Yemek.com

Uzun Süre Dayansınlar: Reçelin Küflenmemesi ve Şekerlenmemesi İçin Ne Yapılmalı?

24 Temmuz 2018

Meyvelerin en güzel zamanı gelince kavanozlar şenlenmeye başlar. Yaz mevsiminde fazla fazla alınıp, bir köşede çürümeye yüz tutan meyveleri değerlendirmenin de en nefis yoludur reçel yapmak. Tüm sene boyunca tadını özlediğimiz ayvaların, elmaların, portakalların da en mis kokulu hali. Vişnenin nefis rengi, çileğin güzel kokusu, kayısıların, portakalların şahane lezzetini doyasıya yaşamak için emekle hazırlanır reçeller.

Fakat büyük bir hevesle hazırladığımız bu reçeller zaman içerisinde şekerlenerek lezzet bozulmalarına neden olur. Üzerleri küflenir ve yenemez hale gelir. Uzun süre dayanmaları için hazırladığımız reçellerin birden bu şekilde lezzetlerinin bozulması ve küflenmesi emeklerin boşa gitmesine, meyvelerin de ziyan olmasına neden olur. Gelin şimdi reçellerde yaşanan bu sorunlarının nedenlerini ve nasıl önlenebileceğini öğrenelim. Afiyetle keyifle reçellerimizi tüketelim hep. Başlıyoruz.

Reçeller neden küflenir ve şekerlenir?

Sıcaklığı, doğru saklamamak, içerisine ıslak kaşık vs daldırmak, doğru koşullarda muhafaza etmemek... Bunların hepsi şekerlenme ve küflenmeye neden olan nedenler. Reçeller oldukça hassas yapıda oldukları için mutlaka doğru ısılarda saklanmalılar. Çok sıcak ya da çok soğuk yerlerde bekletilen reçeller ekşiyor, küfleniyor, şekerleniyor ve yenemez kıvama geliyor.

Henüz yapım aşamasındayken doğru miktarlarda şeker kullanmamış olmak da şekerin süreç içerisinde şekerlenmesine neden olabiliyor. Fazla şeker ya da az kullanılan şeker zaman içerisinde sıcaklığın da etkisiyle reçelin üzerinde bir şeker tabakası oluşturuyor. Yine sıcaklık ve kullanılan kapların reçel saklamaya uygun olmayışları da reçelin küflenmesine neden oluyor.

Reçellerin küflenmemesi ve şekerlenmemesi için ne yapmalı?

Reçellerin küflenmesini önlemek ve daha uzun süre dayanmalarını sağlamak için henüz reçelin yapım aşamasındayken birkaç noktaya dikkat etmek gerekiyor. Örneğin reçel yapılırken şeker ve meyve oranını dengelemek gibi. Bu oranlar ne kadar doğru konursa, reçeliniz o kadar uzun süre dayanır ve küflenmez. Ayrıca içine minik bir miktar limon tuzu ya da tereyağı ilave etmek, reçelinizin çok daha uzun süre dayanmasına da yardımcı olur.

Reçelin içerisine çok fazla su ilave etmeden pişirmek de diğer bir püf noktası. Reçel oda sıcaklığında kıvam almadan, kavanozlara yerleştirmeyin. Kavanozların mutlaka kuru ve temiz olmasına özen gösterin. Reçel kavanozlarını hava almayacak şekilde kapatın ve ters çevirerek bir süre daha dinlendirin. Reçellerinizi mümkünse serin ve kuru bir ortamda ya da orta ısıdaki buzdolabında saklamaya özen gösterin. Oda sıcaklığında, kuru ve serin bir ortamda, güneş ışıklarını doğrudan almayacak bir şekilde bekletmenizi öneririz. Reçellerinizi kullanırken içerisine ıslak kaşık daldırmamaya, başka bir madde düşürmemeye özen gösterin. Bu da reçelinizin yapısının bozulmasına neden olur.

Uzun süre keyfini sürebileceğiniz reçellerinizi afiyetle tüketin. Keyfi bol olsun.