Yemek.com

Tereyağdan Kaymağa, Yoğurttan Peynir Yapımına: Çiğ Süt Nasıl Kullanılır?

24 Nisan 2018

Önemli not: Evde yapmak istediğiniz yoğurt, peynir, tereyağı gibi süt ürünlerini hazırlarken güvenilir, sağlıklı, taze ve temiz içerikli olduğuna emin olduğunuz yerlerden çiğ süt temin etmeye özen gösterin. Eğer böyle bir süte erişiminiz yoksa ya da o sütlerin tazeliğinden ve güvenliğinden emin değilseniz bu ürünleri hazırlarken taze günlük süt veya pastörize süt kullanabilirsiniz.

Evde kendi süt ürünlerinizi hazırlamak istediğinizde çiğ sütlere gidiyor elimiz. Pastörize edilmemiş süt olarak da bilinen çiğ sütler, evde mutlaka kaynatıldıktan sonra kullanılmalı. Temiz ve güvenilir bir yerden temin ettiğiniz çiğ sütleriniz varsa evde kendi el emeğinizle peynir, yoğurt, tereyağınızı yapmak aslında çok basit.

Çiğ süt nedir? Çiğ sütle hazır süt arasında ne gibi bir fark var?

Söz konusu çiğ süt olduğunda hepimizin aklında birçok soru işareti oluşuyor. Bu soruların cevaplarını verelim önce dilerseniz. Çiğ süt, yeni sağılmış ve herhangi bir işlemden geçmemiş süt türüne verilen addır. Taze süt, çiğ süt olarak bilinir. Evlerdeki basit pastörizasyonla tüketilebilecek kıvama gelirler. Çiğ sütle hazır süt arasındaki fark ise hazır sütler, çiğ sütlerin içerisindeki zararlı organizmaların yok edilmesi için ısıya tabi tutulmuş ve bir nevi şoklanmış süt çeşididir. Bu da pastörize sütlerin tüketimini daha güvenilir hale getiriyor. Bu nedenle güvenilir bir yerden çiğ süt almak çok çok önemli.

İkisi arasındaki farkla ve daha fazla detay için sizi şuraya alalım: Yıllardır Tartışma Konusu: Çiğ Süt mü İçmeli, Hazır Süt mü?

Çiğ süt hakkındaki sorularınızın da cevabı burada: 4 Maddede Çok Konuşulan Çiğ Süt Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Çiğ süt kaynatılmadan içilir mi? Çiğ süt kaç gün dayanır?

Yeri gelmişken bahsedelim. Akıllarda ''Çiğ süt kaynatılmadan içilir mi?'' gibi bir soru geziyor. Çiğ sütü sağlığınız açısından mutlaka kaynatarak tüketmenizi öneririz.

Tüm şartlara uygun bir şekilde saklanırsa çiğ sütler kaynatılmadan buzdolabında 2 gün kadar dayanabiliyor. Ancak tüm saklanma şartları uygun değilse 1 gün içerisinde bozulabiliyor. Çiğ sütünüzü hemen kullanmayacaksanız ağzı sıkıca kapalı bir cam ya da plastik şişenin içerisinde buzdolabında saklamanızı öneririz.

Çiğ sütten yoğurt yapımı

Sıra geldi ondan nefis yoğurtlar hazırlamaya. Önce bir tülbentten sütünüzü geçirin ve varsa yabancı maddelerden arınmasını sağlayın. Sütünüzü ocağa alın ve ev ortamında kısa süreli bir pastörize etme işleminden geçirmek için kollarınızı sıvayın. 10 dakika kadar tahta kaşıkla güzelce karıştırarak fokurdama noktasına gelmesini sağlayın.

Kaynamaya başlayınca 10 dakika daha kaynatın ve ardından oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra mayasını ilave edin ve güzelce karıştırın. Üzerini kapatın ve etrafını bez yardımıyla sarın. Oda sıcaklığında mayalandırmayı bırakın. Mayalandıktan sonra dolaba kaldırın ve soğumaya bırakın.

Tüm püf noktaları için sizi şuradan alalım: Tam Kıvamında Tutsun, Uzun Süre Dayansın: Evde Yoğurt Yapma Rehberi

Çiğ sütten peynir yapımı

Çiğ sütten yapılabilecek en güzel ikinci şey ise kesinlikle peynir. Evde kendi peynirinizi lezzetli bir şekilde yapmak istiyorsanız ihtiyacınız olan şeyler; limon ya da sirke ve de çiğ süt. Bu malzemeler elinizdeyse hazırsınız demektir. Aldığınız sütü yoğurt yapımında da anlattığımız üzere önden bir kaynatın. Ardından kaynatma aşamasındayken içerisine sirke ya da limon suyu ilave ederek küçük parçalar halinde kesilmesini sağlayın.

Parçaları toparlayın ve bir tülbentin üzerine alın. Fazla suyunun süzülmesi için üzerine ağırlık altına da süzgeç koyarak bekletin. Ardından da afiyetle tüketin.

Kaşar peyniri ve başka peynir çeşitleri yapımı, tüm püf noktalarıyla burada: Hem Daha Ekonomik Hem Daha Sağlıklı: Yeni Başlayanlar İçin Evde Peynir Yapımı

Çiğ sütten tereyağı yapımı

Kahvaltılarımızı şenlendiren tereyağını yapmak da aslında çok kolay. Sütünüzü her kaynattığınızda üzerinde biriken kaymak şeklindeki tortuları bir köşeye alın. Bunlar nefis tereyağının püf noktası. Bu ayırdığınız kaymakları soğuk su ile mikser yardımıyla güzelce çırpın. Çırptıkça su altta kalacak ve kıvamı yoğunlaşmaya başlayacaktır.

Ardından koyulaşan kısmı bir kabın içerisine aktarın ve dilerseniz karabiber, sarımsak ya da aromatik otlar gibi farklı malzemelerle tatlandırın. Soğuttuktan sonra afiyetle tüketebilirsiniz.

Tereyağı hakkında tüm bilmeniz gerekenleri ise şöyle bıraktık: Tarihi, Faydaları ve Yapılışıyla Sıcak Ekmeğin Kardeşi, Pilavın Kadim Dostu: Tereyağı

Çiğ sütten kaymak ve krema yapımı

Sütten şahane bir krema elde etmek de mümkün. Sütün üzerinde oluşan tortular diğer adıyla kaymakları bir yere toplayıp birkaç dakika çırpın. Pürüzsüz hafif akışkan bir kıvam alınca çırpmayı bırakın. İşte bu kadar! Süt kremanız hazır. Daha şekerli, dışarıda satılan kaymaklardan elde etmek istiyorsanız da krema süt ve nişastayı bir tencerenin içerisinde pişirip kıvamını yoğunlaştırın. Ardından bir geniş borcamın içerisine yayın ve buzdolabında dinlendirin. Dilimleyerek rulo halinde sarın ve afiyetle tüketin.

Girişteki önemli notumuzu bu ürünleri hazırlarken unutmayın.