Yemek.com
Dışarıdakilerden Çok Daha Nefis:

Profiterol Tarifi

Çikolata tutkunlarını mutlu edecek nefis bir tatlı olan profiterolu bu tarifle yapmak çok kolay!

Pataşu ya da şu hamuru olarak da bilinen, hamurları fırında puf gibi kabartıp içlerini dolduracak kremayı sabırsızlıkla beklerken, bir yandan bitter çikolatalı sosunu hazırlıyoruz. Kaşık kaşık yemek isteyeceğiniz profiterol tarifini; ince çekilmiş fındık, fıstık, ceviz içi ve muz gibi meyve dilimleriyle süsleyip daha da lezzetli hale getirebilirsiniz. Pastanelerde yemeye alışkın olduğunuz bu enfes tatlıyı evinize taşıyarak nefis mi nefis bir profiterol tarifi hazırlıyoruz. Üstelik bu yemek tarifinin yapımı da sandığınız kadar zor değil.

Kökeninin Fransız mutfağı olan profiterol, yapımı biraz zahmetli gibi görünse de sevdiklerinizi ve kendinizi ödüllendirmenin çok iyi bir yolu. Profiterol hamurunu da profiterol kremasını da tarifimizde anlatacağımız resimli adımlarla bir bir uyguladığınızda nefis sonuçlar elde edeceğinize eminiz. Şimdiden ellerinize sağlık diyor ve sizi kolay profiterol tatlısı tarifimize buyur ediyoruz.

Profiterol tarifi videosu:
KALORİ:1 adet için124/kcal

1 adet için;

  • 3 gram protein
  • 12 gram karbonhidrat
  • 7 gram yağ
*Bu değerler kullandığınız malzeme cinsine ve ölçülere göre değişiklik gösterebilir. Uygulayacağınız diyet planlarınızda uzman desteği almanızı tavsiye ederiz.

KAÇ
KİŞİLİK

20 adet

HAZIRLAMA
SÜRESİ

30 dakika

PİŞİRME
SÜRESİ

40 dakika

Bu tarif Yemek.com şefi tarafından üretilmiştir.

Malzemeler

Hamuru İçin:

  • 1/2 paket margarin (125 gram)
  • 1 su bardağı su
  • 1 su bardağı un
  • 3 adet yumurta (oda sıcaklığında)

Kreması İçin:

  • 500 mililitre süt (2,5 su bardağı)
  • 1,5 çay bardağı toz şeker
  • 3 yemek kaşığı un
  • 1 adet yumurta
  • 1 paket vanilin (veya vanilya çubuğu)

Çikolata Sosu İçin:

  • 220 gram bitter çikolata
  • 200 gram krema (1 kutu)

Eksik malzemeleri indirimli tamamlamanın kolayı var.

Et, sebze, meyve, baharat ya da ihtiyacın olan ne varsa; hem taptaze, hem sürpriz indirimlerle Yemeksepeti Market ve Yemeksepeti Mahalle ile yanında, eksik malzemelerin dakikalar içinde kapında!

Profiterol Tarifinin Püf Noktası

Soğumuş olan hamurun üzerine her bir yumurtayı teker teker ekleyin ve her seferinde yumurtaları güzelce yedirerek yapışkan bir hamur elde edin.

Nasıl Yapılır?

  1. Kremasını hazırlamak için; bir sos tenceresine süt, toz şeker, un ve yumurtayı ekleyip orta ateşte koyu bir kıvam alana kadar sürekli olarak karıştırın.

  2. Koyulaşan kremaya vanilin ilave edip karıştırın, ocaktan alın ve oda sıcaklığına geldikten sonra sıkma poşetine doldurup, en az 1 saat buzdolabında bekletin.

  3. Profiterol hamuru için; öncelikle fırını 180 dereceye ayarlayın. Derin bir sos tenceresine su ve margarini alıp karıştırarak kaynatın.

  4. Üzerine unu ekleyip sürekli olarak karıştırarak dibine hamur yapışmaya başlayana kadar, yaklaşık 4-5 dakika pişirin. Dibi yapışmaya başlayan hamuru bir kaseye alın ve 15 dakika oda sıcaklığında soğutun.

  5. Soğumuş olan hamurun üzerine her bir yumurtayı teker teker ekleyin ve her seferinde yumurtaları güzelce yedirerek yapışkan bir hamur elde edin. Bu hamuru varsa sıkma poşetine alın, daha kolay şekil vermek için yaklaşık 15 dakika daha dinlendirin.

