Ada Çayı

Favorilerime
Ekle

Latince adı salvia officinalis olan adaçayı, 30-70 cm. boylarında, menekşe renkli çiçekleri olan bir bitkidir. Korumak, muhafaza etmek, iyileştirmek anlamlarına gelen “salvia” kelimesi, adaçayının tıbbi faydalarına işaret eder. İçerisinde yer alan salvin, carnosol asiti ve cirsimaritin etken maddelerinin antibiyotik özelliği vardır.

Ada çayının faydaları

-İçimi hoş, tatlı ve yumuşak bir tadı olan adaçayı, hem toz hem de kurutulmuş yapraklar şeklinde kullanılabilir. Özellikle bademcik iltihabı, faranjit ve diş eti iltihaplarına iyi gelen, ayrıca koruyucu olarak da kullanılan adaçayı, kan damarlarını koruyarak beyin fonksiyonlarının azaldığı durumlarda tedavi edici olarak kullanılabilmektedir. Kafa derisi enfeksiyonlarında, yağlı saçlarda ve kepek sorunlarında da durulama suyuna katılarak kullanılması tavsiye edilir. Aynı zamanda beyazlayan saçlarda gözle görülür bir şekilde eski rengine kavuşma sağlamaktadır.

-Adaçayı; toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar, bronşit ve astım gibi hastalıkların belirtilerini hafifletir, idrar yolu enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılır, sakinleştirici ve stres azaltıcı etkisi vardır, karaciğeri temizler, menopoz sonrası belirtilerin azalmasına yardımcı olur, gargarası yapılarak diş eti iltihaplarını iyileştirir, bademcik iltihaplarına iyi gelir, boğaz ağrısını alır, ağız yaralarını iyileştirir ve safra kesesini çalıştırır.

Ada çayı nasıl kullanılır?

Ada çayının yapraklarının kurusu çay şeklinde içilebildiği gibi et yemeklerine koku ve lezzet katmak için de kullanılabilir. Avrupa mutfaklarında hamurlara konulan yağlara hoş koku vermesi için kullanıldığı gibi; tavuk, ördek, kaz ve av hayvanlarının kızartmalarında da kullanılmaktadır. Salamuradan etlerin marine edilmesine kadar farklı pek çok kullanım alanı vardır. Ayrıca, östrojen içermesi nedeniyle haşlanarak yapılan çayı kadınların göğüslerini büyütmede de yararlıdır. Diş eti iltihaplarına karşı hem koruyucu hem de tedavi edici olarak kullanılan adaçayı gargarasını her gün ağız temizliği sonrası bir defa kullanmak, ağızdaki bakterileri engellediği gibi ağız kokusuna karşı da birebirdir. Hazırlanan adaçayı gargarası üç gün bozulmadan muhafaza edilebilir. Yaklaşık bir su bardağı suya bir tatlı kaşığı taze adaçayı eklenip on dakika kadar demleyerek adaçayı gargarası elde edilebilir. Demleme sonrası bitki suyun içinde uzun süre bekletilmemelidir.

Ada çayının zararları nelerdir?

Ada çayı epilepsi hastaları; emziren ve hamile kadınlar tarafından kullanılmamalıdır. Fazla tüketilmesi halinde toksik etkiye neden olabildiği belirlenmiştir. İki haftadan uzun süreli kullanımı tavsiye edilmez.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?