Çiriş Otu

Favorilerime
Ekle

Zambakgiller familyasından gelen çiriş otu, beyaz çiçekleri ile tanınan çok yıllık otsu bir bitki türüdür. Pırasaya benzeyen yaprakları ile halk arasında dağ pırasası, kirkiş otu, kirgiç, yabani pırasa ve güllük gibi isimler ile adlandırılır. İçerisindeki vitamin ve mineraller ile hem ilaç olarak hem sebze olarak tüketilen çiriş otu; ülkemizde otlu peynire katılır ve İtalya’da Rignano Garganico ismi ile bilinen peynirin üretiminde kullanılır.

Çiriş otu mevsimi

Bir dağ sebzesi olan çiriş otu, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu’da yetişmesine rağmen en fazla Akdeniz ve Ege’de görülür. Yükseltiye bağlı olarak farklı boylarda olan sebze, havaların ısınması ile büyümeye başlar. Nisan ve mayıs ayları arasında yaprakları, genç sürgülü kısmı ile birlikte toplanarak halk pazarlarında ve manavlarda satılır.

Çiriş otu nasıl temizlenir? Nasıl saklanır?

Çiriş otunu temizlemek oldukça kolaydır. Çiriş yapraklarının birleştiği zar kısmı bıçakla sıyrılır ve dip kısmı kesilerek atılır. Sararan yaprakları seçilir, yapraklarının uçları sararmaya başlamışsa kesilir ve tek tek ayrılan çiriş yaprakları pırasa gibi iki, üç kez yıkanarak temizlenir. Temizlenen çiriş otları eğer saklanacak ise haşlanmadan buzdolabı poşetlerine konarak buzdolabında saklanabilir.

Çiriş otu nasıl tüketilir?

Çiriş otu mutfakta oldukça geniş bir kullanıma sahiptir. Genellikle ıspanağa benzer şekilde pişirilen sebzenin çorbası yapılır veya büyük büyük doğranarak zeytinyağlı yemek olarak hazırlanır. Aynı zaman bulgurlu çiriş otu yemeği, yumurtalı çiriş otu kavurması, pirinçli çiriş yemeği olarak pişirilir ve pilav yapımında da kullanılır.

Kendine has kokusu ve ete benzeyen tadı ile Boşnak böreğinin ana malzemesi olan çiriş otu, soğan ve peynirle karıştırılarak iç malzeme yapılabilir. Bitki haşlanarak da salata olarak tüketilebilir. Bununla beraber haşlanan çiriş otları turşu yapılarak saklanabilir. Halk hekimliğinde de kullanılan çiriş otu, kaynatılarak ve suyu süzülerek cilt bakımında da kullanılabilir.

Çiriş otunun faydaları nelerdir?

- Çiriş otu roka ve pirpirim otu gibi C vitamini acısından oldukça zengindir ve bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı vücudu korur.

- Çiriş otunun suyu sivilce ve egzama gibi hastalıklara karşı kullanılır.

- Çiriş otu adet düzensizliklerine iyi gelir.

Görselin kaynağı: http://www.yemekmutfak.com


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

2

Ayşe Yurtsever22 Mayıs 2018 09:23
Ahh çiriş olsada börek yapsak. Ben kahramanmaraşlıyım. Kahramanmaraş herkesin bildiğinin aksine doğuda değil, doğu akdenizdedir ve çiriş otu yapıştırıcı olarak sim sırma işinde kullanılır ve böreği yapılır. İlkbahar ve yaz aylarında ekmek tandırlarının vazgeçilmez otudur gözleme şeklinde böreği yapılır.
Yanıtla
nohci3 Ocak 2017 04:18
Biz ciris otundan kavrulmus sogan ve az cig yumurta ekleyip gozleme yapariz.ayrica salcali soganli bulgurlu bir corbasi yapilir benim memleketimde.
Yanıtla

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?