Yeşil Çay

Yeşil Çay

Favorilerime
Ekle

"Camellia sinensis" olarak bilinen çay bitkisinin yapraklarından elde edilen yeşil çayın geçmişi oldukça eskiye dayanmaktadır. Milattan önce 3000 yılına kadar uzanan bir geçmişi olduğu rivayet edilen yeşil çayın Çin’de, Japonya’da ve Hindistan’da tıbbi amaçlarla kullanıldığı bilinmektedir. Yeşil çayın ana vatanı ise tıpkı Camellia sinensis bitkisinden üretilen beyaz çay gibi Çin’dir. Öyle ki; eski çağlarda, Çin’de önceleri sadece yeşil çay kullanılmıştır. İlerleyen zaman içinde, yeşil çayın fermente edilmesi ile siyah çay elde edilebildiği keşfedilmiştir.

Yapılan bilimsel araştırmalarla; yeşil çayın sağladığı bilimsel faydalara her gün bir yenisi eklenmektedir.

Yeşil çayın bileşenleri nelerdir?

Yeşil çayın bileşenlerinde; kateşinler, epigallokateşin gallat (EGCG) yani flavonoidler ve polifenoller vardır. Yeşil çay ayrıca; selenyum, krom, manganez ve çinko ile E vitamini ihtiva eder. Güçlü bir antioksidan olan yeşil çayda; phytochemical bileşikler karotenoidler, tokoferol, askorbik asit yani C vitamini ve mineraller bulunur.

Yeşil çayın faydaları

-Yeşil çay içeriğinde bulunan polifenoller ile kötü kolesterolü düşürür; iyi kolesterolü yükseltir.

-Güçlü bir antioksidan kaynağı olan yeşil çay kansere karşı korur. Yeşil çaydaki polifenoller, kanserli hücrelerin çoğalmasının durmasına yardımcı olur.

-İçeriğinde bulunan E vitamini ve antioksidanlar ile cilde ve saçlara fayda sağlar.

-Kandaki insülin seviyesini dengeleme özelliği olduğu için zayıflamak isteyenlere yardımcı olur. Ayrıca çeşitli araştırmalar, yeşil çayın bileşenlerinde bulunan epigallokateşin ile vücuttaki yağ yakımını hızlandırdığını ortaya koymuştur; bu yüzden diyet yapanlara önerilmektedir.

-Kalp sağlığına iyi gelir. Yeşil çay içenler, içmeyenlere göre kalp hastalıklarına yakalanma konusunda daha az risk taşır.

-Diş çürüklerini önleyerek diş eti hastalıklarına karşı koruma sağlar.

Yeşil çay nasıl demlenir?

Yeşil çaydan maksimum fayda sağlamak için çayın nasıl demlenmesi gerektiği de büyük önem taşır. Yeşil çayın salınımını hızlandıracağı için bakır, çelik ya da cam demliklerdense porselen demliklerin tercih edilmesi önerilmektedir. Yeşil çay demlerken içme suyu kullanılmalıdır. Porselen demliğe konulan yeşil çayı demlemek için öncelikle su 60 ila 80 derece arasında ısıtılmalıdır. Çay demlemek için genellikle kaynar su kullanılır. Ancak yeşil çay demlerken kaynar su kullanmak kesinlikle yanlıştır. Çünkü kaynar su, yeşil çayın besin değerlerini düşürecek, tadını bozarak acılaştıracaktır. Bu yüzden; porselen demliğe konulmuş yeşil çayın üzerine kaynama noktasına ulaşmamış sıcak su ilave edilmelidir. Yeşil çay, bir dakika ile üç dakika arasında demlenir. Bu süreden sonra, yeşil çay yapraklarının demlikten çıkarılması tavsiye edilmektedir. Aksi halde, demlikte kalan yapraklar, yeşil çayı acılaştırabilir. Yeşil çay demlendikten sonra bal, beyaz ya da esmer şekerle tatlandırılmadan sade bir şekilde içilmelidir.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?