Mıhlama Tarifi
Lezzetini gerçek Trabzon peyniri ve ince mısır unundan alan mıhlama, (muhlama diye de bilinir, Trabzon tarafında kuymak ismiyle yapılır) Karadeniz’e gitme sebebiniz olmasın.
Doğru ürünleri bulduktan sonra ve tarifi de doğru bir şekilde uyguladıktan sonra evde de mıhlama ya da diğer adıyla kuymak hazırlayıp, kahvaltı sofranızı şölene çevirebilirsiniz. Ekmekler kesilsin, çay demlensin.
KAÇ
KİŞİLİK
4 kişilik
HAZIRLAMA
SÜRESİ
20 dakika
PİŞİRME
SÜRESİ
20 dakika
Malzemeler
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 2 yemek kaşığı mısır unu
- 1 su bardağı su
- 1 su bardağı Trabzon peyniri
Mıhlama Tarifinin Püf Noktası
Nasıl Yapılır?
Tereyağını sahana aktarın. Kısık ateşte fokurdayana kadar eritin.
Azar azar mısır unu ekleyip, tahta bir kaşıkla mısır ununu kavurmaya başlayın.
Mısır unu renk aldığında suyu ilave edin.
Kaynayan suda şişen mısır ununa tel tel ayırdığınız Trabzon peynirini katıp, karıştırın.
Mıhlamayı aralarda karıştırarak kısık ateşte pişirin.
Tereyağı üzerine çıkıp, renk aldığında ocaktan aldığınız mıhlamayı bekletmeden sıcak olarak servis edin. Sevdiklerinizle paylaşın.
Mıhlama Pişirme Önerisi
Mıhlama Tarifinin Servis Önerisi
Mıhlama ve Kuymak Aynı Şey Mi?
Muhlama diye de anılan mıhlama tarifi Karadeniz'in en sevilen kahvaltılık lezzetlerinden biri. Yöreden yöreye farklı isimlerle ve birkaç malzeme farklıyla hazırlanan mıhlama, Trabzon'da kuymak ismiyle biliniyor. Mıhlama tarifleri ise Rize ile özdeşleşmiştir. Bu iki tarifi yaparken malzemelerin miktarı ve dolayısıyla lezzet yoğunluğu da değişir. Kuymakta öne çıkan lezzet mısır unu iken, mıhlamada ana malzeme peyniridir. En belirgin fark, kuymakta öne çıkan malzeme mısır unu iken, mıhlama da asıl malzeme peynirdir.