Karpuz Pizza Tarifi

Yazın Dev İsmi Karpuz Hakkında Eşe Dosta Hava Atmalık Harika Bilgiler ve Tarifler

Favorilerime
Ekle

Yaz mucizesi diyebileceğimiz meyvelerden olan karpuz, tüm güzelliğiyle evlere girmeye başlayınca bizi de aldı bir heyecan.

Dedik ki onu daha yakından tanıyalım, faydalarından nasıl seçilmesi gerektiğine, onunla yapabileceğimiz yemeklerden nasıl kesileceğine her şeyini öğrenelim. Çünkü seviyorsak, bir anlamı olmalı.

İşte karpuzun bildiğiniz ve bilmediğiniz tüm yönleri... Onu tanıdıkça daha çok seveceksiniz, demedi demeyin.

Bizim göz bebeğimiz ama: Karpuz nedir?

karpuz

Çiçekleri sarı sarı açan, içinde bol bol çekirdek bulunan karpuz, sert kabuğuyla tüm minnoşluğuna biraz da ciddiyet katıyor. Karpuz bitkisinin yaprakları da sert, geniş ve parçalı oluyor. Kuzey Afrika'da bol bol yetiştiğini bildiğimiz karpuz bitkisi, öyle de uyumludur ki dünyanın neredeyse her yerinde yetiştirilebilir. Karpuz bitkisinden oluşan ve bizim bayıla bayıla yediğimiz yeri bu tek yıllık bitkinin meyvesidir.

Ülkemizde karpuzuyla popüler olan başlıca şehrimiz Diyarbakır. Eğer markette, pazarda ya da manavda birileri "Diyarbakır karpuzu bu" diyorsa o karpuz, hemen alınmalı mesela. Diyarbakır karpuzu, siyah çekirdekleri ve kalın kabuğuyla ayırt edilebiliyor, alaca karpuz olarak da anıldığı oluyor.

Marmara Bölgesi'nde sıklıkla ekimi yapılan yenidünya karpuzu da topraklarımızın güzelliklerinden nasibini alıyor, daha ince kabuklu, daha açık renkli bambaşka bir karpuz yeme deneyimi sunuyor bize. İçi de çok tatlı oluyor yenidünyanın.

Son olarak adına gülle denilen ve çizgileri daha az olan kışlık bir karpuz çeşidi olduğunu da söylemeden geçmeyelim. Çünkü onu da ülkemizde bol bol bulabiliyoruz. Kabuğu oldukça koyu yeşil ve kışlık olması nedeniyle oldukça dayanıklı bir karpuz türü gülle karpuz.

Karpuz kaç kalori mi dediniz: Karpuzun besin değerleri

Karpuzun su oranının yüksek olduğunu biliyoruz ama ne yazık ki içinde bolca şeker ve karbonhidrat olduğundan da haberdarız. Hal böyle olunca karpuzun kalorisi ne kadardır diye merak etmemek elde değil. Karpuzdan karpuza değişse de ortalama 100 gram karpuz 30 kaloriye sahip.

Peki, karpuzun içeriğinde başka başka neler var? Bolca A ve C vitamini, onlar kadar çok olmasa da B ve E vitamini de var. Yine bol miktarda lif var, protein var, potasyum, demir ve hatta kalsiyum var. Anlayacağınız karpuz aslında pek bir faydalı.

Daha yakından tanıyalım: Karpuzun faydaları nelerdir?

karpuz-meyve-aralik-2020

- Karpuz, antioksidan özelliği göstererek vücudu hastalıklardan koruyor.

- Lifli yapısı sayesinde tokluk hissi yaratıyor, sindirim sistemimizin çalışmasını destekliyor.

- Böbrekleri çalıştırarak, vücuttaki üre ve ürat tuzlarını vücuttan dışarı atmada yardımcı oluyor.

- Hafızayı güçlendirerek unutkanlığı önlüyor. İleri yaşlarda görülen Alzheimer hastalığına yakalanma riskini azaltıyor.

-Bileşimindeki potasyumla, kan basıncının düzenlenmesine yardımcı oluyor, kalp ve damar rahatsızlıklarının oluşmaması için elinden geleni yapıyor.

