Yemek.com
Bir Anne Klasiği:

Kayısı Reçeli Nasıl Yapılır? Tarifi

Kayısı Reçeli Tarifi

Her evin tartışmasız klasiğidir yaz meyvelerinden yapılan mis kokulu reçeller. Pazar tezgahlarından tazecik meyvelerin kokuları yükselmeye başladığında evdeki reçel sayısında minik bir artış görülmeye başlanır. Kışları bulamadığımız meyveler, annelerimiz tarafından reçel yapılıp, kavanozların içinde hazine gibi saklanır. Kahvaltıları şenlendirir, kurabiyelere konur, mevsimleri geçtiğinde özlemi bir nebze olsa azaltır.

Bu klasiklerin başrol meyvelerinden biri de kayısılar. Rengini yaz güneşine borçlu olan kayısılar, çekirdeklerinden ayıklanır. Şekerle harmanlanır. Mümkünse bir gece tencerenin içinde bekletir. Ertesi gün kıvam alana kadar kaynatılır. Sonra da özene bezene kavanozlanır, afiyetle yenir. Biz bu kez şeker ölçüsünü biraz azaltıp, kayısıların tadını daha fazla almak istedik. Siz dilerseniz biraz daha şeker ilave edebilirsiniz.

Haydi o zaman, evin içini hafif şekerli meyve kokuları sarsın.

KALORİ:1 porsiyon için237/kcal

1 porsiyon için;

  • 56 gram karbonhidrat
  • 1 gram protein
  • 0 gram yağ
*Bu değerler kullandığınız malzeme cinsine ve ölçülere göre değişiklik gösterebilir. Uygulayacağınız diyet planlarınızda uzman desteği almanızı tavsiye ederiz.

KAÇ
KİŞİLİK

1 büyük kavanoz

HAZIRLAMA
SÜRESİ

20 dakika

PİŞİRME
SÜRESİ

40 dakika

Bu tarif Yemek.com editörü tarafından üretilmiştir.
Nasıl Yapılır

Malzemeler

  • 1 kilogram kayısı
  • 3 su bardağı toz şeker
  • 1/4 adet limonun suyu

Kayısı Reçeli Nasıl Yapılır? Tarifinin Püf Noktası

Limonu ekledikten sonra 5 dakika kadar daha kaynatıp ocaktan almalısınız. Kıvamının çok cıvık ya da çok katı olmamasına dikkat edin. Kayısılarınız yeteri kadar suyunu salmazsa ekstra su ilavesi yapabilirsiniz 1 su bardağı kadar. 1 büyük kavanoz 10 porsiyon olarak hesaplanmıştır.

Nasıl Yapılır?

  1. Kayısıları iyice yıkayın ve ortadan ikiye bölerek çekirdeklerini çıkarın. Çekirdeklerini çıkardığınız kayısıları dörde bölün ve orta boy bir tencerenin içerisine alın.

  2. Tencereye aldığınız kayısıların üzerine şekeri ilave edin ve  bir gece boyunca bu şekilde bekletin. Böylece sularını salmış olacaklar.

  3. Ertesi gün ocağın üzerine alın ve orta ateşte karıştırarak kaynatıp kıvamlanmaya bırakın.

  4. Üstlerinde köpükler oluştukça bir kepçe yardımı ile alın ve atın. Kıvam aldığında içerisine limonun suyunu ilave edin ve karıştırın. Kapağını kapatarak bu şekilde 5 dakika daha kaynatın.

  5. Reçel iyice kıvam aldığında altını kapatın. Reçel soğuduğunda cam bir kavanozun içine alın. Güneş görmeyen serin bir yerde reçeli muhafaza edin. Afiyet olsun.

Kayısı Reçeli Nasıl Yapılır? Pişirme Önerisi

Kayısıların içinde tane tane kalmasını istiyorsanız, sert kayısılar kullanın ve yapım aşamasında oldukça az karıştırın. Kaynama aşamasında içine 1 adet çubuk tarçın ilave ederek de reçelinizi hazırlayarak daha aromalı bir tat elde edebilirsiniz.

Kayısı Reçeli Nasıl Yapılır? Tarifinin Servis Önerisi

Dilerseniz kayısı çekirdeklerini pişen reçelinize ekleyerek çıtır ve tat katabilirsiniz.

Faydalı Bilgiler: 1 Kilogram Kayısıya Ne Kadar Şeker Konur?

1 kilogram kayısı ile reçel yapmak için 3 su bardağı toz şeker kullanabilirsiniz. Şeker miktarını damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz.

Kayısı Reçeli Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

Kayısı reçeli yaparken dikkat edilmesi gereken bazı püf noktaları bulunmaktadır. İlk olarak, kayısıların olgun ve sulu olmasına özen gösterilmelidir, bu şekilde reçel daha lezzetli olacaktır.

Kayısı Reçeli Kalorisi Ne Kadar?

Kayısı reçelinin kalori değeri, kullanılan malzemelere ve tarife bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Genellikle, bir porsiyon kayısı reçeli yaklaşık olarak 50 ila 70 kalori arasında olacaktır.

Kayısı Reçeli Kaç Dakika Kaynatılır?

Kayısı reçeli yaklaşık olarak 40 ila 60 dakika arasında kaynatılır. Reçelin kıvamına ve kalınlığa gelene kadar kaynatma süresi değişebilir.

Kayısı Reçelinin Şekerlenmemesi İçin Ne Yapmalı?

Şekerlenmemesi için, reçel pişirilirken içine limon suyu eklenmesi önerilir. Limon suyu, reçelin asiditesini artırarak şekerlenmeyi önler ve reçelin daha uzun süre saklanmasını sağlar. Ayrıca, reçelin sıcakken sterilize edilmiş kavanozlara doldurulması ve hemen kapatılması da şekerlenmeyi önlemeye yardımcı olur.