Tereyağı yerine margarin de kullanabilirsiniz.
Şekerpare Tarifi
Pastanelerin vitrinlerinde üzeri nar gibi kızarmış o nefis şekerpareleri sevmeyen yoktur. Tatlı tariflerinin en güzellerinden bu şekerpare tarifleri çatalı dokundurduğunuz an dağılır, damakta çok nefis bir tat bırakır. Hafif şerbetiyle, nefis görüntüsüyle şerbetli tatlıların harikalarından şekerpare tarifi hep bir başkadır. Gelin bugün kalorisini bir kenara bırakalım ve tam da o pastane şekerpareleri gibi enfes şekerpareleri evimizde hazırlayalım. "Şekerpare şerbeti sıcak mı dökülür soğuk mu?" gibi şekerpare yapmanın püf noktalarını da sizlere anlatalım.
Dokusu, kıvamı, hafifliğiyle en favori şerbetli tatlınız olmaya aday! Tam ölçüleri ve püf noktalarıyla her denemenizde aynı sonucu almanız da garanti. Karşınızda pastaneleri kıskandıracak lezzetiyle şekerpare tarifi! Özellikle iftar sofralarının en sevilen ramazan tatlısı diyebileceğimiz şekerpare tariflerini hazırlarken dilerseniz içerisine limon kabuğu, portakal kabuğu ve vanilin gibi farklı malzemeler de ilave edebilirsiniz. Özellikle en sevilen ramazan tatlılarından şekerpare, iftar sofralarında misafirlerinizin çok seveceği bir tatlı. Sofralar hazır, çaylar demlendiyse, şekerpareler fırından çıkmaya ve şerbetiyle buluşmaya hazır. Şekerpare yapımı çok basit ama aman diyelim şerbetler soğuk, tatlınız sıcacık olsun. Afiyetler olsun!
KAÇ
KİŞİLİK
1 büyük tepsi
HAZIRLAMA
SÜRESİ
15 dakika
PİŞİRME
SÜRESİ
20 dakika
Malzemeler
- 4 su bardağı un
- 5 tepeleme yemek kaşığı irmik
- 180 gram oda sıcaklığında tereyağı (13 yemek kaşığı)
- 2 adet yumurta (1 yumurta sarısı ayrılacak)
- 1 su bardağı pudra şekeri
- 1 paket kabartma tozu
Şerbeti için:
- 3,5 su bardağı toz şeker
- 3,5 su bardağı su
- 2-3 damla limon suyu
Üzeri için:
- 1 adet yumurta sarısı
Şekerpare Tarifinin Püf Noktası
Şekerpare yapmanın püf noktalarından da hemen söz edelim: Şekerpare hamurunu çok cıvık yapmamaya özen gösterin. Ele yapışmayan yumuşacık bir kurabiye hamuru gibi düşünebilirsiniz kıvamını. Dilerseniz tereyağı yerine aynı oranda margarin de kullanabilirsiniz. Lezzetlendirmek için içerisine vanilin, limon veya portakal kabuğu da ilave edebilirsiniz. Şekerparelerin erimemesi için mutlaka fırından alınca 3-4 dakika oda sıcaklığında dinlendirin. Ardından şerbetini azar azar verin.
Nasıl Yapılır?
Şekerparenin şerbet için gerekli malzemeleri bir tencereye aktarın. Şeker eriyip su kaynamaya başladıktan sonra birkaç damla limon suyu ilave edin. Şerbetiniz hazır! Ocaktan alıp soğumaya bırakın.
Şekerpare hamuru için gerekli olan un ve irmik hariç tüm malzemeleri bir kaba aktarın ve güzelce karıştırın.
Ardından irmiği ilave edin.
Unu da ekleyin.
Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edin.
Hazırladığınız hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. Yağlanmış tepsiye oval şeklini vererek dizin. Üzerine yumurta sarısı sürün ve bir çatal ile üzerine şekil verin.
Üzerine yumurta sarısı sürün ve bir çatal ile üzerine şekil verin.
Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında şekerparelerinizi 20 dakika kadar pişirin. Fansız ayar kullanın, pişme süresi fırınınızın performansına göre değişebilir bu nedenle kontrollü pişirin.
Ardından fırından şekerparelerinizi alın. Oda sıcaklığında 3-4 dakika kadar dinlendirin. Soğuk şerbeti, sıcak şekerparelerin üzerine azar azar gezdirin. Dağılma riskini bu şekilde azaltmış olursunuz. Şerbeti birden dökmeyin. Azar azar verin.
En az 2 saat kadar dinlendirip şekerpare tatlısını servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Şekerpare Pişirme Önerisi
Şekerpare Tarifinin Servis Önerisi
Dilerseniz üzerine Antep fıstığı, ceviz, badem, Hindistan cevizi serpiştirerek süsleyebilirsiniz.
Şekerpare Hamuru Sert Olursa Ne Yapılır?