-Doku ve organların sağlıklı işlemesini sağlayarak hücre yenilenme sürecini hızlandırıyor.

-Kas ağrılarının dindirilmesinde adeta doğal bir ağrı kesici görevi görüyor.

-Doku ve organlarda oluşan tahribatı onararak, hücre yenilenme sürecini hızlandırır.

-Hücrelere iyi geldiği için de tüm hücreler, dokular ve organlar arasındaki iletişimin sağlıklı devam etmesini sağlıyor, bu sayede bağışıklık sistemini güçlendiriyor.

- Aşırı güneşe maruz kalındığında ortaya çıkan halsizlik, baş ağrısı ya da baş dönmesi gibi durumların daha çabuk geçmesini sağlıyor.

- Pek bilmesek de içinde bulunan A vitamini sayesinde gözlerimizin sağlığını korumada da rol oynuyor.

- Gelişim çağında yenen karpuz, içindeki kalsiyum sayesinde kemiklerin gücüne güç katıp kemik yapısını kuvvetlendiriyor.

- Ve en önemlisi, karpuz içinde bulunan likopen adlı madde sayesinbde prostat kanseri başta olmak üzere birçok kanser türüne karşı mücadele etmede oldukça önemli bir rol üstleniyor.

Evde hep olsa keşke: Karpuz yetiştirme

karpuzun-nasil-yetistirilr

Faydalarını ve dünyanın neredeyse her yerinde yetiştirilebildiğini öğrendikten sonra insanın canı evde hep karpuz olsun istiyor. Ama öyle de ufak, öyle de bahçesiz evlerde oturuyoruz ki değil karpuz fesleğen bile yetiştiremiyoruz diyorsanız buraya kulak kabartın.

Saksıları hazırlayın, karpuz yetiştiriyoruz. Nasıl mı? Evde karpuz yetiştirmek için öncelikle bir dilim karpuz bile yemiş olsak evin dört bir yanına dağılan onlarca çekirdeği topluyoruz. Biraz büyükçe bir saksının içine toprak koyup üzerine bu çekirdekleri yerleştiriyoruz. Sonra yeniden biraz toprakla üzerlerini kapatıyoruz.

Bitmedi tabii, güneş gören bir yerde olmasına dikkat ediyor ve o çok sulu sevdiğimiz karpuzu yetiştirirken bol bol sulamayı ihmal etmiyoruz. Günde bir mutlaka suladığınız toprak içindeki çekirdekler zamanla size güzel bir sürpriz yapıp büyüyor ve minnoş karpuzcuklara dönüşüyor. Elbette dışarıdan aldığınız devasa karpuzlar gibi olmuyor bu karpuzlar ama saksıda karpuz yetiştirmenin hazzı eklenince işin içine, kendi ellerinizle besleyip büyüttüğünüz ev karpuzları hepsinden güzel, hepsinden bal geliyor.

Yetiştirsek de satın alsak da bunu bilmeli: Karpuz nasıl seçilir?

Sıra sıra karpuzlar önünüzde diziliyken hangisini alacağınızı iyi bilmeniz gerekli. İyi karpuz nasıl anlaşılır şu ana kadar öğrenmediyseniz de artık öğrenmenin vakti geldi.

Öncelikle, biliyorsunuz ama biz yine de söyleyelim, öyle çatlak, bir yeri başka renki bir yeri çürük gibi olan karpuzlardan uzak duruyoruz. Hepsi enfes duran karpuzlar arasında en iyiyi bulmak içinse ilk önce ağırlığına bakıyoruz. Eğer bir karpuz ağırsa, bu daha sulu olduğu anlamına gelir. Sulu olması da bizim en istediğimiz şey olduğuna göre ağır olan karpuzun peşinden gidiyoruz.

Karpuzun açık ve koyu yeşil şeritlerden oluştuğunu düşünürsek alt ve üst kısımlarının fazla açık yeşil ya da beyaza yakın olduğu durumlara dikkat ediyor, o karpuzu sakince yerine bırakıp şöyle kanlı canlı renklere sahip olanlara doğru yol alıyoruz.

