Yemek.com

Neden Lokantada Yediğimiz Tas Kebabı Evdekinden Hep Daha Lezzetli?

30 Ekim 2018

Et severlerin vazgeçemediği, suyuna ekmek banmaya doyulmayan bir lezzet tas kebabı. İçine patates, havuç gibi sebzeler girince daha da doyurucu olan tas kebabını evde keyifle yapıyor, ancak dışarıda yediklerinizin lezzetini hep daha farklı, hep daha büyülü buluyorsanız yalnız değilsiniz.

Peki lokantalar ne yapıyorlar da lokum gibi, ağızda dağılan tas kebapları yapıyorlar, içindeki patatesle bile kendine hayran bırakıyorlar?

Yaklaşın, tek tek anlatıyoruz.

Lokanta usulü tas kebabının evdekinden farklı olmasının sebebi ne?

Restoranlarda, özellikle de esnaf lokantalarında yediğimiz tas kebabı lezzetiyle evde yapılandan çoğu zaman ayrılıyor. Suyu en az kendisi kadar lezzetli, patatesleriyle, yumuşacık, lokum gibi etleriyle lokantalarda yediğimiz tas kebabı yanında dilim dilim ekmek yediren bir lezzet.

Bunun sırrı ise eti yumuşatma yöntemlerinden malzeme farkılıklarına kadar lokanta mutfaklarında kullanılan püf noktalarından geçiyor. Siz de bu adımları uygulayarak lokanta usulü tas kebabını mutfağınızda kolayca hazırlayabilirsiniz.

Lokanta usulü tas kebabının püf noktaları nedir?

  • Orta yağlı kuşbaşı dana eti tercih ediyorlar. Soğanı eklemeden önce etleri yüksek ateşte kendi suyunda pişiriyorlar. Bu etin daha lezzetli olmasını sağlıyor.
  • Yemeğin suyunun daha berrak olması içinse ortaya çıkan köpükleri bir kaşık yardımıyla kenara alıyorlar.
  • Ardından ocağın altını kısıp doğranmış soğanları ekleyerek soğanlar pembeleşene kadar ağır ağır pişiriyorlar.
  • Bazıları yemeğin suyu daha kıvamlı olsun diye kavrulan etlere un da ekliyorlar. Bu noktada kokusu çıkana kadar kavurmak yeterli.
  • Bazı yerlerde ise etin daha yumuşak olması için şu malzemeleri de kavrulan etlere son aşamada ekliyorlar: Sıcak su, limon suyu, sarımsak, karabiber ve süt.
  • Etler suyunu çektikten sonra tencerenin içindeki soğanları ve sarımsakları ayıklayıp kenara ayırıyor, su ve salçayı ekleyerek kısık ateşte kaynatmaya devam ediyorlar.
  • Gelelim patateslere... Yaklaşık 1 saat limonlu ve tuzlu suda beklettikleri patatesleri kuruladıktan sonra kızartıyorlar. Böylelikle patatesler yağ çekmiyor, tas kebabının tadını bozmuyor.
  • Kızarmış patatesleri ise tas kebabına artık en son aşamada ekliyorlar. Bunun sebebi tas kebabının suyunun onun kıvamını bozmaması ve püre haline getirmemesi.

Deneyenlerin şimdiden ellerine sağlık, afiyet olsun!