Yemek.com

Bugüne Dek Kullanmadan Çöpe Attığınız İçin Pişman Olacağınız 10 Meyve Kabuğu

24 Mart 2016

Hangi meyve ya da sebze olursa olsun sürekli kabuklarını soyarak yemeyi seviyorsanız muhtemelen bu lafı çok kez duymuşsunuzdur: Vitamini kabuğunda.

Gerçekten öyle mi, gerçekten kabuklar o kadar faydalı mı diye araştırdık. Sonuçları gördüğümüzden beri biz de "Yalnız onun vitamini kabuğunda." diyerek dolaşıyoruz. Meyve ve sebze kabuklarını kullanabileceğiniz, çöpe atmaktan çok daha mantıklı o kadar çok yer var ki...

Mis kokulu portakal kabukları böcekleri uzak tutar

En sık tüketilen meyveler arasındaki portakalın kabukları da en çok kullandıklarımızdan aslında. Tatlı tuzlu birçok yemeğe lezzet vermek için kullandığımız bu yararlı kabukların değerini az da olsa biliyoruz, diyebiliriz.

Ancak bilmediğimiz bir konu vardı: Haşeratlar portakal kabuğunun kokusundan nefret ediyor. Çünkü kabuğun içinde yüzde 1-2 oranında esansiyel yağlar var ve bu yağların kokuları haşeratları kaçırıyor. Yani kiler ve dolap içi gibi özellikle haşeratlardan uzak tutmanız gereken alanlara portakal kabuğu koymak oldukça yararlı.

Muz kabukları cildinizi güzelleştirir

Ciltte oluşan kızarıklık ve akneler için doğrudan iç kısmı cilde uygulanan muz kabukları, kaşıntılar için de kullanılıyor. Siz, siz olun, muzu yedikten sonra kabuğunu öylece çöpe atmayın. Önce bir cildinizde gezdirin, zamanla işe yaradığını göreceksiniz.

Limon kabukları çıkmak bilmeyen lekelerden kurtulmanızı sağlar

Salatadan lahmacuna, limonun girip de güzelleştirmediği şey az. Siz de eğer limonu sadece suyu için kullananlardansanız bu güzelim meyvenin kabuğunun yapabildiklerini duyunca çöpe attığınız limon kabuklarına üzüleceksiniz.

Limon kabuklarını yemeklere ve tatlılara tat vermek için rendelemenin yanı sıra kesme tahtası ve balık tavası gibi mutfak malzemelerinin temizliğinde de kullanabilirsiniz. Çaydanlık, kahve makinesi gibi demleme ürünlerindeki lekeleri de limon kabuğuyla ovarak çıkartabilirsiniz.

Greyfurt kabukları hem cildi hem mideyi rahatlatır

Greyfurt ne kadar yararlı bir meyve olsa da keskin tadı yüzünden pek de severek yediğimiz bir meyve değil. Yine de zaman zaman alıyoruz, işte o aldığınız greyfurtların kabuğunu saklasanız iyi edersiniz.

Çünkü o kabukları rendeleyerek birbirinden ilginç çeşniler ya da reçeller yapabilir, yemeklerinizi tatlandırmanın tadını çıkarabilirsiniz. Buna ek olarak greyfurt kabuğu, içerdiği bromelain adlı doğal enzimle ciltteki ölü deri katmanını atmanıza da yardım edecektir. Tek yapmanız gereken, kabuklarla cildinizi çok bastırmadan ovalamak.

Elma kabukları göz altı morluklarına iyi gelir

İnsanlığın başlangıcından beri hayatımızda büyük rol oynayan elmanın elbette kabuğu da faydalı olacaktı. Bu güzelim meyveyi ister kütür kütür yeyin, ister suyunu sıkın ama kabuklarını asla atmayın.

Elma kabuklarını kurutarak bu mevsim geçişlerinde çok iyi gidecek çaylar demleyebilir ya da taze kabukları yüzünüze sürerek göz çevresinde oluşan morlukları giderebilirsiniz.

Nar kabuğu, vücudu hastalıklardan korur

Nar üzerine yapılan araştırmalar, narın en değerli yerinin kabuğu olduğunu gösteriyor. İçinde bulunan ellagik asit sayesinde birçok kanser türü dahil önemli hastalıklara iyi gelen nar kabuklarını güneşte kurutup çayını yapabilir ya da toz haline getirerek salata ve yemeklerinize katabilirsiniz.

Sadece narın dillere destan rengine sahip tişörtler istiyorsanız da eğlenceye hoş geldiniz. Nar kabuklarını bir miktar su ile kaynatıp biraz beklettikten sonra tişörtünüzü ya da nar rengi olmasını istediğiniz kumaştan ürünlerinizi suyun içine atarak bu renge kolayca ulaşabilirsiniz.

Şeftali kabukları cilt bakımında önemli yardımlarda bulunur

Tüylü ve tüysüz tüm şeftali türlerinin kabuklarını doğru değerlendirerek fayda sağlayabilirsiniz. Yüze sürüldüğünde toksinlerden arınmanızı sağlayan şeftali kabuklarını, günlük cilt bakımı için de kullanabilirsiniz. Çünkü bu kabukların bol miktarda içerdiği potasyum ve A vitamini daha parlak bir cilt verir ve nem miktarını korur.

Kivi kabukları gıda zehirlenmelerine iyi gelir

Hibrit meyvelerin sultanı kivinin kabukları gıda zehirlenmelerine iyi gelir. Eğer vücudunuzda mide bulantısı, ağrısı ya da zehirlenmeye dair başka ip uçları hissediyorsanız kivileri kabuklarını soymadan katı meyve sıkacağından geçirerek çıkan meyve suyunu içebilirsiniz.

Armut kabukları vücudunuzu temizlemede destek olur

Armutun kendisi faydasız demiyoruz ama kabuğunun içerdiği vitamin ve besin konsantrasyonu, kendi içerdiğinden daha fazla.

Armut kabuğu, kanser hücrelerinin büyümesini engellediği gibi sahip olduğu güçlü antioksidanlarla vücudunuza iyi gelecek meyve kabuklarındandır. Siz iyisi mi armutları soymadan yiyin.

Patates kabukları atıştırmalık yemekler ya da kür yapımında kullanılır

En favori yiyeceklerden olan patatesi sevmeyen sanırız yoktur. Kızartmasından yemeğine bir çok sofranın assolisti olan patatesin kabukları da kendisi gibi kullanışlı.

Taze soyulmuş patates kabuklarını yüzünüze sürerek göz altı torbalarınızı indirebileceğiniz gibi, çeşitli yemeklerde de kullanabilirsiniz.