Aynı şekilde üzerinde aşırı ya da size garip gelen girinti çıkıntılar varsa da uzaklaşıyoruz o karpuzdan. Karpuz dediğimizin kabuğu girinti çıkıntılı olmaz çünkü. Yalnız üzerinde böcek izleri varsa, durum başka. Böcek izleri güzeldir, o karpuz hapur hupur yenebilecek kıvama gelmiş demektir.

Sapı da önemli karpuzun, eğer saplarını kesmeden satan bir yerden satın alıyorsanız sapının sararmamış olmasına dikkat edin. Sapı sararmış bir karpuz, güneş altında uzun uzun durmuş ve içinin sululuğu çoktan çekip gitmiş demektir. Tam olarak "içi geçmiş" dedikleridir kısacası.

Aynı zamanda sapın kıvrık kıvrık olması da iyiye işaret olarak algılanır. Dümdüz saplı bir karpuzdan ziyade kıvrık sağlı bir karpuz alarak siz de bunu test edebilirsiniz.

Son olarak, en çok uygulanan ya da uygulanmaya çalışılan karpuza vurarak iyi olup olmadığını anlama metoduna gelelim. Karpuzu bir eliniz alta, bir eliniz üste gelecek şekilde tutun ve üstteki elinizle karpuza pıt pıt vurun. Eğer tok ve derinden derinden bir ses geliyorsa ve alttaki eliniz siz vurduktan bir süre sonra daha titreşimleri hissediyorsa o karpuz, bal küpüdür, sulu suludur, canımızın içi olur.

Küçük bir not: Karpuzun güzel olup olmadığını koklayarak anlamaya çalışıyorsanız, çok yanlış yapıyorsunuz. Çünkü o yöntem sadece kavunda işe yarar. Kısacası karpuzun kokusunun dışarı çıkmasını beklemeyin, kokmuyor diye güzelim karpuzları bir kenara itelemeyin.

Seçtiğimize göre sıra geldi kesmeye: Karpuz nasıl kesilir?

Haftalardır karpuz kesiyoruz aslında. Bir diğer ifadeyle, karpuz kesmekle uğraşıyoruz. Yeri geliyor ortaya geometri sorularına konuk olacak bir şey çıkıyor; yeri geliyor bıçağı ebediyete uğurluyoruz. Bu yüzden artık karpuzu ziyan etmeden, kendimizi de yormadan kesmenin bir yolunu bulalım dedik. Bulduk da tabii.

Söylemeden geçmeyelim, "Ooo ben bu kadar uğraşacağıma, direkt keserim daha iyi" diyecek dostlar, bu yöntem eli bıçak tutmaya alışkın olanlar için 2 dakika bile sürmüyor aslında.

İlk olarak her zaman yaptığımız gibi karpuzu ikiye bölüyoruz...

Bir yarısını daha önce yıkamış olduğumuz kesme tahtasına ters bir şekilde koyuyoruz...

Kabuğunu bu şekilde soymaya başlıyoruz...

Bütün kabuk gidinceye kadar soyuyoruz...

Sonra dilimlemeye başlıyoruz...

Diğer yanını dilimliyoruz...

Üzerini kesme tahtası üzerindeki karpuz kadar kaseyle kapatıyoruz...

Kesme tahtasını ters çeviriyoruz ve...

Dilim dilim olan karpuzumuz afiyetle yenmeye hazır, karpuz en doğru böyle soyulur.

Daha detaylı izlemek isteyenleri videoya alabiliriz

Not: Başka bir karpuz kesme yöntemi denemek isteyenleri buraya da alabiliriz.

Ağzınız yüzünüz batmadan: Karpuz nasıl yenir?

Karpu nasıl kesilir anlattık ama siz alışkanlıklarınızdan vazgeçmek istemezseniz onu da anlarız, ona da pratik bir çözüm sunarız. Karpuzu dilim dilim doğrayıp ısıra ısıra yemek istiyor ama ağzınız yüzünüz batmasın istiyorsanız yöntemi çok basit aslında.

