Yumuşacık Olsun, Kabarsın: Pandispanya Yapmanın Püf Noktaları
5 Şubat 2019Özel günlerde, çay saatlerinde gözlerimiz hep onu arıyor. Bir dilim yenildi mi mutlu etmeye yetiyor. Söz konusu pasta tarifleri olunca akan sular bile duruyor. Çileklisinden çikolatalısına, kolayından yanardağ pastasına kadar da onlarca çeşidi var. Bazen kedi dili bisküvileri, bazen petibör kullanılarak hazırlansa da en klasik pastaların olmazsa olmazı pandispanyalardır. Farklı farklı pandispanyaları hazırlamak da hep bir tık zor oluyor. Yumurta kokuyor, bazen kabarmıyor bazen de hemen sönüyor.
Peki ne bu işin sırları? Pandispanya en kolay nasıl hazırlanır, nasıl kesilir gelin beraber öğrenelim. Pandispanyanın kabarmaması ya sönmesinin de nedenleri karşınızda! Misler gibi kabaran pandispanyalar çıkıyor fırından.
Pandispanya yapmanın püf noktaları
Şöyle tam kıvamında kabarıp, yumuşacık dokusuyla kendine hayran bırakan, sünger gibi dokusu sayesinde üzerine konan tüm soslar ve kremayı içerisine çeken nefis bir pandispanya hazırlamak için sıvadınız kollarınızı. İlk işiniz yumurtaları oda sıcaklığına getirmek olsun. Aslında tüm malzemeleri oda sıcaklığında kullanmak mühim ama yumurtalar pandispanyanın kocaman kabarmasını sağlıyor. Yumurtalar oda sıcaklığına geldikten sonra pandispanya hazırlığına girişebilirsiniz.
En puf puf kabaran pandispanya tariflerinin sırrı beyazlarını ayrı, sarılarını ayrı çırpmakta saklı. Burada aman dikkat edelim beyazlarının içerisine sarı, sarılarının içerisine de beyaz karışmamalı. Hepsini çok dikkatli bir şekilde ayırın. Kocaman kabaran pandispanyaların sırlarından biri de en az 4 yumurta kullanmakta saklı. Özellikle yumurta beyazlarını çırparken içlerine bir miktar tuz mutlaka ilave edilmeli.
Yumurta beyazlarını, çırpılmış yumurta sarılarıyla buluşturmakta ayrı özen istiyor. Yumurta beyazlarını birkaç seferde, her seferde bir parçasını ilave ederek spatula yardımıyla alttan üste doğru yedirmeye çalışın. Bu şekilde tüm malzemeler birbiriyle buluşmuş olacak ve pofudukluğunu koruyacaktır. Bu aşamada önemli olan söndürmeden malzemeleri birbirlerine yedirmek ve çırpmamak.
Kuru malzemeleri mutlaka ayrı bir yerde havalandırarak eleyin ve harcınıza ilave edin. Bu eleme ve havalandırma işlemi hem pandispanyanızın kocaman kabarmasına hem de içerisine tortu kalmamasına yardımcı olacaktır. Ardından mutlaka yağlanmış ya da fırın kağıdıyla kaplanmış kelepçeli ya da kelepçesiz yuvarlak ya da kare veya baton bir kek kalıbına aktarın ve fırına verin.
Fırına verme sırasında en çok dikkat etmeniz gereken şey klasik fırın pişirme sıcaklığından bir tık daha aşağıda bir derecede pandispanyanızı pişirmek ve pişerken asla kapağını açmamak. Aksi takdirde pandispanyanızı söndürebilirsiniz. Pişip pişmediğini anlamak için mutlaka kürdan testi yapmayı da ihmal etmeyin.
Kekinizin iç kısmının piştiğinden emin olduğunuzda da fırından alın ve oda sıcaklığında en az 20 dakika soğumaya bırakın. Soğuyan kekinizi kalıptan çıkarın. Şimdi pandispanyanız pasta olmaya hazır!
Pandispanya nasıl kesilir?
Pandispanya soğuduğuna göre sıra geldi kesip, krema ve soslarla buluşturmaya. Hazırladığınız pasta kekinizi bıçak, ip ya da bu iş için özel üretilen aparatlarla kesme şansına sahipsiniz. Ancak en klasiği bıçakla kesmek. Bunun için yüzeyi düz, keskin, ince ve uzun bir bıçak kullanabilirsiniz. Ekmek bıçağıyla da kesebilirsiniz ancak ekmek bıçağıyla kestikten sonra düz bir bıçakla yüzeyi düzeltmeniz gerekebilir. Kesme yerlerine kürdan koyun. Kürdan hizasından, elinizi pandispanyanın üst kısmına koyarak dikkatli bir şekilde kesin. Diğer parçasını dikkatli bir şekilde kaldırın ve düz bir yere koyun. Pandispanyanız kremasıyla buluşmaya hazır! Ellerinize sağlık.