Koyun Otu

Favorilerime
Ekle

Gülgiller familyasından gelen, bilimsel adı Agrimonia Eupatoria olan koyun otu, 100-120 cm’ye kadar uzayabilen otsu bitkidir. Alt yüzü hafif tüylü olan koyu yeşil yaprakları ve hoş kokulu sarı salkım çiçekleri ile tanınan bitki, farklı kaynaklarda kaşık otu, kızılyaprak, kuzu pıtrağı ve fıtık otu gibi isimler ile adlandırılır.

Geleneksel Çin tıbbında ve Avrupa’da yüzyıllardır kullanılan bitki, geçmişte “Gözleri iyileştiren şifalı bitki” ve “İnsanlığa hayırlı bitki” olarak bilinirdi. Günümüzde halen iyileştirici özellikleri ile ön plana çıkan koyun otu, doğal ilaç yapımında kullanılır.

Koyun otunun mevsimi ve toplanması

Sulak alanlarda, çayırlarda, yol kenarlarında ve ormanlarda kendiliğinden yetişen koyun otu, mart ve nisan aylarında büyümeye başlar. Yetiştiği coğrafyaya göre boyu farklı uzunluklarda olan bitki, ağustos ayında yerden 5-10 cm yükseklikten kesilerek toplanır. Parçalara bölünerek temizlenen bitki güneş almayan bir ortamda kurtularak muhafaza edilir. Kurutulan koyun otu kıyılarak ya da bütün halinde ışık almayan bir ortamda en fazla bir yıl saklanabilir.

Koyun otu nerelerde kullanılır?

Kökü dışında tamamı kullanılabilen koyun otu, halk arasında ilaç ve çay olarak tüketilir. Koyun otu çayı hazırlamak için bitkinin yaprakları ve çiçek kısmı kullanılır. Kurutulmuş koyun otu, kaynamış suyun içine atılarak 10 - 15 dakika demlenmeye bırakılır. Koyun otu çayı için büyük bir fincan suya 2 çay kaşığı kurutulmuş bitki katılır. Demini alan koyun otu çayının tadı acı olacağı için bal ile tatlandırılabilir.

Hassas bünyeli kişilerin koyun otu çayı kullanmaya başlamadan önce doktora danışması gerekir ve koyun otu çayı günde üç bardaktan fazla tüketilmemelidir. Koyun otunu sebze olarak tüketilmez. Gövdesi, çiçekleri ve yaprakları ile birlikte kaynatılarak banyo suyu olarak kullanılır. Taze koyun otu yaprakları ezilerek lapa yapılır veya ince ince kıyılarak merhem olarak hazırlanır ve yaraların üzerine sürülür.

Koyun otunun faydaları nelerdir?

- Sindirim sorunlarına iyi gelen koyun otu çayı, ishali iyileştirmeye yardımcı olur.

- Koyun otundan hazırlanan merhem, kanayan yaralara sürülürse kanamayı durdurur ve yaraların iyileşmesini hızlandırır.

- Koyun otu, pelin otu gibi hazımsızlık ve mide şişkinliğine iyi gelir.

Görselin kaynağı: http://acu-putten.blogspot.com.tr/


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?