Yeşil Kahve

Yeşil Kahve

Favorilerime
Ekle

Kahve, kökboyasıgiller familyasının coffea cinsinde yer alan bir ağaç türüdür. Bu ağaç kırmızı renkte kahve meyveleri verir. Kahve kirazı da denilen bu meyvenin içinde iki adet çekirdek yer alır. Bu çekirdeklerin, çeşitli dış katmanlarının çıkarılması ve ardından kavrulmasıyla siyah kahve çekirdekleri elde edilir. İşlendikten sonra kavrulmayan kahve çekirdekleri ise yeşil kahve olarak adlandırılır.

Yeşil kahve nerede yetişir?

Kahve ağacının kavrulmayan çekirdeğinden elde edilen yeşil kahve, genel olarak; Yengeç ve Oğlak Dönencesi arasında, tropikal iklimli bölgelerde yetiştirilmektedir. Kahvenin yetiştirilebilmesi için; sıcaklığın 18-24 derece arasında olması ve tarımın yapılacağı bölgenin bol yağış alması gereklidir. Bu koşulların sağlanamadığı, sıcaklık değişimlerinin, aşırı soğuk nedeniyle meydana gelen don olaylarının görüldüğü bölgelerde kahve yetiştirilemez. Bu nedenle, kahve dünyanın sınırlı bölgelerinde yetiştirilebilmektedir. Ülkemiz de kahve tarımı için uygun koşullara sahip olmayan bölgeler arasında yer alır. Brezilya, kahve üretiminde dünya birincisidir. Brezilya’yı Vietnam ve Kolombiya izler.

Yeşil kahvenin faydaları nelerdir?

Yeşil kahve, içerdiği klorojenik asit ve kafein ile yağ yakımını hızlandırarak zayıflamaya yardımcı olur. Serbest radikallerin zararlı etkilerini önler; böylece yaşlanmayı geciktirir.

- Metabolizmayı hızlandırır.

- Enerji vererek halsizliği ve yorgunluğu önler.

-Diyabet riskini azaltmaya yardımcıdır. Ayrıca şeker hastalığına yakalanma riskini de düşürür. Genetik şeker hastalığından korunmaya yardımcı olur.

-Yeşil kahve, yeşil çay gibi çok güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Bu özelliği ile vücudun bağışıklık sistemini korur ve hastalıklara yakalanma riskini azaltmaya yardım eder.

Yeşil kahve nasıl pişirilir?

Yeşil kahve, siyah kahve gibi kavrulmadığından pişirme yöntemi de farklıdır. İçerdiği vitamin ve minerallerle insan vücuduna büyük fayda sağlayan yeşil kahve çekirdekleri, pişirilmeden önce çekilmelidir. Ardından tıpkı Türk kahvesi gibi bir cezvede, içme suyu ile pişirilebilir. Yeşil kahvenin besin değerlerinin ölmemesi için pişirilme esnasında soğuk su kullanılmalıdır. Yeşil kahveden maksimum fayda sağlayabilmek amacıyla pişirirken kaynatılmaması önerilir. Kaynatmak yerine, güçlü olmayan bir enerji kaynağında (kısık ateşte) kısa bir süre ısıtılması tavsiye edilmektedir.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0 yorum yapılmış

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?