sumak ekşisi nasıl yapılır

Nar Ekşisini Unutturan Lezzet Sumak Ekşisi Evde Nasıl Yapılır?

Favorilerime
Ekle

Dünyanın en sağlıklı baharatları arasında gösterilen, faydaları say say bitmeyen sumak, suyu çıkartılarak sumak suyu olarak yemeklere lezzet vermek için de kullanılıyor. Özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde, çoğunlukla da Gaziantep, Kahramanmaraş ve Adana mutfağında sıklıkla kullanılan, çorbalara, dolma gibi yemek tariflerine ve salatalara farklı bir lezzet katan sumak ekşisinden bahsediyoruz.

Süpermarketler ve online satış kanallarından temin edilebilen sumak ekşisini evde aslında dışarıda aldıklarınızdan çok daha ekonomik bir şekilde yapabilirsiniz. Üstelik çok da kolay bir şekilde...

Gelin o zaman "Sumak ekşisi nedir?", "Sumak ekşisi nasıl yapılır?", "Sumak ekşisi hangi yemeklerde kullanılır?" gibi soruların cevaplarını hep beraber arayalım.

İçindekiler

Sumak ekşisi nedir?
Sumak ekşisi tarifi, nasıl yapılır?
Sumak ekşisi hangi yemeklerde kullanılır?
  • Sumak ekşisi nedir?

sumak-eksisi-nasil-yapilir-shutter-1

Sumak ekşisini anlamak için önce sumak bitkisinden bahsetmek gerekiyor. Sumak bitkisi, çalı görünümlü yapısı, kıpkırmızı çiçek ve tohumlarıyla dikkat çekiyor ve ülkemizde de yetişiyor. Baharat olarak kullandığımız sumak ise işte bu sumak bitkisinin kırmızı kısmının özel şartlar altında kurutulması, ardından sofra tuzuyla bir araya getirilip öğütülmesiyle elde ediliyor.

Hazımsızlığa çözüm olup mideyi rahatlatan, bağırsak hareketlerini dengeleyen, vücuttan toksinleri atan, metabolizmayı hızlandırıp zayıflamaya da destek olan sumak tüm bu faydalarını sumak ekşisine de taşıyor. Zira sumak ekşisi sumak bitkisinden elde edilip yemeklere nefis bir aroma katan ekşimtrak bir sos.

Üstelik bu sosu evde yapmak da sandığınızdan çok daha kolay.

  • Sumak ekşisi tarifi, nasıl yapılır?

sumak-eksisi-nasil-yapilir-shutter-2

Sumak ekşisini evde yapmak için üç basit malzemeye ihtiyacınız var: Sumak bitkisi, su ve un. Hemen aşamalarını tek tek anlatalım:

  • 10 kilo kadar sumak bitkisinin yapraklarını genişçe bir leğene koyun. Burada dikkat etmeniz gereken oldukça ekşi sumak kullanmanız, yoksa sosunuz tatlı olacaktır.
  • Leğene sumakların üzeri kapanacak kadar su ekleyin ve bekleyin. Sumaklar ekşisini suya vermeye başlayacaktır.
  • Ardından ekşi suyu süzerek sumakları başka bir leğene alın ve üzerine yeniden su ekleyin. Sumakların iyice ekşi özü çıkması lazım, bu yüzden bu işlemi 2 ya da 3 kez tekrarlamanız gerekiyor.
  • Her aşamada süzdüğünüz ekşi suları tek bir yerde toplayın ve tortusunun çökmesi için üzerine un ekleyin.
  • Un dibe tamamen çökünce üzerinde kalan duru sumak suyunu cam bir kavanoza, şişeye aktararak üzerini hava almayacak şekilde bir tülbentle kapatın.
  • Bu cam kavanozu birkaç gün güneşte bekletin, ardından dilerseniz kıvamını daha fazla koyulaştırmak için bir taşım kaynatabilirsiniz.
  • Sumak ekşiniz hazır! Artık bu nefis aromalı sosu yemeklerinizde ekşi yerine kullanabilirsiniz.
  • Sumak ekşisi hangi yemeklerde kullanılır?

sumak-eksisi-nasil-yapilir-shutter-3

Sumak ekşisini, aslında sumağı baharat olarak kullandığınız tüm yemeklerde kullanabilirsiniz. Acı kadar ekşiyi de çok seven Gaziantep, sumak ekşisini örneğin pirpirim aşı, kabaklama gibi tariflerinde ve çeşitli dolma ile çorba tariflerinde kullanıyor.

Kısacası ekşiyi seviyorsanız çorbadan dolmaya, sulu yemekten salatalara kadar birçok tarifte onu kullanabilir, bu nefis lezzet sayesinde nar ekşisinin yerini bir süreliğine unutabilirsiniz.

Afiyet olsun!


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?