Yemek.com
Kusursuz Pişer:

Patates Graten Tarifi

Bol nişasta deposu patatesi sevmeyen yoktur. Kızartması çoğu zamanların hayali olurken, en hafifi de haşlanmış halidir.

Bu sefer ikisinin ortasını bulduk ve keyifli yancılarla lezzetine lezzet kattık. Kaşar peyniriyle lezzetin uzamasına yardımcı olduğumuz gibi nefis baharatlarla aromasına aroma kattık ve bu tarifi aklınızın bir köşesinde durması için buraya bıraktık.

Et veya tavuk yemeklerine harika bir yancı arıyorsanız çok düşünmeyin deriz biz. Nefis mi nefis patates graten tarifiyle salatalara rakip var. Şimdiden ellerinize sağlık.

Patates graten tarifi videosu burada:

KAÇ
KİŞİLİK

8 kişilik

HAZIRLAMA
SÜRESİ

25 dakika

PİŞİRME
SÜRESİ

90 dakika

Bu tarif Yemek.com şefi tarafından üretilmiştir.

Malzemeler

  • 8 adet orta boy patates (rendelenmiş)
  • 2 su bardağı krema
  • 1 çay bardağı tereyağı (eritilmiş)
  • 3 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 2 dal taze kekik
  • 6 diş sarımsak
  • 2 su bardağı kaşar peyniri (rendelenmiş)

Eksik malzemeleri indirimli tamamlamanın kolayı var.

Et, sebze, meyve, baharat ya da ihtiyacın olan ne varsa; hem taptaze, hem sürpriz indirimlerle Yemeksepeti Market ve Yemeksepeti Mahalle ile yanında, eksik malzemelerin dakikalar içinde kapında!

Nasıl Yapılır?

  1. Patatesleri soyup çok ince halkalar şeklinde kesin ve soğuk sudan geçirip süzün.

  2. Sos karışımı için kremayı ılık hale gelene kadar ısıtın içine erimiş tereyağı, tuz, karabiber, kekik yaprakları ve soyulmuş ince dilimlenmiş sarımsakları ekleyip karıştırın.

  3. Derin, orta boylarda dilediğiniz şekle sahip fırın tepsisinin tabanına ince bir kat halinde sosu dökün,üzerine iki kat patates dizip üstlerini kaplayacak kadar sos döküp tekrar iki kat patates dizin. Tekrar sosla patatesleri kapladıktan sonra rendelenmiş kaşarın yarısını yayıp tepsi dolana kadar patates ve krema katmanlarını eklemeye devam edin.

  4. Tepsi dolduktan sonra kalan sosu da en üste gezdirin. Patateslerin üzerini önce ıslatılmış yağlı kağıtla kaplayın ardından da tepsiyi alüminyum folyo ile sıkıca sarın.

  5. Grateni önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında ilk olarak 60 dakika üstü kapalı şekilde pişirin. Pişme esnasında sos tepsiden taşabilir bu nedenle fırının tabanına damlayan parçalar için farklı boş bir tepsi yerleştirmenizi tavsiye ederim.

  6. İlk bir saatin ardından tepsinin üstündeki folyo ve yağlı kağıdı kaldırıp kalan kaşarı serpin, fırını 180 dereceye düşürüp patatesler yumuşayana kadar yaklaşık 30 dakika daha pişirin.

  7. Fırından çıkan gratenin tüm sosu çekmesi ve demlenmesi için en az 30 dakika oda sıcaklığında dinlendirin. Dilerseniz bir gece buzdolabında bekletip daha keskin dilimler de elde edebilirsiniz.

  8. Grateniniz ılıdıysa ya da soğuksa 120 derecelik sıcak fırında 15-20 dakika ısıtıp sıcak olarak servis edin. Patates graten hazır. Afiyet olsun.