Karpuz dilimini iki kenarından kesin, keserken karpuzun iç kısmını ziyan etmeden sadece kabuklarını almaya özen gösterin. Sonrası keyif, sonrası ağız tadı olsun.

Tam şu şekilde kalan karpuz dilimini yanaklarınıza çarpmadan, yüzünüz gözünüz karpuz suyu içinde kalmadan, sularını akıta akıta yiyebilirsiniz. "Ben tam anlamadım, detaylı olarak görmem mümkün mü?" diyenlere aşağıdaki eğlenceli videoyu izlemelerini şiddetle tavsiye ediyoruz.

Karpuzla yemek yapılır mı hiç: Karpuzlu tarifler

Karpuzu sularını ellerimizden, kollarımızdan akıta akıta, afiyetle, eğlenceyle, dilim dilim yemey, çok seviyoruz ama bu güzelliği sadece böyle kullanmak değer bilmemek olur, biliyoruz. O yüzden onunla çeşit çeşit lezzetler de yapıyor, yapmışken sizinle de paylaşmak istiyoruz. Buyursunlar...

Karpuz-peynirin modern hali: Karpuz pizza

Karpuz ve beyaz peynirin birbirlerine ne kadar yakıştığını kimse inkar edecek değil, o yüzden en pratiğinden karpuz pizza tarifimizle onları bir araya getirdik, nane ve kekikle biraz da hareket kattık.

Elbette çok pratik oldu: Karpuz pizza tarifi

İşleri biraz zorlaştıralım bakalım: Karpuz sufle

"Karpuz peynirin de tarifi mi verilir canım?"diyen, kendine güvenen hamaratlar bu tarifte toplanıyor. Karpuz pizza sıradan geldiyse karpuz sufleyle ortalığın tozunu attırın, farkınızı ortaya koyun dedik.

Yapınca çok seveceksiniz, eminiz: Karpuz sufle tarifi

Yaz serinliğine yeni bir boyut: Karpuzlu dondurma

karpuzlu-dondurma

Karpuz da dondurma da pek sevdiğimiz iki yaz serinliği aslında. Şimdi, bu tarifte bir araya gelmeye karar verdiler, güzellikleri devleşti adeta.

Müptela olunur böyle lezzete: Karpuzlu dondurma tarifi

Şov başlasın: Karpuz pasta

Pek yakında önemli misafirleriniz mi gelecek? Böyle alalım sizi. Bir karpuz, biraz file badem, krem şanti ve birkaç minnoş meyve yeter. Biz ahududu ve yaban mersini kullandık mesela, siz belki çilek de kullanmak istersiniz ya da o an, evde ne bulursanız, pek fark etmez. Siz şovunuzu bu pastayla her türlü yaparsınız.

Misafirler şaşırır kalır: Karpuz pasta tarifi

Buzlu çayların en doğalı, en lezizi: Karpuz püreli buzlu çay

karpuzlu-soguk-cay-1

Sıradan soğuk çayların yıllardır süregelen hakimiyetine karpuz kullanarak değişik bir hava katalım dedik. Onu öyle sevdik ki bir kez içtikten sonra bir daha elimizden eksik etmedik.

Siz de buyurmaz mıydınız: Karpuz püreli buzlu çay tarifi

Güzel misin sen: Karpuzlu cheesecake

Elimizden gelse onu her tarife mutlaka eklerdik zaten, cheesecake yaparken de denedik hemen, dillere destan bir görüntüsü, damaklara şenlik bir tadı oldu.

Karpuz her yerde: Karpuzlu cheesecake tarifi

Kalori hesapçılarına geliyor: Karpuzlu smoothie

karpuzlu-smoothie-1

Toplam 5 dakikada oldu, içine yulaf ezmesi, kuru üzüm, bisküvi ve süt kondu. Karpuz zaten başrol, söylemiyoruz bile.

192 kaloriyle tamamlandı tarif: Karpuzlu smoothie tarifi

Hep tatlılara koyacak değildik: Karpuzlu domates salatası

Evet, karpuz tatlı mı tatlı bir meyvemiz ve evet, tatlılara çok yakıştığını da biliyoruz. Ama sınırları biraz zorlamasak mı, onunla bir salata yapmasak mı?