Şekerpare hamuru ele yapışmayan bir kıvamda olmalı. Eğer hamuru sert olursa piştikten sonra da şerbetini dökseniz dahi sert olabilir.
Şekerpare Şerbette Ne Kadar Bekler?
Şerbetini döktükten sonra şekerpareyi en az 2 saat oda sıcaklığında bekletmelisiniz.
Şekerpare Şekli Nasıl Yapılır?
Hazırladığınız hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak oval şeklini verebilir ya da yuvarlak şekilde hazırlayabilirsiniz. Üzerine yumurta sarısı sürün ve bir çatal ile üzerine şekil verin.
Şekerpare Şerbeti Ne Kadar Sürede Çeker?
Fırından çıkan şekerpare kurabiyelerin üzerine soğuk şerbet döktükten sonra hemen servis edilmez. Şerbetini çekmesi için en az 1 saat beklemeniz gerekir. Şekerparelerin şerbeti tamamen çekmesi için ideal süre 2 saat sonra servis etmektir. Misafirlerinize şekerpare tatlısı hazırlamadan önce şekerparelerin şerbette dinlenme süresini de hesaplamak gerekir.
Şekerpare Nasıl Servis Edilir?
Üzerine fındık eklemeden pişen şekerparenin üzerine toz Antep fıstığı serperek servis edebilirsiniz.
Şekerpare Nasıl Süslenir?
Şekerpareyi klasik olarak süslerken fındık kullanılır. Hamurlara şekil verip fırına dizdiğiniz aşamada her hamurun ortasına fındık konur. Fındıklar fırında hamurla birlikte pişince daha da lezzetlenir. Eğer fındık kullanmak istemezseniz arzuya göre badem de kullanılabilir. Pişirirken hamurların üzerini sade bırakırsanız piştikten sonra şerbetini ekleyip üzerine toz Antep fıstığı ya da Hindistan cevizi de serperseniz çok yakışır.
Şekerpare Kaç Kalori?
1 porsiyon (8 kişilik) şekerpare 650 kaloridir. Daha detaylı bilgi için şu içeriğimize de mutlaka göz atın: Şekerpare Kaç Kalori?
Şekerpare Nasıl Saklanır?
Şekerpareyi 3 farklı şekilde saklayabilirsiniz:
- Şekerpareyi kısa sürede yiyecekseniz oda sıcaklığında bekletmeniz yeterli olacaktır. Oda sıcaklığında ortalama 1-2 gün boyunca tatlınız tazeliğini korur.
- Şekerparelerinizi daha uzun süre muhafaza etmek isterseniz buzdolabından destek alabilirsiniz. Bunun için şekerpareleri dağıtmadan bir kabın içine tek sıra olacak şekilde yerleştirin. Üzerini bir kapakla ya da streç filmle kapatıp buzdolabına kaldırın. Bu şekilde şekerpare tatlınız 1 haftaya kadar tazeliğini koruyacaktır.
- Dah da uzun süre saklamaya ihtiyacınız varsa şekerpareleri buzluğa/derin dondurucuya uygun bir kaba, tek sıra olacak şekilde dağıtmadan yerleştirin ve buzluğa kaldırın. Buzlukta şekerpareleriniz yaklaşık 2-3 ay bozulmadan kalacaktır. Yemeye karar verdiğinizde de buzluktan çıkarıp oda sıcaklığında çözünmesini beklemeniz yeterli.
Şekerpare Hamuru Neden Dağılır?
Yaptığınız şekerparenin hamuru çiğken ya da pişirip şerbetini verdikten sonra dağılıyorsa şu adımlara yeterince dikkat etmiyor olabilirsiniz:
- Yeterince yağ kullanmıyor olabilirsiniz. Tarifte belirtilen miktarda yağ eklediğinizden emin olmalısınız. Aksi halde şekerpare hamurunuz dağılacaktır.
- Unu fazla koyuyor olabilirsiniz. Uyguladığınız tarifte yazan un miktarından fazlasını kullanırsanız şekerpare hamurunuz sertleşecektir. Bu da dağılma, kolay şekil verememe gibi sorunlar yaşamanıza neden olur.
Şekerpare hamurunu yeterince yoğurmamış olabilirsiniz. Yaptığınız şekerpare hamurunu güzel yoğurmazsanız malzemeler birbiriyle harmanlanmayacak ve hamur dağılacaktır. - Şekerpareleriniz piştikten sonra dağılıyorsa fırının sıcaklığını doğru ayarlamamış olabilirsiniz. Eğer hamurunuz aşırı sıcağa aniden maruz kalırsa hızlıca kuruyacak ve dağılacaktır. Fırını doğru sıcaklıkta ayarladığınızdan emin olmalısınız.
- Şerbeti döktükten sonra şekerpareleriniz dağılıyorsa şerbetiniz sıcak kalmış olabilir. Şerbetiniz soğuk, şekerpareleriniz sıcakken şerbetini vermelisiniz.