Çemen Otu

Favorilerime
Ekle

Baklagiller familyasından gelen çemen otu, 35-40 cm’ye kadar uzayan boyu ve sarı çiçekleri ile tanınan bitkidir. Küçük yaprakları ve gövdesi ile bir yıllık otsu bir bitki olan çemen otunun ana vatanı Ortadoğu’dur. Anadolu’da ise özellikle Yozgat ve Kayseri yöresinde yaygın bir şekilde tüketilen bitki; halk arasında “buy otu” ismi ile tanınır.

Çemen otu nerede bulunur?

Çemen otu temmuz ile eylül ayları arasında taze olarak semt pazarlarında ve manavlarda bulunabilir. Her yörede yetişmediği için taze olarak bulunamayan çemen otu, baharat şeklinde aktarlarda ve marketlerde satılır. Çemen baharatı ile hazırlanan çemen sosu ise marketlerden ve şarküterilerden alınabilir. Bunun yanında çemen otundan üretilen kapsüller, şifalı ürünler satan marketlerde ve eczanelerde bulunabilir.

Çemen otu nasıl tüketilir?

Çemen otu mutfakta oldukça geniş bir kullanıma sahiptir. Taze çemen yaprakları soslara katılır ve aromatik tadı ile et ve balık yemeklerine eklenir. Kurutulan çemen tohumları ise baharat olarak kullanılır. Baharat yapılan çemen tohumundan geri kalan kapçık kısımları da “Poy” denilen toz haline getirilir ve yemeklere eklenir.

Çemen baharatı ile hazırlanan çemen sosu ise ana malzeme olarak yemek ve çorba yapımında kullanılır. Bunun dışında turşulara da eklenen çemen otu, geleneksel halk hekimliğinde merhem olarak kullanılır. Bal ve tereyağı gibi malzemeler ile karıştırılan çemen otu, macun olarak da tüketilebilir. Halk hekimliğinde kurutulmuş çemen otundan çay hazırlanır.

Cilt bakımında da kullanılan çemen otu lapa haline getirilerek yüz maskesi yapılır. Çemen otunun yağı ise hem saç bakım yağı olarak hem masaj yağı olarak kullanılır.

Çemen otunun faydaları nelerdir?

- Çemen otu, mahlep ve malta eriği gibi kan şekerini düşürür ve kolesterolü düzenler.

- Böbrek hastalıklarına iyi gelen çemen otu, sindirim sistemini çalıştırmaya yardımcı olur.

- Çemen otu, zayıf bünyeli kişileri güçlendirmek için kullanılabilir.

Çemen otunun yan etkileri nelerdir?

Anne sütünü arttırdığı söylenen çemen otu emzirme döneminde kullanılacak ise doktora danışmadan tüketilmemelidir. Bunun yanında aşırı tüketim halinde ishal, mide bulantısı ve baş dönmesine neden olur. Kandaki potasyum seviyesini düşüren çemen otu, düzenli ilaç kullananlar tarafından dikkatli tüketilmelidir.

Görselin kaynağı: http://www.bitkiselkitap.com


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?