Yemlik Otu Faydaları

"Otların Padişahı" Olarak Anılan Bu Şifa Kaynağıyla Tanışın: Yemlik Otu

Favorilerime
Ekle

Yemlik otunu tanıyor musunuz ya da ne kadar tanıyorsunuz, bilmiyoruz ama bugün onu enine boyuna tanıdıktan sonra hayranı olacaksınız, eminiz.

Baharla birlikte bir bir yüzünü göstermeye başlayan otlardan biri yemlik otu. Kendisi adından tutun da faydalarına kadar insanı bir hayli şaşırtıyor, bir ottan bekleyebileceğinizden çok daha fazlasını sunuyor.

Üstelik tüm bunlara rağmen kendisi çok az biliniyor.

Biz de onu herkes bilsin, herkes tanısın, herkes mutfağına bol bol konuk etsin diye yemlik otunu tüm yönleriyle anlatıyor, üzerine nasıl pişirebileceğinizden de söz ediyoruz.

E artık bol bol yaparsınız, değil mi ama?

İçindekiler

  • Yemlik otu nedir?

Yemlik otu nedir

Yemlik otu, dağlarda, çayırlarda, tarlalarda kendiliğinden yetişen bir ot türü. İç Anadolu başta olmak üzere Marmara'dan Karadeniz Bölgesi'ne dek çeşitli bölgelerde yetişebiliyor, birçok hava şartına uyum sağlayabiliyor. Genelde sarı çiçekleriyle bilinen yemlik otu, türüne göre mor-pembe arası bir renkte çiçeklere de sahip olabiliyor.

Özellikle İç Anadolu Bölgesi'nde sıkça yemeği yapılan yemlik otunun, kökünden çiçeğine dek her yeri yemeklerde değerlendirilebiliyor, afiyetle tüketiliyor.

Ancak doğadan toplandığı için dikkatli olmak, gerçekten bilinçli kişiler tarafından toplanmış olmasına özen göstermek önemli. Aksi halde yemlik otu yerine farklı ve zararlı olabilecek otları tüketebilirsiniz, aman dikkat.

  • Yemlik otunun faydaları nedir?

Yemlik Otu Faydaları

 

  • İçinde bolca demir bulunduğundan kansızlık sorununa çözüm olabiliyor.
  • A, B2, B6 ve C vitaminleri bakımından zengin olduğundan bağışıklık sistemini güçlendiriyor, hastalıklara karşı vücudu koruyor.
  • İçindeki A vitamini göz sağlığını da destekliyor, gece körlüğü gibi sorunların üstesinden gelmede yardımcı oluyor.
  • Taze taze tüketildiğinde sindirim sisteminin düzenli çalışmasına destek oluyor.
  • Sindirim sistemini düzenlediği gibi iştah açıcı etkiler de gösteriyor, kilo almada sorunu olanlara çare oluyor.
  • İçindeki kalsiyum ve A vitamini sayesinde kemiklerin güçlenmesine destek oluyor.
  • B vitaminin etkisiyle saç ve tırnak gibi vitamin eksikliğinden sorun yaşanan bölgelerdeki sorunları gideriyor, saç ve tırnak sağlığını koruyor.
  • Açık yaraların daha hızlı iyileşmesine yardımcı oluyor.
  • Düzenli tüketildiğinde cildin daha ışıl ışıl olmasını sağlıyor, sivilce izlerinin, lekelerin geçmesine destek veriyor.
  • Kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltıyor.
  • Tansiyonu düzenliyor, özellikle yüksek tansiyonu normal seviyelere indirmede önemli etkilerde bulunuyor.
  • Yemlik otu nerelerde bulunur, nasıl pişirilir, nasıl kullanılır?

Yemlik Otu Nasıl Kullanılır

Yemlik otu, mart-nisan aylarında dağlarda, çayırlarda ve tarlalarda bulunabiliyor, semt pazarlarındaki yerini de tam bu sıralar alıyor. Yemlik otunu aldıktan sonra nasıl tüketeceğinize gelirsek, öncelikle güzelce temizlemeniz gerekiyor. Bu yüzden 3 kez suyunu değiştirerek duru suyun içinde bekletebilir, ardından akan suyun altında güzelce temizleyebilirsiniz.

Temizlediğiniz yemlik otunu taze taze kullanmak isterseniz enfes salatalar hazırlayabilirsiniz. Eğer pişirmeyi düşünüyorsanız kavurarak değerlendirebilir, kavurduğunuz yemklik otunun içine farklı sebze ve yeşillikler de ekleyerek lezzetini katlayabilirsiniz. Aynı şekilde yemlik otunu böreklere iç harç olarak koyabilir ya da bulgur pilavına ekleyebilirsiniz.

Cilt sağlığı üzerindeki faydalarından yararlanmak isterseniz yemlik otunun sütünü kullanabilirsiniz. Bunun için beyaz köklü kısmı başta olmak üzere otun tamamının iç kısmında bulunan sütlü sıvıyı yüzünüze sürmeniz yeterli olacaktır. Ama hemen uyaralım, eğer herhangi bir alerjiniz varsa ya da cilt hassasiyeti sorunu yaşıyorsanız bu uygulamayı yapmadan önce mutlaka doktorunuza danışın ve onun önerileri doğrultusunda hareket edin.

  • Yemlik otunun zararı var mı?

Yemlik Otu Zararları

Yemlik otunun bilinen ciddi bir zararı yok. Ancak her şeyde olduğu gibi bu otu tüketirken de ölçülü davranmanız önemli.

Çünkü faydalarında da görebileceğiniz gibi kendisi sindirim sisteminden tansiyona dek birçok soruna çare olabiliyor. Bu nedenle fazlası da aynı şekilde zarar verebiliyor.

Son olarak, hamilelik döneminde olan kadınların ya da ciddi ve kronik bir rahatsızlığa sahip olanların da mutlaka doktorlarına danışarak hareket etmeleri gerektiğini hatırlatalım.

Biliyoruz, siz yaparsınız ama biz yine de söylemiş olalım, en bitkisel ve doğal olanlar da dahil olmak üzere herhangi bir ürünü tedavi amaçlı kullanmadan önce mutlaka bir uzmana danışın, unutmayın hiçbir şey sağlığınızı riske atmaya değmez, aman diyelim.

Önemli Uyarı

Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Bu yazıdaki bilgiler de dahil olmak üzere doktorunuzun sizin için uygun görmediği hiçbir yöntemi denememelisiniz.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0 yorum yapılmış

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?