Elbette yapalım, denemeden olur mu hiç: Karpuzlu domates salatası tarifi

Çocukluğumuzun buzları artık karpuzlu: Karpuzlu buz

Çocukluğunuzda hazır buzlara olan sevdanızı, sırf o buzları yemek için annelerinizle nasıl da hararetle tartıştığınızı hatırlar mısınız? İşte şimdi o buzları evde, sağlıklı sağlıklı yapma, yaparken elbette karpuzu kullanma sonra da afiyetle yeme zamanı geldi.

Çubuğunda bedava garantili: Karpuzlu buz tarifi

Limonata sarı olacak diye bir kural yok: Karpuzlu limonata

Bu sıcaklarda elimizden düşürmediğimiz içeceklerin başını çeken limonataya karpuzla hem renk hem de lezzet kattık. Süsünden de ödün vermedik, yıldız şeklinde kurabiye kalıplarını kullanarak minnoş karpuz dilimleriyle de süsledik.

Sevimliliğine bakmaktan bir süre içemediğimiz doğrudur: Karpuzlu limonata tarifi

İzleyerek yapalım bonusu: Sodalı karpuz kokteyli

Bir bütün karpuz, bir mikser ve bir limonlu soda... Nefis bir yaz serinliği için fazlasını aramana gerek yok. Şipşak oluyor bu sodalı karpuz kokteyli, yapılışından sunumuna fark yaratıyor.

Bunları bilin: Karpuz tüketirken dikkat edilmesi gerekenler

 

Nasıl seçeceğimizden nasıl tariflerde kullanabileceğimize kadar karpuz hakkında her şeyi öğrendik. Şimdi de tüketirken dikkat edilmesi gerekenlere değinelim biraz. Mesela karpuzu buzdolabında uzun süre bekletmek, pek de doğru değil. Biliyoruz, buz gibi karpuz yemek gibisi yok ama karpuzun antioksidan özelliğinden faydalanmak istiyorsanız onu oda sıcaklığında yemeyi de sevmeye çalışmanız gerekiyor. Çünkü aşırı soğuktan etkilenen karpuzlar, ne yazık ki antioksidan özelliklerini yitiriyor.

Aynı şekilde bütün bir karpuz alırsanız onu hiç kesmeden buzdolabına koymamanız gerekiyor. Çünkü karpuz dalından koptuktan sonra da gelişimine bir süre devam ediyor. Eğer satın alır almaz yemeyecekseniz onu kesmeden oda sıcaklığında bekletmeniz en doğrusu olacaktır. Aksi halde, yani buzdolabına koyduğunuzda ve uzun süre yemediğinizde karpuzun gelişeceği varken gelişemez ve antioksidan özelliğini de gösteremez.

Son olarak, bir bütün karpuzu uzun süre bitiremiyorsanız kalanı yememelisiniz. Çünkü çok bekleyen karpuzlar, bağırsakların işleyişini alt üst ediyor. Yukarıda uzun uzun saydığımız faydalarından yararlanamayacağınızı gibi bir de bağırsak sorunları ve mide bulantıları yaşamanıza neden oluyor. Üstelik bu durumu sadece çok beklemiş karpuzlarda değil olgunlaşmamış karpuzlarda da yaşayabilirsiniz.

Tavsiyemiz, eğer aldığınız karpuz olgunlaşmamışsa, tatsız ya da renksizse tüketmek konusunda çok ısrarcı olmayın. Güzel bir karpuz aldıysanız da hemen tüketmeye, çok bekletmemeye bakın. Midenizde rahat etsin, bağırsaklarınız da.

En merak edilen bu olabilir: Karpuz zayıflatır mı?

Yaz gelince sıkı sıkıya sarıldığımız diyetlerin başrollerinden biri karpuz. İçinde bol bol su var zaten diye düşünüp her öğünümüzü onunla geçiriyor, karpuz diyeti denen ve mütemadiyen karpuz yemeyi gerektiren diyet programlarından bile medet umuyoruz.

