seker-hastalari-oruc-tutabilir-mi-one-cikan

Aklınızda Soru İşareti Kalmasın: Şeker Hastası Oruç Tutabilir mi?

Favorilerime
Ekle

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte oruç tutmak üzerine birçok soru akla geliyor bildiğiniz gibi. Balgam ya da tükürük yutmaktan tutun diş fırçalamaya dek orucu bozup bozmayacağı sorgulanan durumların cevapları bir bir öğrenilmeye çalışılıyor.

Hatta aklınıza belki de hiç gelmeyecek durumlar bile merak konusu oluyor, geğirmek orucu bozar mı, kusunca oruç bozulur mu, peki ya gargara yaptığımızda tuttuğumuz oruç ne olur gibi akıllarda cevap bekleyen birçok soru oluyor.

Tüm bu günlük sorunlar ve cevapları bir yanda dursun, bugün daha önemli bir konudan söz edeceğiz: Şeker hastası oruç tutabilir mi?

Ciddi bir rahatsızlık olan şeker hastalığına sahipseniz ya da bir yakınınız bu hastalıkla baş etmek zorundaysa tahmin ediyoruz ki sizin de aklınızdan bu soru mutlaka geçti.

O zaman buyurunuz, aklınızdaki sorunun cevabını açıklıyoruz.

Şeker hastaları oruç tutabilir mi?

seker-hastalari-oruc-tutabilir-mi-2

Şeker hastalığı ya da diyabet olarak anılan bu rahatsızlık, kandaki glikoz seviyesinin normal seviyelerde olmaması, aşırı derecede artması sonucunda oluşan metabolik bir bozukluk.

Hem kalıtsal hem de çevresel etkenlerden kaynaklı olarak oluşabilen bu hastalık elbette ramazan ayı boyunca da kendini gösterebiliyor.

Ancak şeker hastalığının da türleri ve seviyeleri olduğundan kesin olarak şeker hastaları oruç tutabilir ya da tutamaz demek doğru olmuyor.

Peki, bu durumda nasıl karar vermeniz gerekiyor?

Öncelikle yaşadığınız hastalığın türünü bilmeli, bilmiyorsanız da bir an önce öğrenmelisiniz. Birçok uzmana göre eğer Tip 1 Diyabet hastasıysanız, rahatsızlığınız insüline bağımlı bir seviyede seyrediyorsa oruç tutmanız doğru değil. Çünkü bu seviyede bir hastalıkta gün boyu hiçbir şey yiyip içmiyor olmanız, ilaçlarınızı alamayacak olmanız size çok ciddi sonuçlar doğurabilir.

Ancak Tip 2 Diyabet rahatsızlığınız varsa, bu sorunun cevabı daha da farklılaşır. Çünkü Tip 2 Diyabet hastalığının nasıl seyrettiği kişiden kişiye, günden güne, hatta yiyip içtiklerinizden gün içindeki aktivitelerinize göre çeşitli etkenlere bağlı olarak farklılık gösterir.

Bu nedenle oruç tutup tutamayacağınızla ilgili olarak mutlaka doktorunuza danışmanız ve onun önerileri doğrultusunda hareket etmeniz gerekiyor.

Unutmayın, insanın kendi bedenine zarar verecek davranışlarda bulunmaması gerekiyor. Tam da bu yüzden en doğru cevap için hastalığınızı ve kendinizi iyi tanımanız ve doktorunuzun söylediklerinin aksine bir davranış sergilememeniz büyük önem taşıyor.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0 yorum yapılmış

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?