Yemek.com

Tüketildiğinde Vücut Isısını Baştan Ayağa Yükselten 11 Ateşli Yiyecek

11 Aralık 2015

Kışın gelmesiyle kazaklar, montlar, yünlü yünlü yelek ve hırkalar tek yardımcımız oldu. Haklı olarak tabii ki. Ancak gün içerisinde üşümemizin bir sebebi de yediğimiz daha doğrusu yemediğimiz yiyecek ve içeceklerle de alakalıdır.

Özellikle kansızlık problemi yaşayan insanlar soğuklara karşı ekstra bir hassastır. Bu listemizdeki yiyecek ve içecekler hem kan yapma özelliğine hem de vücut ısısını artırma özelliğine sahip.

Dikkatleri buraya çekelim.

Önce küçük bir tüyo ile başlayalım: Toz tarçın

Isıtıcı özelliği bulunan baharatlardan biri olan tarçın, soğuk havalardan kolay etkilenenlerin en büyük yardımcısı olma niteleğinde. Soğuk havalarda dışarıya çıkmadan önce, dilinizin üzerine koyacağınız bir miktar tarçın, vücutta dolaşan kanın derinin yüzeyine çıkmasına neden olur bu da vücudun ısınmasına yardım eder.

Tarçının en yakın arkadaşı: Taze zencefil

zencefil nedir, faydaları nelerdir

Tarçınla aynı etkiye sahip zencefil de bu konuda oldukça etkilidir. Biraz acı bir tat olabilir kabul ama işe yaramaması içten bile değil.

Limon da sıkın siz: Ihlamur çayı

Kışın tüketilmesi gereken çayların başında gelen ıhlamur çayı vücudun bağışıklık sistemini koruduğu gibi vücut ısısının da dengelenmesini sağlıyor.

Az biraz acıdır: Havlıcan

Vücut ısısını artıran bir bitki olan havlıcan, genellikle çay şeklinde demlenerek kullanılır. Bir bardak sıcak suya yarım tatlı kaşığı havlıcan katıp demlenir. Daha kolay içebilmek için bal ile tatlandırılarak içilebilir.

Her rengi kabul: Elma

Elma lifli yapısı ve barındırdığı vitaminleri sayesinde vücuda tüketildiği andan itibaren enerji sağlayarak kan dolaşımını hızlandırır.

Artık seversiniz: Brokoli

Antioksidanlar bakımından zengin olan brokoli, hücreleri korur. Kalsiyum, potasyum, folat ve lif içerir. Vücuda bol miktarda enerji verir ve bağışıklık sistemini güçlendirir.

Yoğurtla birlikte ne de güzeldir: Ispanak

Bağışıklık sistemini güçlendirir, A ve C vitaminleri bakımından zengindir. Demir, kalsiyum, B6 vitamini ile enerji verir. Kış aylarında bolca tüketmekte fayda var.

Yine mi zencefil demeyin: Zencefil çayı

Zencefil Cayi

"Yine mi zencefil Yemek.com ya" dediğinizi işitir gibiyiz. Ancak vücut ısısına anlık müdahalesi olan bu baharatın farklı kullanım alanlarına da değinmemiz gerekiyor. Aklınızda bulunsun diye yazıyoruz. Zencefil ve hatta tarçın çayını hiç de yabana atmayın.

Şaşırdık mı hayır: Portakal

Kışın habercisi olan portakal, özellikle bu aylarda mutlaka tüketilmeli. 1 adet portakal tükettiğiniz takdirde günlük demir ihtiyacınızın %1’ini karşılamış olursunuz. C vitamini deposu olmasıyla da bağışıklık sisteminizi güçlendirebilirsiniz.

Kırmızısından ziyade: Tavuk eti

Zencefilli Tavuk ve Pilav Tarifi

Kırmızı ete göre daha az kolesterol içeren tavuk, yani beyaz et, B vitaminleri bakımından oldukça eli bol bir besindir. Ayrıca yok ben zencefili tek başına yiyemem derseniz bu tarifimiz tam size göre. Zencefilin o yararlı etkilerinden tavuk ve pilavın lezzetiyle beraber faydalanın. Tarifi de burada.

Bonus: Zencefilli kurabiye

Hazır yılbaşı da yaklaşıyorken bir de zencefilli yılbaşı kurabiyesi paylaşalım istedik. Afiyet olsun.

Önemli Uyarı

Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Bu yazıdaki bilgiler de dahil olmak üzere doktorunuzun sizin için uygun görmediği hiçbir yöntemi denememelisiniz.