Peki, ne kadar doğru yapıyoruz? Karpuz gerçekten zayıflatıyor mu?

Bir kere karpuzun %80'inden fazlası su, bu cepte. Ama ne yazık ki zayıflattığına dair bilimsel bir gerçek henüz yok. İdrar söktürüyor, bağırsaklarımızın sağlıklı bir şekilde işleyişine devam etmesini sağlıyor, evet. Fakat göz ardı ettiklerimiz var tam da bu noktada.

Mesela, karpuzun şeker oranı oldukça yüksek. Bu da sizin sürekli karpuz yiyerek zayıflayamayacağınız, hatta karpuz yemek konusunda aşırıya kaçarsanız kilo bile alabileceğiniz anlamına geliyor.

Böyle deyince de hemen endişelenip diyetteyken yediğiniz bütün karpuzlardan dolayı pişman olmayın tabii. Çünkü dediğimiz gibi, henüz karpuzun kilo vermeye mi almaya mı yardımcı olduğuna dair kesin bir bilgi yok.

Bu konuda verebileceğimiz tek tavsiye, diyette olsanız da olmasanız da her şeyi ölçülü bir şekilde tüketmeye özen göstermeniz gerektiği. Bir de tabii karpuz diyeti de dahil olmak üzere doktorunuza başvurmadan hiçbir diyet programına balıklama atlayıp kendi kafanıza göre aç kalmayın.

Deneyerek öğrenelim bonusu: Ortalama bir karpuz kaç lastikle patlar?

Karpuzu lastikle patlatan insanların hikayelerine daha önce de denk gelmişsinizdir mutlaka. Peki, bu durum gerçek mi? Karpuz, paket lastiğiyle patlatılabilir mi? Bunun için kaç paket lastiği gerekir? Sizin için araştırdık, gerçekleri gün yüzüne çıkardık. Karpuz ve lastiğin heyecan veren serüveni başlasın!


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

8

Recai Kaygusuz28 Temmuz 2016 20:05
En çok nerde yetişir dememişler tadı,şekli, büyüklüğü ve diyarbakıra has tohumu ,Dicle nehri kenarındaki Çakıllı milli topraklarda güvercin gübresi ile Kuyu karpuzculuğu metodu ile yetiştirilirse ağırlığı 75 kg olur . Diyarbakır karpuzlarının kabukları kalındır ve bu nedenle uzak diyarlara götürmeye müsaittir. Ayrıca ömründe bir kere bile diyarbakır karpuzu yemediğine iddaya girebilirim zira tadını bilseydin inan böyle konuşmazdın ;)
Yanıtla
Recai Kaygusuz28 Temmuz 2016 20:05
En çok nerde yetişir dememişler tadı,şekli, büyüklüğü ve diyarbakıra has tohumu ,Dicle nehri kenarındaki Çakıllı milli topraklarda güvercin gübresi ile Kuyu karpuzculuğu metodu ile yetiştirilirse ağırlığı 75 kg olur . Diyarbakır karpuzlarının kabukları kalındır ve bu nedenle uzak diyarlara götürmeye müsaittir. Ayrıca ömründe bir kere bile diyarbakır karpuzu yemediğine iddaya girebilirim zira tadını bilseydin inan böyle konuşmazdın ;)
Yanıtla
Zehra Duman2 Mayıs 2016 23:07
en güzeli dilimleyip sıyırmak
Yanıtla
Ekin Çubukçu12 Şubat 2016 12:37
Pasta kesimi güzel
Yanıtla
Ekin Çubukçu12 Şubat 2016 12:36
Ama bu şeilde karpuzdaki çekirdekler kaliyor. Ben dilim halinde kestiğim karpuzların çekirdeklerini çikarır sonra tabaklara keserim.
Yanıtla
Ayşegül7 Eylül 2015 15:42
Bana da bu kesim biraz zor gibi geldi :) Biz iki kişiyiz,bu miktar çok olur :)
Yanıtla
Çağrı20 Temmuz 2015 15:51
Siz karpuzu getirin biz yeriz önemli mi yani
Yanıtla

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?