gelincik otu

Gelincik Otu

Favorilerime
Ekle

Gelincik otu, farklı iklimlere uyum sağlayabildiği için geniş bir coğrafyada yetişir. Halk arasında kültürel değere sahip olan gelincik otu, “ateş otu” ismi ile de bilinir. Gelincik otu, nahoş bir kokuya sahip olmasına rağmen oldukça faydalı bir bitkidir ve tıbbi amaçla kullanılır.

Gelincik otunun mevsimi ve saklanması

Gelincik otu doğada kendiliğinden yetişen bir bitkidir. Çayırlarda, tarlalarda ve yol kenarlarında mayıs ayında büyür. Haziran ve temmuz aylarında çiçek açar ve gelincik otunun çiçekleri ve yaprakları farklı şekillerde toplanır. Çiçekleri oldukça hassas olduğu için taç yapraklarının ezilmemesine ve birbirine değmemesine dikkat edilmelidir. Toplanan çiçekler kuru ve güneş alan bir ortamda ince bir tabaka halinde serilerek kurutulur. Kurutma işlemi sırasında çiçeklerin yapışmaması için çiçekleri çevirmek gerekir. Kuruduktan sonra kolay ufalanan çiçekler dikkatlice kavanozların içine yerleştirilir ve güneş görmeyen kuru bir ortamda saklanır.

Gelincik otu nasıl kullanılır ve püf noktaları nelerdir?

Şifalı bir bitki olan gelincik otu mutfakta farklı şekillerde tüketilir. Taze toplanan yaprakları yemek yapımında kullanılır. Gelincik otunun soğanla birlikte yumurtalı kavurması yapılır ve yaprakları börek benzeri hamur işlerine katılır. Mevsim sebzeleri ile birlikte salatası da yapılan gelincik otu köftelere eklenir. Gelincik otunun kurutulan çiçeklerinden çay yapılır. Gelincik çiçekleri kaynatılmadan önce bir gece su içinde bekletilir ve ertesi gün nane ile birlikte kaynatılır. Gelincik çiçeğinin tadı acı olduğu için şekerden ziyade bal veya pekmezle tatlandırılır. Halk arasında kültürel bir değere sahip olan gelincik çiçeği, yazın şurup olarak tüketilir. Bunun yanında kuru gelincik çiçekleri balla karıştırılıp yenilebilir.

Gelincik otunun faydaları

-Gelincik çiçeklerinden yapılan şurup sakinleştirici ve ferahlatıcı etkiye sahiptir.

-Vücudu rahatlatır ve melek otu gibi uyku problemlerine karşı kullanılır.

-Gelincik çayı öksürüğü keser ve soğuk algınlığına iyi gelir.

-Bronşit gibi hastalıklara karşı kullanılır ve solunum yolu rahatsızlıklarına karşı iyileştirici özelliğe sahiptir.

-Gelincik otu, karabaş otu gibi yaraları iyileştirici özelliğe sahiptir. Özellikle yanıklara karşı etkilidir ve yanık acısını hafifletir.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

3

kagangirgin22343 Ağustos 2018 11:30
super.
Yanıtla
kagangirgin22343 Ağustos 2018 11:27
super
Yanıtla
kagangirgin22343 Ağustos 2018 11:27
harika
Yanıtla

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?