  6. Bekleyen hamurdan pişirme kağıdı serili fırın tepsisine aralarında biraz boşluk olacak şekilde ceviz büyüklüğünde toplar sıkın ya da kaşık yardımıyla dökün. Parmağınızın ucunu ıslatıp hamurların üzerindeki çıkıntıları düzeltin ve fırına alıp, piştiği süre boyunca kapağını hiç açmadan; yaklaşık 40 dakika pişirin.

  7. Pişen profiteroller oda sıcaklığına geldikten sonra alt kısmından bıçakla delik açın ve hazırladığınız kremayı içine sıkın. Bunun yerine arasını kesip krema da doldurabilirsiniz.

  8. Çikolata sosu için; küçük parçalara ayırdığınız bitter çikolatayı benmari usulü eritin. Üzerine krema ilave edip güzelce karıştırın. Hazırladığınız çikolata sosunu profiterollerin üzerine dökün.

  9. Son olarak file Antep fıstığı gezdirip servis edin. Afiyet olsun!

Profiterol Tarifinin Servis Önerisi

Üzerine çikolata sosu döküp, file Antep fıstığı serpiştirerek servis edebilirsiniz.

Faydalı Bilgiler: Ev Yapımı Profiterol Nasıl Yapılır?

Ev yapımı profiterol yapmak için öncelikle hamurunu hazırlamalısınız. Bunun için su, tereyağı, tuz ve toz şekeri bir tencerede kaynama noktasına getirin. Ardından unu ekleyerek sürekli olarak karıştırın. Toparlanan hamuru ocaktan alıp bir kaseye alın ve oda sıcaklığında, ara ara hamuru karıştırarak soğutun. Ardından yumurtaları birer birer ekleyerek dinlenmiş ve soğumuş olan hamura yedirin. Hamur, yumurtalarla tamamen karıştıktan sonra elastik ve yapışkan bir hamur elde etmiş olacaksınız. Bir kaşık ile harçtan aldığınızda kıvamlı olması gerekir. Yumurtalar ile kıvam alacağı için büyüklüğüne göre kıvamı da değişecektir. Bu yüzden yumurtaları eklerken kontrollü olmakta fayda olacaktır. Gerekirse yumurta akından 5-10 gram eksik ekleyip doğru kıvamı yakalayabilirsiniz. Sıkma poşetine alıp pişirme kağıdı serili fırın tepsisine ceviz büyüklüğünde parçalar sıkın. Önceden ısıtılmış fırında güzelce pişirin. Ardından pastacı kreması ve çikolata sosunu hazırlayıp, servis edin.

Faydalı Bilgiler: Gerçek Profiterol Nasıl Yapılır?

Evde gerçek profiterol hamuru yapmak istiyorsanız pastane vitrinlerinde gördükleriniz kadar güzel profiterol nasıl yapılır konusunda bildiğimiz tüm püf noktalarını açıklıyoruz. Gerçek profiterol tatlısı için öncelikle iyi bir hamur hazırlamalısınız. Bunun için Fransız usulü bir hamur olan şu hamuru yapmanız gerekir. Daha sonra leziz mi leziz bir pastacı kreması hazırlamalısınız. Son olarak üzerine bol çikolatalı ve kıvamlı bir çikolata sosu döktünüz mü tamamdır.

Faydalı Bilgiler: Tüm Püf Noktalarıyla Profiterol Nasıl Yapılır?

Profiterolü tıpkı pastanelerde yedikleriniz gibi ustaca hazırlamak istiyorsanız birkaç püf noktasını mutlaka bilmenizde ve uygulamanızda fayda var. Gerçek adı ''Cream puff'' olan ve Fransız mutfağının en önemli reçetelerinden olan Pâte à Choux yani diğer adıyla şu hamurunun temelinde şekillenen bu çok özel tarifin tüm detaylarını şuradan kolayca öğrenebilirsiniz: Ustalarını Bile Kıskandıracaksınız: Tüm Püf Noktalarıyla Profiterol Nasıl Yapılır?

Faydalı Bilgiler: Profiterol Hamurunun Sönmemesi İçin Ne Yapılır?

Hamurundan kremasına, hatta çikolata sosuna, profiterolü tam kıvamında hazırlamak için her aşamasını özenle yapmalı, tam kıvamında enfes bir lezzet hazırlamak için özellikle hamurunun yapımına ayrı bir önem vermelisiniz. Yaptığınız hamurun piştikten sonra sönmemesi içinse şu yazımızdaki püf noktaları mutlaka bilmelisiniz: Profiterol Hamurunun Sönmemesi İçin Ne Yapılır?

Profiterol Kaç Kalori?

1 adet profiterol 124 kaloridir.