Yemek.com
Kahramanmaraş’tan Geliyor:

Acem Pilavı Tarifi

Doğu Anadolu ile Güneydoğu Anadolu bölgelerinin kesiştiği noktada bulunsa da Akdeniz iklimin hakim olduğu Kahramanmaraş'ı hepimiz dondurmasıyla biliyoruz. Peki bu zengin tarihi ve kültürü ile yıllar içinde harmanlanmış güzeller güzeli şehrimizin mutfağında neler var?

Medeniyetlerin kesiştiği her mutfakta olduğu gibi Maraş mutfağında da baş döndüren lezzetler mevcut ve bunlardan birisi de Acem pilavı. Et, pirinç ve kuru yemişlerin muhteşem uyumu ile adeta baş döndüren ve görüntüsüyle tablo gibi seyretmelik müthiş bir pilav. Yapılışı aslında kolay sadece biraz fazla bulaşık çıkartıyor ama böyle bir güzelliği sofrada görmek bile tüm uğraşılara değiyor. Haydi gelin siz de sofranızda ve midenizde bu güzeller güzeli Acem pilavına yer açın. Şimdiden afiyetler olsun.

KALORİ:1 porsiyon için593/kcal
1 porsiyon için;
  • 75 gram karbonhidrat
  • 23 gram protein
  • 22 gram yağ
*Bu değerler kullandığınız malzeme cinsine ve ölçülere göre değişiklik gösterebilir. Uygulayacağınız diyet planlarınızda uzman desteği almanızı tavsiye ederiz.

KAÇ
KİŞİLİK

4 kişilik

HAZIRLAMA
SÜRESİ

15 dakika

PİŞİRME
SÜRESİ

30 dakika

Bu tarif Yemek.com editörü tarafından üretilmiştir.

Malzemeler

  • 2 su bardağı pirinç
  • 250 gram kuşbaşı dana eti
  • 2 adet havuç
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 3 su bardağı sıcak su
  • 1 tutam tuz
  • 1 tutam karabiber
  • 1 tutam yenibahar

Üzeri için:

  • 1 çay bardağı çiğ badem
  • 1 yemek kaşığı dolmalık fıstık
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 tutam maydanoz

Eksik malzemeleri indirimli tamamlamanın kolayı var.

Et, sebze, meyve, baharat ya da ihtiyacın olan ne varsa; hem taptaze, hem sürpriz indirimlerle Yemeksepeti Market ve Yemeksepeti Mahalle ile yanında, eksik malzemelerin dakikalar içinde kapında!

Acem Pilavı Tarifinin Püf Noktası

Yenibaharı damak zevkinize göre ekleyip, çıkartabilirsiniz.

Nasıl Yapılır?

  1. Pirinci yıkamadan bir kaba alın, üstüne bolca tuz serpin ve üstüne çıkacak kadar ılık su ekledikten sonra yaklaşık 30 dakika kabarması için bir kenarda bekletin.

  2. Pirinçler kabarırken teflon bir tencereyi ocakta ısıtın ve etleri içine atıp kavurmaya başlayın. Etler suyunu salıp tekrar çekene dek kavurun ve etler suyunu çektikten sonra üstlerine geçecek kadar sıcak su ilave edip, ara ara karıştırarak etler tüm suyu çekene dek pişirmeye devam edin.

  3. Etler piştikten ve suyu çektikten sonra içine bir yemek kaşığı tereyağını ve tuzunu ekleyip güzelce karıştırın.

  4. Soğanları yarım ay şeklinde ince ince doğrayın. Havuçların da kabuklarını soyun ve kibrit çöpü gibi doğrayın.

  5. Bir pilav tenceresine 1 yemek kaşığı tereyağını ve 3 yemek kaşığı zeytinyağını alıp soğanları pembeleşene dek kavurun. Soğanlar kavrulduktan sonra içine doğradığınız havuçları ekleyin ve güzelce kavurun.

  6. Ardından kabarmış olan pirinçleri süzün ve bol suyla yıkadıktan sonra içine ilave edin.

  7. Tuz, karabiber ve yenibaharı ekledikten sonra 3 su bardağı sıcak suyu da ilave edin. kaynamaya başladıktan sonra kapağını kapatın ve altını kısıp, pirinçler suyu çekene dek yaklaşık 10 dakika pişmeye bırakın.

  8. Bademleri bir kaba alın ve üstlerine geçecek kadar sıcak su ekleyip yumuşamaları için bekletin.

  9. Yumuşadıklarında kabuklarını soyun. Ayrı bir tavaya 1 yemek kaşığı sıvı yağı alıp, bademleri ve dolmalık fıstıkları kavurun.

  10. Pilav piştikten sonra altını kapatıp, üstüne bir kağıt havlu koyarak 10 dakika kadar demlendirin.

  11. Pilavı bir servis tabağına alın ve üstüne etleri gezdirin. En üste kavurduğunuz badem ve dolmalık fıstıkları serpip, ince doğranmış maydanozla süsleyerek sıcak sıcak servis edin.

Acem Pilavı Hangi Yöreye Ait?
Acem pilavı, Türk mutfağında Kahramanmaraş yöresine ait, leziz bir pilav ve aynı zamanda doyurucu bir yemek. Havuç, et ve baharatlarla hazırlanan bu pilav, özellikle kalabalık davet sofraları için hazırlayıp afiyetle yiyebilirsiniz.
Yöresel Pilavlar Nelerdir?
Yöresel lezzet sevenler için yöresel yemek tarifleri ile farklı yemek tarifleri deneyip sofralarınızı şenlendirebilirsiniz. Yöresel pilavlardan biri olan acem pilavının yanında uyumlu olabilecek yöresel ana yemek tarifleri de seveceğinizi düşünüyoruz.
Acem Pilavı Nasıl Yapılır?
Kahramanmaraş mutfağına ait bir yemek olan acem pilavını yaparken öncelikle etleri kavurun. Ardından havuç ve soğanı ekleyip kavurmaya devam edin. Pirinçleri ve baharatlarını ekledikten sonra pişirmeye bırakın. Son olarak kavrulmuş badem ekleyip, pilav hazır olduğunda şekil vermek için bir servis tabağına alın.