebzeli börek yaparken una bulamıyorsunuz
Halbuki sebzelerin yufkaya yapışmalarını istemiyor, böreğin dağılmasına tanık olmak istemiyorsanız sebzeleri yufkayla buluşturmadan önce çok az unlamalısınız. Böylece iç harcın çok sulu olmasını da engellemiş olursunuz.
Tepside en alt kata sadece tek bir adet yufka seriyorsunuz
Aslında amaç iç harcın tabana çok fazla yakın olmaması. Aksi takdirde yufkalar yumuşuyor, börek yeterince pişmiyor ve tadı asla istediğiniz gibi olmuyor. Böreğinizin daha iyi kızarmasını ve pişmesini istiyorsanız tabana iki kat yufka sermeyi unutmayın.
El açması böreklerin daha az yağlı olmasını istediğiniz için her kata yağ sürmüyorsunuz
Börek yiyeceğiz, birazcık hafif olsun bari diye yufkaları tek tek yağlamaktan feragat ediyorsanız hata yapıyorsunuz. Ama böreğin gevrek olmasını istiyorsanız tüm yufka katlarını özenle tek tek yağlamalı, elinizi korkak alıştırmamalısınız. Üstelik böyle yaptığınız takdirde börek pişerken yufkalar tek tek açılacak ve daha lezzetli olacaktır.
El açması hamurları hazırlarken sirke kullanmıyorsunuz
Eğer hazır yufka kullanmıyor, böreği ev yapımı, el açması hamurlarla yapmak istiyorsanız onu ılık suyla yoğurmalı ve sirke katmalısınız. Yoksa börekler gevrek ve kıyır kıyır olmaz.
Börek harcını bol keseden koyuyorsunuz
Eliniz açık, cömertsiniz, sadece hamur değil içindeki leziz malzemelerden de bolca yiyelim istiyorsunuz ancak börek için hazırladığınız harcı bol bol koyarak aslında böreklerin cıvık cıvık olmasına sebep oluyorsunuz. Bu yüzden tarife sadık kalmanız ve harcı kararında koymanızda fayda var.
Ocakta pişen bir harç kullandığınızda ise onu oda sıcaklığında bekletmeden yufkalarla buluşturuyorsunuz
Diyelim kuru soğanlı ve kavrulmuş küp patatesli bir harç hazırlıyorsunuz. Onu ocaktan aldıktan sonra mutlaka soğutmalısınız. Yoksa yufkalarınız yumuşayacak ve sulanacaktır.
Peynirli börek yaparken tam yağlı peynir kullanıyorsunuz
İdeali az yağlı ya da yarım yağlı peynir kullanmak. Eğer çok yağlı bir peynir kullanırsanız böreğin içinde eriyip kaybolacaklardır.
El açması börekleri fırına vermeden önce buzdolabında bekletmiyorsunuz
Biliyoruz misafirler gelecek, vaktiniz kısıtlı. Ancak böreği fırına koymadan önce acele etmemelisiniz. Böreği buzdolabında yaklaşık 1 saat bekleterek malzemelerin dinlenmesini sağladığınızda ve sosunu çekmesini, iç harcın iyice oturmasını beklediğinizde böreğiniz tam kıvamında pişecek ve çok daha lezzetli olacaktır.
Fırının derecesini 180 dereceden aza ayarlıyorsunuz
Aslında börekler için tek bir pişirme kuralı yok. Börek hamuruna (el açması/hazır), iç malzemesine, börek kalınlığına, fırın tipine göre aslında her böreğin pişme derecesi ve süresi farklı. Ancak böreğiniz nasıl olursa olsun fırını asla 180 dereceden az dereceye ayarlamamalısınız. Fırının önceden ısıtılmış olması gerektiğinden bahsetmiyoruz bile :)
Börek fırından çıktıktan sonra hemen servis ediyorsunuz
Tüm bunları yaptınız ancak yine de size böreğin üstü ya da kenarları sert olmuş gibi geldi. Telaş yok, kurtarırız. Onu böyle kabullenip hemen servis etmek yerine üstüne temiz bir mutfak bezi serin ve terlemesini sağlayın. Böreğiniz böylelikle yumuşayacak ve siz de artık onu afiyetle yiyebileceksiniz.