melisa otu

Melisa Otu

Favorilerime
Ekle

Yapraklarındaki hafif limon kokusuyla baharat olarak tüketilen melisa otu, halk arasında oğul otu, limon nanesi, temre otu ve kovan otu gibi isimlerle anılır. İyileştirici özellikleri ile halk hekimliğinde kullanılan bitki, farklı otlarla karıştırılıp tüketildiğinde zehirlenmelere yol açabilir.

Melisa otunun mevsimi ve saklanması

Akdeniz ikliminde yetişen melisa otu, bahar yağışları ile birlikte büyümeye başlar. Tarlalarda ve bahçelerde büyüyen bitki, güneş alan balkonlarda da yetiştirilebilir. Yaz mevsiminin başında büyümeye başlayan yaprakları çiçek açtıktan sonra kokusunu kaybedeceği için çiçekleri büyümeden yaprakları toplanır. Melisa otunu saklamak için toplanan yapraklar önce ayıklanmalı ve temizlenmelidir. Temizlenen yapraklar havadar, ışık almayan bir ortamda ince bir tabaka halinde serilerek kurutulur ve muhafaza edilir. Işığın yanı sıra nemden de olumsuz etkilenen melisa otu, rutubetli ortamlardan uzak tutulmalı ve bir yıldan fazla saklanmamalıdır.

Melisa otu nasıl kullanılır ve püf noktaları nelerdir?

Aromatik bir kokuya sahip olan melisa yaprakları taze iken çorbalara, balık yemeklerine ve salatalara eklenir. Melisa yaprakları özellikle yazın soğuk içeceklere katılır ve taze ya da kurutulmuş yapraklarından çay yapılır. Melisa çayı hava almayacak şekilde demlenmeye bırakılır ve balla tatlandırılarak içilir. Çay dışında melisa yaprakları ezilerek lapa yapılır ve yaprakların suyu ter kokusuna karşı kullanılır. Melisa otunun yapraklarından ve tomurcuklarından hazırlanan tonik ise cilt bakımında kullanılır. Bunun yanında melisa otundan çıkarılan yağ cilt bakımında ve kozmetik sektöründe kullanılır. Doğal melisa yağı suyla karıştırılıp içilebileceği gibi badem yağı gibi yağlarla karıştırılarak saçlara sürülür.

Melisa otunun faydaları nelerdir?

-Melisa otu üzüm çekirdeği yağı ve keten tohumu yağı gibi kalp sağlığını korur ve tansiyonu düşürür.

-İyileştirici özelliği ile şiddetli baş ağrılarına karşı kullanılır ve sinirleri yatıştırır. Gerginlik ve endişeye karşı yatıştırıcı özelliğe sahiptir. Özellikle mevsim geçişlerinde görülen ruhsal bunalıma karşı kullanılır.

-Akşamları içilen melisa çayı, uykusuzluğa iyi gelir.

-Melisa otu, semizotu ve tere otu gibi hafızayı güçlendirir ve zihne canlılık verir.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?